Dziś mamy 12 czerwca 2025, czwartek, imieniny obchodzą:

11 czerwca 2025

Skąd pochodzi mięso, które kupujemy? Kontrole na targowiskach i w sklepach

fot. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych

fot. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych

Mięso polskie czy zagraniczne? Takie pytanie często zadają sobie konsumenci #przed dokonaniem wyboru. IJHARS ponownie sprawdzała, czy podawana przez sprzedawców informacja o pochodzeniu mięsa jest rzetelna.

Podczas kolejnych już kontroli znakowania mięsa uwaga IJHARS skierowana była głównie na punkty sprzedaży inne niż sklepy wielkopowierzchniowe. Kontrole zostały przeprowadzone w kwietniu 2025 roku na terenie całego kraju, w 129 podmiotach oferujących asortyment mięsny. Inspektorzy IJHARS odwiedzili:

  • 56 sklepów mięsnych,
  • 35 sklepów wielobranżowych,
  • 23 targowiska,
  • 15 sklepów wielkopowierzchniowych.

W powyższych lokalizacjach inspektorzy zweryfikowali oznakowanie 450 partii mięsa czerwonego o masie prawie 3 ton. Sprawdzali czy podany kraj pochodzenia jest zgodny z dokumentacją oraz czy informacje o pochodzeniu podawane są zgodnie z wymaganiami określonymi w przepisach.

Inspektorzy odnotowali nieprawidłowości w 52 podmiotach, co stanowiło 40,3 % ogółu skontrolowanych. Najgorzej znakowanie wypadło na targowiskach – w co drugim miejscu były nieprawidłowości.

Wśród skontrolowanych produktów 15 partii mięsa oznakowanych były jako „Produkt Polski”. Inspektorzy nie mieli zastrzeżeń odnośnie tych informacji.

Z powodu nieprawidłowego znakowania inspektorzy IJHARS zakwestionowali 172 partie (38,2%). Natomiast jedynie w przypadku 7 partii oznakowanych jako „polskie”, co do miejsca chowu i uboju, inspektorzy zidentyfikowali, że informacje odnośnie kraju pochodzenia, przedstawione na etykiecie, były nieprawdziwe:

  • 5 partii – tam miejscem chowu i uboju była Hiszpania,
  • 1 partii – gdzie chów i ubój zwierząt odbywał się w Niemczech,
  • 1 partii – tam chów odbywał się w Niemczech, a tylko ubój w Polsce.

Dla porównania, podczas kontroli przeprowadzonej przez IJHARS w marcu 2025 roku, przypadki podawania nieprawdziwych informacji o polskim pochodzeniu inspektorzy zidentyfikowali w 26 partiach.

Pozostałe nieprawidłowości stwierdzone w kwietniu 2025 roku to m.in.:

  • zupełny brak informacji o pochodzeniu i wizerunku flagi państwa pochodzenia – 127 partii,
  • brak gatunku zwierzęcia, z którego uzyskano dany element mięsa – 62 partie,
  • sprzedaż mięsa przeterminowanego – 4 partie.

Wobec nieuczciwych handlowców prowadzone są postępowania administracyjne w związku z podejrzeniem zafałszowania żywności i wymierzeniem stosownych kar pieniężnych.

Dostrzegając utrzymujący się wysoki odsetek nieprawidłowo oznakowanych partii mięsa oraz stosunkowo dużą liczbę różnych podmiotów handlujących mięsem, w których inspektorzy identyfikują nieprawidłowości, IJHARS w najbliższym czasie przygotuje i opublikuje na stronie www oraz w mediach społecznościowych przewodnik. Materiał będzie zawierał przejrzyste  wskazówki dla producentów oraz sprzedawców, jak znakować mięso, co należy wskazać i w jaki sposób.

Szanowny Sprzedawco!

Jeżeli nie wiesz, jak w prawidłowy sposób przedstawić informacje o pochodzeniu mięsa, zachęcamy do kontaktu z nami.

