Dziś mamy 29 kwietnia 2024, poniedziałek, imieniny obchodzą:

03 kwietnia 2024

Można je gotować, smażyć lub zapiekać. Rusza sezon na szparagi

fot. powierzone

fot. powierzone

Kwiecień to czas szparagowej rozpusty. Smukłe, eleganckie# i zgrabne pędy już z daleka przyciągają uwagę klientów osiedlowych targowisk i warzywniaków. Możemy je gotować, smażyć lub zapiekać, podawać samodzielnie lub jako dodatek, a także serwować w postaci pysznej zupy lub esencjonalnego sosu. Szkoda tylko, że na rozkoszowanie się ich świeżym smakiem mamy zaledwie kilka tygodni w ciągu roku. Zatem - do biegu, gotowi, start!

Białe, zielone czy fioletowe – jak wybrać najlepsze szparagi?

Szparagi od wieków traktowano jako sprawdzony afrodyzjak. To nie tylko prawdziwa bomba witaminowa, ale także doskonałe źródło białka. Nic dziwnego, że sportowcy chętnie włączają je do swojej diety. Dzięki zawartości kwasu foliowego, szparagi wspomagają regenerację organizmu i wpływają pozytywnie na nasz układ krążenia. Ponadto zawierają naturalne przeciwutleniacze – witaminy A, E i C, a także substancje aktywne, które oczyszczają organizm z toksyn, poprawiają stan skóry, włosów i paznokci oraz zapobiegają rozwojowi komórek nowotworowych.

Co ciekawe, zielone i białe szparagi to tak naprawdę jeden i ten sam gatunek. Różnica w ich wyglądzie, aromacie i smaku wynika jedynie z różnego sposobu ich uprawy. Szparagi zielone wyrastają ponad ziemię i w kontakcie ze światłem słonecznym produkują chlorofil, dzięki któremu mają piękny soczysty kolor oraz charakterystyczny słodki smak i aromat. Z kolei białe szparagi uprawiane są w niewielkich kopczykach, które skutecznie chronią je przed bezpośrednim kontaktem ze światłem słonecznym. Białe pędy są zdecydowanie twardsze i bardziej goryczkowe, przez co stanowią większe wyzwanie dla miłośników dobrej kuchni.

Świeże szparagi zachwycają smakiem i aromatem. To tak naprawdę młode pędy wyrastające wiosną z wieloletniej rośliny. Pierwsze jadalne pędy pojawiają się po ok. trzech latach od początku uprawy, a grubość poszczególnych pędów wynika z wieku rośliny, a nie z czasu jaki dany pęd spędza pod ziemią. Młodsze rośliny wypuszczają cieńsze pędy, a starsze – grubsze. Co ciekawe, szparagi po zebraniu nadal żyją i rosną, wykorzystując zgromadzony cukier. Im dłużej przechowywane są szparagi tym stają się bardziej gorzkie, zdrewniałe, łykowate, suche i pomarszczone.

Kulinarną przygodę ze szparagami warto rozpocząć od zielonych pędów. Nie wymagają obierania, a ich słodkawy smak sprawia, że zawsze wychodzą idealnie. Można je spożywać nawet na surowo – skropione oliwą lub roztopionym masłem i posypane solą lub tartym serem żółtym – poleca Ewa Polińska z MSM Mońki.

Jak przyrządzić szparagi idealne?

Podstawową zasadą przyrządzania szparagów jest usunięcie zdrewniałej końcówki. Można to zrobić ręcznie – wyginając końcówkę, która sama złamie się w odpowiednim miejscu, lub za pomocą noża – zdrewniała końcówka z reguły jest jaśniejsza, dlatego należy ją odciąć w miejscu zmiany koloru. Zdrewniałe końcówki zielonych szparagów można śmiało wykorzystać do przygotowania aromatycznego wywaru, który będzie doskonałą bazą do zup lub sosów. Białe szparagi należy dodatkowo obrać ze skórki. Niestety ich końcówki i obierki nie nadają się raczej do dalszej obróbki – są gorzkie i mogą zepsuć cały wywar.

Szparagi w 90 procentach składają się z wody i mimo zawartości cukrów, są zdecydowanie niskokaloryczne, dlatego można je bezkarnie smażyć na maśle lub serwować w towarzystwie pełnotłustych serów żółtych – zauważa Ewa Polińska z MSM Mońki. - Białe szparagi nadają się idealnie do zapiekania pod pierzynką z sera i śmietany, a zielone smakują wybornie gotowane na parze, bądź zrumienione na patelni lub grillu.

Szparagi zawierają cukier, który szybko się karmelizuje, dlatego zdaniem wielu osób szparagi smakują najlepiej po lekkim przypaleniu. Jeśli chcemy je ugotować, robimy to w wodzie z solą i cukrem przez maksymalnie 5 minut w przypadku pędów zielonych oraz 7 minut w przypadku pędów białych. Wydłużenie tego czasu zadziała na niekorzyść. Rozgotowane warzywa będą gorzkie i śluzowate, a ich aromat wyraźnie sfermentowany.

