Skąd pochodzi mięso, które kupujemy? Kontrole na targowiskach i w sklepach

fot. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
Mięso polskie czy zagraniczne? Takie pytanie często zadają sobie konsumenci #przed dokonaniem wyboru. IJHARS ponownie sprawdzała, czy podawana przez sprzedawców informacja o pochodzeniu mięsa jest rzetelna.
Podczas kolejnych już kontroli znakowania mięsa uwaga IJHARS skierowana była głównie na punkty sprzedaży inne niż sklepy wielkopowierzchniowe. Kontrole zostały przeprowadzone w kwietniu 2025 roku na terenie całego kraju, w 129 podmiotach oferujących asortyment mięsny. Inspektorzy IJHARS odwiedzili:
- 56 sklepów mięsnych,
- 35 sklepów wielobranżowych,
- 23 targowiska,
- 15 sklepów wielkopowierzchniowych.
W powyższych lokalizacjach inspektorzy zweryfikowali oznakowanie 450 partii mięsa czerwonego o masie prawie 3 ton. Sprawdzali czy podany kraj pochodzenia jest zgodny z dokumentacją oraz czy informacje o pochodzeniu podawane są zgodnie z wymaganiami określonymi w przepisach.
Inspektorzy odnotowali nieprawidłowości w 52 podmiotach, co stanowiło 40,3 % ogółu skontrolowanych. Najgorzej znakowanie wypadło na targowiskach – w co drugim miejscu były nieprawidłowości.
Wśród skontrolowanych produktów 15 partii mięsa oznakowanych były jako „Produkt Polski”. Inspektorzy nie mieli zastrzeżeń odnośnie tych informacji.
Z powodu nieprawidłowego znakowania inspektorzy IJHARS zakwestionowali 172 partie (38,2%). Natomiast jedynie w przypadku 7 partii oznakowanych jako „polskie”, co do miejsca chowu i uboju, inspektorzy zidentyfikowali, że informacje odnośnie kraju pochodzenia, przedstawione na etykiecie, były nieprawdziwe:
- 5 partii – tam miejscem chowu i uboju była Hiszpania,
- 1 partii – gdzie chów i ubój zwierząt odbywał się w Niemczech,
- 1 partii – tam chów odbywał się w Niemczech, a tylko ubój w Polsce.
Dla porównania, podczas kontroli przeprowadzonej przez IJHARS w marcu 2025 roku, przypadki podawania nieprawdziwych informacji o polskim pochodzeniu inspektorzy zidentyfikowali w 26 partiach.
Pozostałe nieprawidłowości stwierdzone w kwietniu 2025 roku to m.in.:
- zupełny brak informacji o pochodzeniu i wizerunku flagi państwa pochodzenia – 127 partii,
- brak gatunku zwierzęcia, z którego uzyskano dany element mięsa – 62 partie,
- sprzedaż mięsa przeterminowanego – 4 partie.
Wobec nieuczciwych handlowców prowadzone są postępowania administracyjne w związku z podejrzeniem zafałszowania żywności i wymierzeniem stosownych kar pieniężnych.
Dostrzegając utrzymujący się wysoki odsetek nieprawidłowo oznakowanych partii mięsa oraz stosunkowo dużą liczbę różnych podmiotów handlujących mięsem, w których inspektorzy identyfikują nieprawidłowości, IJHARS w najbliższym czasie przygotuje i opublikuje na stronie www oraz w mediach społecznościowych przewodnik. Materiał będzie zawierał przejrzyste wskazówki dla producentów oraz sprzedawców, jak znakować mięso, co należy wskazać i w jaki sposób.
Szanowny Sprzedawco!
Jeżeli nie wiesz, jak w prawidłowy sposób przedstawić informacje o pochodzeniu mięsa, zachęcamy do kontaktu z nami.
W linku poniżej znajdziesz kontakt do Głównego Inspektoratu IJHARS: https://www.gov.pl/web/ijhars/gijhars
Napisz do nas, a nasi eksperci chętnie odpowiedzą na Twoje pytania i rozwieją wątpliwości odnośnie zapisów w obowiązujących aktach prawnych.
Nasi eksperci są do Państwa dyspozycji.
Materiały
Źródło: Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
Czytaj również
Dodaj komentarz
LOKALNY HIT
Sezon na szpinak. Zielona bomba dla zdrowia

Wiosna i wczesne lato to idealny czas, by sięgnąć po świeży#, młody szpinak. Od kwietnia do czerwca trwa jego naturalny sezon – wtedy smakuje najlepiej, jest najtańszy i najzdrowszy. Znajdziemy go na targach, w warzywniakach i coraz częściej – prosto z lokalnych upraw. Ale szpinak to nie tylko zielony dodatek do obiadu – to prawdziwy superfood, który zasługuje na miejsce w każdej kuchni!
(czytaj więcej)Niezapomniany i urokliwy klimat. Wędrówka przez Rezerwat Zielona Góra

Podczas dzisiejszej wędrówki przeszliśmy wzdłuż i wszerz# Rezerwat Przyrody Zielona Góra.
(czytaj więcej)Skąd pochodzi mięso, które kupujemy? Kontrole na targowiskach i w sklepach

Mięso polskie czy zagraniczne? Takie pytanie często zadają sobie konsumenci #przed dokonaniem wyboru. IJHARS ponownie sprawdzała, czy podawana przez sprzedawców informacja o pochodzeniu mięsa jest rzetelna.
(czytaj więcej)Czy św. Wojciech przeszedł przez Pałuki? Historia, hipotezy i szlak

Z każdym rokiem odkrywamy na nowo znaczenie naszego regionu# – Pałuk – w dziejach chrześcijaństwa i kultury Europy Środkowej. Coraz więcej wskazuje na to, że to właśnie tędy mógł przebiegać historyczny szlak św. Wojciecha, który w 997 roku wyruszył z misją chrystianizacji Prusów.
(czytaj więcej)
Komentarze (4) Zgłoś naruszenie zasad
Js, w dniu 11-06-2025 09:55:38 napisał:
odpowiedz
Czytelnik, w dniu 11-06-2025 21:15:46 napisał:
odpowiedz
Ha, w dniu 12-06-2025 04:27:05 napisał:
odpowiedz
Pati, w dniu 12-06-2025 06:44:15 napisał:
odpowiedz
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!