Dziś mamy 26 października 2024, sobota, imieniny obchodzą:

18 czerwca 2024

Grillowa patera, czyli obiad na grillu dla rodziny i przyjaciół. Sprawdź!

Macie zamiar zorganizować grillową ucztę? Takie #spotkania z obfitością dań i smaków są teraz bardzo popularne, zarówno w restauracjach, jak na prywat-nych imprezach. Dzielcie się jedzeniem, kosztujcie, a przed wszystkim dobrze się bawcie!

Jak pisał Oscar Wilde: „Przyjaźń zasługuje na każdą chwilę, którą jej poświęcamy”. Warto o tym pamiętać i cieszyć się z możliwości spędzania czasu razem. Zaproście więc znajomych na grilla, o którym długo będą opowiadać! Zorganizujcie dla nich prawdziwą bizantyjską ucztę lub jak kto woli bogaty szwedzki stół na świeżym powie-trzu. Przygotowaliśmy kilka pomysłów na dania z grilla, wśród których każdy z zapro-szonych gości znajdzie coś dla siebie. A może zdecyduje się spróbować wszystkie-go?

Kiełbasy – numer jeden na każdym ruszcie
Trudno wyobrazić sobie grilla bez dobrej kiełbasy. Wystarczy ją naciąć i położyć na ruszcie. Najbardziej klasycznym wyborem są te wieprzowe, średnio rozdrobnione, w naturalnym jelicie. Doskonale sprawdzi się np. Kiełbasa śląska czy Kiełbasa wiejska z Wadowic Dobrowolscy. Ale warto sięgnąć też po trochę inne smaki, np. Kiełbasę z cielęciną Dobrowolscy. Świetnie z grilla smakują też cienkie kiełbaski, takie jak Kiełbaski z piersią kurczaka czy Kiełbaski białe Dobrowolscy. Oczywiście nie może też zabraknąć Kaszanki z Wadowic.
Kiełbasy i kaszanki to jednak dopiero początek. Co jeszcze proponujemy?
Papryka faszerowana
2 Kiełbasy śląskie Dobrowolscy
2 czerwone papryki
2 surowe jajka
2 plastry żółtego sera
sól, pieprz

Kiełbasy śląskie obieramy z osłonki, siekamy bardzo drobno i wkładamy do małej mi-ski. Dodajemy dwa surowe jajka, sól, pieprz i mieszamy. Z papryk odcinamy dolną część od ogonka na około 1 cm. Wykrawamy delikatnie gniazdo nasienne i wycinamy ogonek, tworząc swego rodzaju kapelusz. Do środka każdej papryki wkładamy farsz, na wierzch plaster żółtego sera i przykrywamy kapeluszem z papryki.

Sakiewki z szynki
1,5 kg Szynki surowej Dobrowolscy
250 g pieczarek
1 cebula
200 g żółtego sera
mielona słodka papryka, sól, pieprz

Szynkę kroimy na grube, około 2-centymetrowe plastry. Rozcinamy wnętrze każdego kawałka nożem, tworząc z nich sakiewki, do których włożymy farsz. Do farszu przy-gotowujemy pieczarki, cebulę i ser. Wszystko kroimy w drobną kostkę. Cebulę posy-pujemy mieloną słodką papryką, solą i pieprzem. Każdy z elementów farszu wkłada-my do sakiewki w równych proporcjach. Sakiewki „zaszywamy” wykałaczkami i każdą z zewnątrz posypujemy solą.

Karkówka w marynacie
1 kg Karkówki Dobrowolscy
½ cytryny
1 płaska łyżeczka soli
½ łyżeczki pieprzu
2 ząbki czosnku
100 ml sosu sojowego

Karkówkę kroimy w 1-centymetrowe plastry. Przygotowujemy marynatę – do misecz-ki wyciskamy sok z cytryny, dodajemy sól, pieprz, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz sos sojowy. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 20 min. Obtaczamy w mary-nacie plastry karkówki i odstawiamy na 1h do lodówki. Po tym czasie jest gotowa do grillowania.

Polędwiczki wieprzowe w cukinii
1 surowa Polędwiczka wieprzowa Dobrowolscy
½ cytryny
1 cukinia
pomidorki koktajlowe
ostra papryka, sól

Polędwiczkę kroimy na 2-centymetrowe kawałki. Posypujemy ostrą papryką, pole-wamy sokiem z cytryny i przyprawiamy solą. Cukinię kroimy wzdłuż w cienkie, długie paski. Owijamy cukinią kawałki polędwiczki. Polędwiczki owinięte cukinią nadziewamy na szpikulec do szaszłyków na przemian z pomidorkami koktajlowymi.
Pieczone ziemniaki z twarogiem grillowym
3 duże ziemniaki
200 g sera białego
100 ml śmietany 18%
1 ząbek czosnku
sól, pieprz, mielona słodka papryka

