Dziś mamy 6 kwietnia 2020, poniedziałek, imieniny obchodzą:

21 lutego 2020

Konkurs o powstaniu wielkopolskim. Uczniowie z Kcyni zajęli drugie miejsce

fot. Marcin Lisiecki

fot. Marcin Lisiecki

19 lutego 2020 r. odbyła się XXII edycja Powiatowego Konkursu Wiedzy Historycznej „Powstanie Wielkopolskie# 1918/1919 na Krajnie i Pałukach na tle wydarzeń międzynarodowych”.

W tym roku drużynę Zespołu Szkół Technicznych w Kcyni reprezentowali:
Kacper Jucha - liceum ogólnokształcące,
Kacper Niedbalski - technikum ekonomiczne,
Zuzanna Wiejaczka - technikum ekonomiczne,
pod opieką merytoryczną nauczyciela historii Marcina Lisieckiego.

Oprócz reprezentacji naszej Szkoły do rywalizacji przystąpiły cztery trzyosobowe drużyny szkół ponadpodstawowych z powiatu nakielskiego.

Zawody odbyły się w dwóch rundach:
1) oddaniu 5 strzałów do tarczy: w tej turze zdobyliśmy 1 punkt zajmując V miejsce.
2) rozwiązaniu testu drużynowego składającego się z 20 zamkniętych i otwartych pytań. Ta runda okazała się dla nas niezwykle szczęśliwa.

Zuzanna, Kacper i Kacper zdobyli największą ilość punktów - 24 punkty. Łącznie w obu rundach uzyskaliśmy 25 punktów, co dało II miejsce na podium.

Należy przypomnieć, że w całej XXII letniej historii konkursu drużyny naszej Szkoły dwa razy z rzędu zajmowały I miejsce (edycje XX i XXII). Ulegliśmy zwycięzcom tylko 1 punktem.

W tym miejscu wypada podziękować obydwu Kacprowi Niedbalskiemu i Kacprowi Jucha za godne reprezentowanie Zespołu Szkół Technicznych, tym bardziej, że obydwaj nasi zawodnicy w tym roku kończą naukę w naszej szkole, natomiast Zuzanna w przyszłym roku również wraz z następcami Kacpra i Kacpra przystąpi do kolejnych edycji konkursów historycznych.
W imieniu całej społeczności szkolnej gratulujemy sukcesu.

Organizatorami konkursu byli: Muzeum Ziemi Krajeńskiej w Nakle nad Notecią, Związek Harcerstwa Polskiego Hufiec Nakło, Klub Żołnierzy Rezerwy Ligi Obrony Kraju w Nakle nad Notecią.

Materiał: Marcin Lisiecki - opiekun drużyny

Autor nie wyraża zgody na komentowanie artykułu.

Oceń artykuł: 6 1

Czytaj również

udostępnij na FB
0

Chodź, pomaluj swój świat… na zielono. Apetyczne przepisy na Dzień Szpinaku

Świętować można z różnych okazji. Boże Narodzenie jednoznacznie kojarzy się z #czerwonym barszczem i zupą grzybową, a Wielkanoc to świetny pretekst do zajadania się żurem i jajkami na tysiąc sposobów. Kalendarz jest jednak wypełniony wieloma innymi, smakowitymi datami. Wiedzieliście, że 26 marca obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Szpinaku? Najwyższa pora dać temu liściastemu specjałowi zielone światło w kuchni!

(czytaj więcej)
0

Co robić z dziećmi w domu? Wspólnie pieczmy słodkości!

Co robić z dzieciakami, które więcej czasu spędzają w domu? Istnieje wiele pomysłów na to, #jak w prosty i przyjemny sposób zorganizować czas, angażując także najmłodszych. Jedną z przyjemniejszych aktywności, która pozwoli nam na działanie zespołowe, jest wspólne pieczenie słodkości – a efekty, och, będą pyszne! Oto garść inspiracji na proste w przygotowaniu i smaczne wypieki, które możemy przyrządzić wspólnie z najmłodszymi.

(czytaj więcej)
0

Wywiad z Alicją Jeromin. „Sport musiał zejść na drugi plan”

Dla Alicji Jeromin, siedmiokrotnej medalistki igrzysk paraolimpijskich w lekkoatletyce, #igrzyska w Tokio miały być ukoronowaniem pięknej sportowej kariery. Przełożenie imprezy na 2021 rok pokrzyżowało jej plany przygotowawcze, ale biegaczka podchodzi do decyzji organizatorów ze zrozumieniem. – Czekam z niecierpliwością na te przełożone igrzyska, ponieważ prawdopodobnie będą moimi ostatnimi, już piątymi z kolei, więc chciałabym jak najlepiej się w nich zaprezentować. Zamierzam być do nich przygotowana „na maksa” – zapowiada.

(czytaj więcej)
0

Lepiej zapobiegać niż leczyć. Lepsza odporność dzięki zdrowym produktom

Sezon na infekcje to czas, kiedy bardziej niż zazwyczaj powinniśmy zadbać o siebie i najbliższych#. Widoczne za oknem słońce oraz malownicza wiosenna aura często usypia naszą czujność w obliczu czyhających chorób. W tym szczególnym czasie warto więc naturalnie wzmocnić odporność i skutecznie zmniejszyć ryzyko infekcji m.in. poprzez odpowiednią dietę.

(czytaj więcej)