Dziś mamy 6 czerwca 2020, sobota, imieniny obchodzą:

12 października 2019

Wyższe stawki dopłat bezpośrednich. Jest kilka wyjątków

Dzięki korzystnemu kursowi wymiany euro na złotówki, tegoroczne stawki # płatności bezpośrednich są w większości wyższe od ubiegłorocznych. To dobra informacja dla rolników, choć pojawiają się komentarze, że to i tak minimalna pomoc dla gospodarstw.

30 września 2019 Europejski Bank Centralny opublikował kurs wymiany walut, po którym przeliczane będą płatności bezpośrednie za 2019 rok. Wynosi on 4,3782 zł za 1 euro i jest wyższy od ubiegłorocznego (4,2774 zł za 1 euro). Resort rolnictwa przygotował więc już projekty rozporządzeń określających stawki poszczególnych płatności. Całkowita kwota przeznaczona na płatności bezpośrednie za 2019 rok wyniesie 15,2 mld złotych (o ok. 400 mln zł więcej niż w 2018 r.).

Większość tegorocznych stawek płatności bezpośrednich będzie wyższa od ubiegłorocznych – są jednak pewne wyjątki. Jak wynika z propozycji ministerstwa rolnictwa, spadnie nieco stawka płatności dla młodych rolników. Także niektóre stawki płatności związanych z produkcją będą mniejsze niż w ubiegłym roku. Na mniejszą dopłatę powinni przygotować się hodowcy kóz, plantatorzy chmielu, pomidorów do przetwórstwa, tytoniu czy konopi.

W tym roku, podobnie jak w poprzednim, od połowy października do końca listopada ARiMR ma wypłacać rolnikom zaliczki na poczet tegorocznych płatności bezpośrednich. W tej formie ma trafić na konta rolników nawet do 70% należnej kwoty płatności.

Oto projektowane stawki poszczególnych dopłat:
jednolita płatność obszarowa 471,64 zł/ha,
za zazielenienie 316,54 zł/ha,
dla młodego rolnika 165,10 zł/ha,
dodatkowa 184,98 zł/ha,
do bydła 302,77 zł/szt.,
do krów 387,29 zł/szt.,
do owiec 104,08 zł/szt.,
do kóz 51,95 zł/szt.,
do roślin strączkowych na ziarno (do 75 ha) 765,80 zł/ha,
do roślin strączkowych na ziarno (powyżej 75 ha) 382,90 zł/ha,
do roślin pastewnych 463,71 zł/ha,
do chmielu 2 054,33 zł/ha,
do ziemniaków skrobiowych 1 110,09 zł/ha,
do buraków cukrowych 1 524,18 zł/ha,
do pomidorów 2 250,81 zł/ha,
do truskawek 1 136,95 zł/ha,
do lnu 569,14 zł/ha,
do konopi włóknistych 135,44 zł/ha,
do tytoniu – Virginia 3,28 zł/kg,
do tytoniu - pozostały tytoń 2,31 zł/kg.

Oceń artykuł: 2 2

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Sprawdzanie skuteczności hamowania
Sprawdzanie geometrii kół
Pokój dzienny/ młodzieżowy lub sypialnia
Meble w kolorze Dąb Szary Sonoma / Brązowy Połysk
Fotokubek magiczny
29,90PLN
Mysz optyczna USB MT1091
19,90PLN
Szampon wiśniowy do włosów farbowanych Joanna 1l
15PLN
Masaż gorącymi kamieniami
0

Nie kupisz już miału do celów grzewczych. Zmiany od 1 lipca 2020 r.

Od 1 lipca 2020 r. będzie obowiązywał zakaz sprzedaży miałów z węgla kamiennego dla #gospodarstw domowych oraz kotłów o mocy poniżej 1 MW. Do dyspozycji kupujących pozostaną jedynie droższe paliwa.

(czytaj więcej)
0

Światowy Dzień Środowiska. Ochrona zasobów wodnych to konieczność

Kwestia dostępności wody jest obecnie jednym z największych wyzwań #dotyczących zrównoważonego rozwoju. Nie tylko w odległych zakątkach świata, ale także w Polsce. Obchodzony 5 czerwca z inicjatywy Organizacji Narodów Zjednoczonych Światowy Dzień Środowiska to dobry moment, by zastanowić się, co każdy z nas może zrobić w kontekście ochrony tego życiodajnego zasobu.

(czytaj więcej)
0

Każdy może zostać szefem kuchni. Wystarczą produkty i pomysł

Czas spędzany w domu i utrudniony dostęp do niektórych produktów, mogą okazać się #źródłem ciekawych pomysłów. Okazuje się, że w na co dzień niedocenianych zasobach domowej spiżarni, drzemie niemały potencjał. O tym, jak własną kuchnię zamienić w prawdziwą fabrykę smakołyków rozmawiamy z Jakubem Kuroniem – szefem kuchni i ekspertem kulinarnym.

(czytaj więcej)
0

Zdrowe odżywianie podczas pracy zdalnej. Przepis na sałatkę w stylu toskańskim

Pomimo cyklicznego znoszenia obostrzeń wielu z nas wciąż pracuje w trybie #zdalnym. A to z kolei stanowi nie lada wyzwanie dla naszej codziennej diety. Inaczej bowiem komponujemy menu zabierane do firmy, inaczej podejść należy do planowania posiłków, pracując w domowym zaciszu. W obu jednak przypadkach kluczem jest zbilansowana dieta, zapewniająca siłę i energię na cały dzień intensywnej pracy.

(czytaj więcej)