W linku poniżej znajdziesz kontakt do Głównego Inspektoratu IJHARS: https://www.gov.pl/web/ijhars/gijhars

Napisz do nas, a nasi eksperci chętnie odpowiedzą na Twoje pytania i rozwieją wątpliwości odnośnie zapisów w obowiązujących aktach prawnych.

Nasi eksperci są do Państwa dyspozycji.

Materiały

ULTOKA HANDLOWA MIĘSO

Źródło: Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych

Oceń artykuł: 2 2

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (4) Zgłoś naruszenie zasad

    • 5 (7)

    Js, w dniu 11-06-2025 09:55:38 napisał:

    Sprawdźcie jakość mięsa w marketach biedronkach mój piesek nie ruszy tego świństwa .

    odpowiedz

    • -3 (3)

    Czytelnik, w dniu 11-06-2025 21:15:46 napisał:

    Polecam rezygnację z jedzenia mięsa, lub chociaż ograniczenie! Dla siebie, dla zwierząt, dla środowiska.

    odpowiedz

    • 0 (0)

    Ha, w dniu 12-06-2025 04:27:05 napisał:

    Proponuje nie gadać głupot do bliskich publicznie wyjdzie to na zdrowie .

    odpowiedz

    • 0 (0)

    Pati, w dniu 12-06-2025 06:44:15 napisał:

    Pozdrawiam serdecznie najbardziej krzykliwą kobietę z ulicy dworcowej w Nakle która zaczepia ludzi i prosi o pieniądze na chude piwo.Mieszkańcy jak tam możecie spać Policja oraz MOPS nie mogą z tą alkoholiczką zrobić porządku Jeżeli jest chora to na przymusowe leczenie na odział zamknięty

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Zezwolenie na transport odpadów
od 2000PLN
Bezpłatne kontrolowanie sprawności układu kierowniczego
Zdjęcia do dokumentów
35,00 złPLN
Aparat dla dzieci
99,00 złPLN
Ewidencja Importu Aut
2400 zł / rokPLN
Ewidencja odpadów BDO (pakiet mini)
2400 zł / rokPLN
Audyt środowiskowy
3000PLN
Ochrona środowiska dla firm
od 50PLN
0

Sezon na szpinak. Zielona bomba dla zdrowia

Wiosna i wczesne lato to idealny czas, by sięgnąć po świeży#, młody szpinak. Od kwietnia do czerwca trwa jego naturalny sezon – wtedy smakuje najlepiej, jest najtańszy i najzdrowszy. Znajdziemy go na targach, w warzywniakach i coraz częściej – prosto z lokalnych upraw. Ale szpinak to nie tylko zielony dodatek do obiadu – to prawdziwy superfood, który zasługuje na miejsce w każdej kuchni!

(czytaj więcej)
0

Niezapomniany i urokliwy klimat. Wędrówka przez Rezerwat Zielona Góra

Podczas dzisiejszej wędrówki przeszliśmy wzdłuż i wszerz# Rezerwat Przyrody Zielona Góra.

(czytaj więcej)
0

Skąd pochodzi mięso, które kupujemy? Kontrole na targowiskach i w sklepach

Mięso polskie czy zagraniczne? Takie pytanie często zadają sobie konsumenci #przed dokonaniem wyboru. IJHARS ponownie sprawdzała, czy podawana przez sprzedawców informacja o pochodzeniu mięsa jest rzetelna.

(czytaj więcej)
0

Czy św. Wojciech przeszedł przez Pałuki? Historia, hipotezy i szlak

Z każdym rokiem odkrywamy na nowo znaczenie naszego regionu# – Pałuk – w dziejach chrześcijaństwa i kultury Europy Środkowej. Coraz więcej wskazuje na to, że to właśnie tędy mógł przebiegać historyczny szlak św. Wojciecha, który w 997 roku wyruszył z misją chrystianizacji Prusów.

(czytaj więcej)