Dziś mamy 20 września 2020, niedziela, imieniny obchodzą:

11 kwietnia 2018

Polacy kochają swoją pracę

Praca jest dla Polaków bardzo ważna. To nieodłączny element ich codzienności. Dzięki niej mogą się spełniać i rozwijać. Przyjmuje się, że obecnie jedynie 1 % obywateli naszego kraju poszukuje nowej pracy, która dałaby im więcej pieniędzy i lepsze warunki pracy niż te dotychczasowe.

Po co zmieniać skoro jest dobrze?

W ubiegłych latach zostało przeprowadzone badanie dotyczące rynku pracy. Wynikało z niego, że 165 tysięcy zatrudnionych spośród 16,3 mln Polaków poszukiwało nowej, lepszej pracy. Badanie pokazuje, że ci, którzy posiadają dobrą pracę, są zadowoleni z otrzymywanych pensji, nie czują potrzeby zmiany miejsca pracy i środowiska zawodowego. Wręcz przeciwnie – nieustannie dbają i zabiegają o etat, który już posiadają. Pokazują tym, że chcą pracować, są zaangażowani i zdeterminowani. Brak chętnych do podjęcia zmiany pracy może wynikać z tego, że obejmując nową posadę zarobki wcale nie będą wyższe, ale – będą wahać się w granicy wynagrodzenia minimalnego.

Jak wygląda sytuacja pracowników czasowych?

Początkowo osoby, które zmieniały miejsca pracy i rozpoczynały ją w nowym miejscu były zatrudnione na czas określony. Przyjmuje się, że pod koniec ubiegłego roku ponad 3,6 mln osób pracowało na umowach terminowych. Wszyscy zatrudnieni na takiego rodzaju umowach znajdowali się w gorszym położeniu niż ci, pracujący w oparciu o umowy nieokreślone. Tak więc, stabilność zatrudnienia odczuwali tylko ci, którzy posiadali stałe umowy o pracę.

Podwyżka? To zostaję!

Wypowiedzenie pracownika, który został zatrudniony na czas nieokreślony, jak również w oparciu o umowę o pracę, zależy przede wszystkim od łącznego okresu zatrudnienia. Przyjmuje się, że maksymalnie może trwać trzy miesiące. Jawne przyznawanie się do tego, że szuka się lepiej płatnej pracy czasami może się na nas negatywnie ‘odbić’. Dlatego częściej pracownicy myślą o ubieganiu się o podwyżkę, która zapewniłaby im większy komfort finansowy oraz zwiększyła intensywność działania na rzecz danego przedsiębiorstwa.

Artykuł sponsorowany: Materiał Partnera

Czytaj również

udostępnij na FB
0

Jakie są najpopularniejsze imiona? Najnowsze zestawienie

Mamy zmianę na pozycji lidera, a dokładnie# liderki, wśród najpopularniejszych imion nadawanych dziewczynkom! W męskiej kategorii zmian brak. Sprawdźcie, jakie imiona – w pierwszym półroczu tego roku – rodzice nadawali swoim dzieciom najczęściej.

(czytaj więcej)
0

Zrób to warzywnie! Tradycyjne dania w roślinnej odsłonie

Idealny przepis na poradzenie sobie z nudą w kuchni sprowadza się do jednego słowa: #warzywa! Mimo że plony z pól i grządek mogą wydawać się mało spektakularnym elementem dań, potrafią nieźle namieszać – zwłaszcza w tradycyjnych i znanych na wylot recepturach. Gulasz, gołąbki, spaghetti, pulpety czy curry mogą smakować wyśmienicie w warzywnej wersji bez mięsa. Zapraszamy do zielonej rewolucji w kuchniach!

(czytaj więcej)
0

Zdrowa dieta na urlopie? To proste! Wystarczy pamiętać o kilku zasadach

Wyjazdy wakacyjne rządzą się swoimi prawami, a miejsca, które odwiedzamy kuszą #rozmaitymi aromatami i smakami. Jak cieszyć się wypoczynkiem bez wyrzutów sumienia i wpływu na figurę? Swoimi radami na wakacje bez wyrzeczeń dzieli się Gaja Kuroń, ekspertka dietetyczna w Kuroniowie Diety.

(czytaj więcej)
0

Sezon na grzyby w pełni. Poznajcie przepisy z tymi smakołykami

Początek jesieni nie musi oznaczać pożegnania z lokalnymi specjałami i sezonowymi #przysmakami. To pora idealna dla wszystkich miłośników grzybów. Zamiast zerkać w stronę warzywnych grządek, warto skupić się na darach prosto z lasu. Kurki, borowiki, podgrzybki, kanie, rydze, maślaki… Kulinarna wyobraźnia zaczyna pracować na najwyższych obrotach! Zastanawiacie się, jak wykorzystać te aromatyczne i pełne smaku skarby? Skorzystajcie z porad szefa kuchni Knorr i pozwólcie sobie na niezrównaną grzybową ucztę.

(czytaj więcej)