Biały ser kruszymy i wkładamy do miseczki, następnie dokładamy śmietanę, doda-jemy sól, pieprz, mieloną słodką paprykę, wyciskamy ząbek czosnku i wszystko do-kładnie mieszamy widelcem, dodatkowo rozgniatając. Tak przygotowany twaróg gril-lowy wkładamy do lodówki, aż przygotujemy ziemniaki. Ziemianki myjemy i podgoto-wujemy w skórce około 10 min. Następnie owijamy w folię aluminiową do żywności i grillujemy aż będą miękkie, zazwyczaj wystarczy około 30 min. Po upieczeniu ziem-niaków rozkrawamy je na pół i dodajemy wcześniej przygotowany twaróg grillowy.

Dresing czosnkowo-bazyliowy
220 ml jogurtu naturalnego
3 ząbki czosnku
2 gałązki świeżej bazylii
Sól, pieprz

Jogurt naturalny wlewamy do miseczki, dodajemy sporą szczyptę soli, pieprzu, wyci-śnięte 3 ząbki czosnku, posiekane gałązki świeżej bazylii i mieszamy. Odstawiamy na 30 min do lodówki i gotowe. Doskonałe do grillowanych mies.

Dressing paprykowo-pomidorowy
220 ml jogurtu naturalnego
½ czerwonej papryki
100 ml keczupu
1 ząbek czosnku
2 gałązki świeżej bazylii
sól, pieprz

Jogurt naturalny wlewamy do miseczki, dodajemy sporą szczyptę soli, pieprzu, po-krojoną drobno paprykę, wyciśnięty ząbek czosnku, keczup i mieszamy. Odstawiamy na 30 min do lodówki i gotowe. Doskonałe do grillowanych mięs.

Potrawy grillujemy aż do momentu uzyskania pożądanego efektu. Różne produkty potrzebują różnego czasu, co jest uzależnione od rodzaju dania, rozgrzania grilla i preferencji kulinarnych. Dlatego nie podajemy tutaj czasów grillowania. Po upieczeniu wszystkie potrawy wykładamy na stół i korzystamy z krainy obfitości smaków.

Materiał: Sylwia Makowska

Oceń artykuł: 4 3

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Bezpłatne kontrolowanie sprawności amortyzatorów
Rejestracja BDO
500PLN
Balustrady Bramy Ogrodzenia
Zezwolenie na przetwarzanie odpadów
od 2000PLN
Bezpłatne kontrolowanie sprawności układu kierowniczego
Ramki ślubne
39,90 zł PLN
Ewidencja Importu Aut
2400 zł / rokPLN
Sprawozdanie o wytwarzanych odpadach
500PLN
0

Operacja pk. "Feniks". Wysiłek żołnierzy i potężna operacja logistyczna

Trwająca od 23 września operacja pk. Feniks to wysiłek #żołnierzy, ale również potężna operacja logistyczna. Żołnierz najedzony, wypoczęty i zaopatrzony w suchy, czysty mundur to żołnierz skuteczny. Właśnie dlatego logistycy przyjeżdżają pierwsi i po zakończeniu operacji wyjadą ostatni. Jest to wspólny wysiłek 5 rodzajów Sił Zbrojnych RP.

(czytaj więcej)
0

Światowy Dzień Walki z Otyłością. Wystarczy zmiana nawyków

Ponad połowa Polaków powyżej #15 r.ż. ma nadwagę. Prawie co czwarty jest otyły. Każdy z nich ryzykuje rozwój nadciśnienia, cukrzycy typu 2 i wielu innych schorzeń. Otyłość przyczynia się też do pogorszenia jakości i skrócenia długości życia.

(czytaj więcej)
0

Cyberzagrożenia w pracy zdalnej. O czym należy pamiętać?

Praca zdalna to dziś bardzo cenione rozwiązanie# na rynku pracy. Pozwala na większą elastyczność, oszczędza czas spędzany na dojazdach oraz sprzyja równowadze między życiem zawodowym a prywatnym. Jednak wraz z tymi korzyściami wzrasta także ryzyko cyberzagrożeń, które mogą zagrażać bezpieczeństwu firmowych danych. Z okazji Miesiąca Cyberbezpieczeństwa Ministerstwo Cyfryzacji przypomina, że praca zdalna, choć wygodna i popularna, niesie za sobą ryzyko cyberataków.

(czytaj więcej)
0

Cmentarze w naszym województwie. Większość zlokalizowana jest na wsiach

Według stanu na 31 grudnia 2023 r. w województwie kujawsko-pomorskim# znajdowało się 1179 cmentarzy o łącznej powierzchni 965,9 ha. W miastach zlokalizowanych było 175 cmentarzy o powierzchni 468,0 ha, natomiast na wsiach znajdowały się 1004 cmentarze o powierzchni 497,9 ha.

(czytaj więcej)