Szparagi – solo, czy w towarzystwie?

Szparagi doskonale ożywiają każde danie. Smakują doskonale w towarzystwie makaronów lub jako składnik kremowego risotta. Ich idealnym towarzyszem są jajka przygotowywane pod każdą postacią – gotowane w koszulkach, sadzone na patelni lub w postaci klasycznej jajecznicy. Sprawdzonym dopełnieniem szparagów jest aromatyczny, kremowy ser dojrzewający oraz najwyższej jakości masło.

Zielone szparagi ugotowane na parze wzbogacą każdą wiosenną sałatkę oraz dania typu stir fry, czyli krótko smażone warzywa, drób lub owoce morza. Białe szparagi są z kolei doskonałym składnikiem zup-kremów lub warzywnych zapiekanek.

Ciekawym dodatkiem do szparagów są słone pistacje, podprażone ziarna sezamu oraz plastry zrumienionego boczku. Co ciekawe, białe szparagi można nie tylko konserwować, ale także kisić. Prawdziwym zaskoczeniem jest jednak wykorzystywanie szparagów w deserach. Jeżeli pragniesz zaskoczyć swoich gości przygotuj słodki krem z białych szparagów, śmietanki i czekolady.

Sprawdzoną przekąską, która doskonale komponuje się z innymi nowalijkami oraz delikatnie podgotowanymi lub grillowanymi warzywami jest kremowy sos szparagowy.

Szparagi z kremowym sosem

Składniki:

– 1 pęczek świeżych białych szparagów,

– 300 ml śmietanki słodkiej 18%,

– 300 g ser gouda MSM Mońki,

– 1 cebula,

– 2 łyżki masła,

– sól, pieprz, tymianek do smaku,

– 1 łyżeczka soku z limonki

Wykonanie:

Szparagi obrać, odciąć zdrewniałe końcówki i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Cebulę pokroić w kostkę, poddusić parę minut na łyżce masła i dodać do szparagów. Całość zalać śmietanką, dodać starty ser żółty i wszystko zmiksować blenderem, a następnie przecedzić przez sito. Doprawić do smaku solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. Na koniec dodać sok z limonki, łyżkę masła i dokładnie wymieszać. Gdyby sos był za gęsty, można rozcieńczyć go odrobiną mleka lub wody.

Smacznego!

Materiał: Karolina Cempel / Zespół Prasowy Commplace

Oceń artykuł: 13 13

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Zdjęcia do dokumentów
35,00 złPLN
Korzystanie ze środowiska
500PLN
Bezpłatne kontrolowanie sprawności układu kierowniczego
Prowadzenie akt osobowych
od 30PLN
Ramki ślubne
39,90 zł PLN
Ochrona środowiska dla firm
od 50PLN
Fotoobraz na płótnie 50x70
121,00 zł PLN
Pamiątka A4
20,00 zł PLN
0

38. rocznica katastrofy w Czarnobylu. Konsekwencje zdrowotne i środowiskowe

W kwietniu 1986 r. całym światem wstrząsnęła wiadomość o awarii #w Czarnobylskiej Elektrowni Atomowej położonej na terenie ZSRS, ok. 100 km. na północ od Kijowa. W efekcie błędów operatorów przeprowadzających jeden z testów oraz wad konstrukcyjnych reaktora jądrowego 26 kwietnia 1986 r. o godzinie 1:23 doszło do dwóch wybuchów.

(czytaj więcej)
0

Zafałszowane oregano. W przyprawie często znajdują się obce rośliny

Aromatyczne oregano ma wielu amatorów na całym #świecie. Jest to bowiem nie tylko popularna przyprawa, np. do pizzy czy dań z pomidorów, lecz także ceniony surowiec leczniczy i kosmetyczny. Niestety, badania wskazują, że oferowane na rynku spożywczym oregano często jest w mniejszym lub większym stopniu zafałszowane!

(czytaj więcej)
0

Dziś Międzynarodowy Dzień Psa Ratowniczego. Zasługują na uznanie

Pasja i wola działania zasługuje na uznanie! Dziś Międzynarodowy Dzień# Psa Ratowniczego.

(czytaj więcej)
0

Jak założyć łąkę kwietną? Otoczenie nabierze sielskiego charakteru

Kwietne łąki coraz częściej zastępują tradycyjne #trawniki. Składają się z barwnych, kwitnących roślin jednorocznych, bylin i traw. Dzięki nim otoczenie nabiera sielskiego charakteru, staje się odprężającym miejscem rekreacji, domem dla wielu pożytecznych zwierząt i istnym rajem dla zapylaczy! Zastąpienie trawnika kwietną łąką to oszczędność czasu i energii! Nie musimy jej regularnie kosić, nawozić i podlewać, aby cieszyć się jej urokiem przez cały sezon wegetacyjny.

(czytaj więcej)