Dzielenie chleba, przemówienia, występy. Zobacz, co działo się na dożynkach

fot. DW
Dożynki gminy Kcynia już za nami. Po Mszy św. dziękczynnej w Ludwikowie #rozpoczęły się przemówienia, a potem występy.
Relacja z pierwszej części obchodów dostępna jest tutaj. Po Mszy św. wszystkich gości powitała Renata Gaj-Kowalska – Drodzy Rolnicy, jesteśmy wdzięczni za wasz trud i razem z wami chcemy dziś cieszyć się tegorocznymi plonami. Pragniemy podziękować wam za ogrom waszej pracy i, za to, że nie zabraknie chleba na polskich stołach – mówiła. W święcie plonów uczestniczyli burmistrz Kcyni Marek Szaruga, przewodniczący rady miejskiej Zbigniew Witczak, dyrektor GCKiB w Kcyni Ilona Kurdelska, sołtys wsi Ludwikowo Dorota Tecław wraz z rada sołecką, wicestarosta powiatu nakielskiego Andrzej Kinderman, wiceprzewodniczący rady powiatu Ryszard Bagnerowski, radny rady powiatu Jacek Panek, radni Rady Miejskiej w Kcyni, sołtysi, dyrektorzy szkół, dyrektorzy i kierownicy jednostek podległych UM w Kcyni, przedstawiciele stowarzyszeń działających na terenie gminy Kcynia, przedstawiciele jednostek OSP oraz rolnicy.
Chleb z tegorocznym plonów na ręce burmistrza Marka Szarugi przekazali starostowie dożynek Lilianna Wilk i Mariusz Augustyn, a następnie został rozdany zebranym - W naszym kraju chleb to szczególny symbol urodzaju i dostatku, szacunku i oddania, to nieodłączny element polskiej gościnności i dzielenia się z drugim człowiekiem – mówiła Renata Gaj-Kowalska.
Głos zabrał także burmistrz Szaruga, który również powitał wszystkich uczestników oraz podkreślił, jak ważna jest praca rolników – Zgodnie ze staropolskim obyczajem, wieńczące żniwa uroczystości dożynkowe są najlepszą okazją do podziękowań rolnikom za całoroczny trud i uzyskane plony. Ta piękna tradycja stanowi ważny element polskiej kultury i tożsamości, podkreśla takie wartości jak przywiązanie do zawodu, szacunek dla przyrody, wolę kontynuowania zwyczajów ojca – mówił – Z wdzięcznością i szacunkiem należy pochylić głowę przed tym, którzy ziemię uprawiali, uprawiają i zapewne uprawiać będą. Rzadko też zdarza się taki rok, by pogoda w pełni sprzyjała rolnikom, często musicie się zmagać z suszą albo zbyt obfitymi opadami, a także z katastrofalnymi burzami – dodał. Wspomniał o nawałnicy, która przeszła przez powiat w nocy z 11 na 12 sierpnia – Przyszło nam się zmierzyć chyba z najbardziej tragiczną w skutkach nawałnicą, jakiej nie pamiętają najstarsi mieszkańcy naszej gminy. Zniszczone zostały nie tylko całoroczne plony, ale również wiele domów i gospodarstw. Powalone zostały drzewa, zerwane linie energetyczne, brak było łączności telefonicznej – wyliczał. Pochwalił w tym momencie strażaków z wszystkich jednostek OSP oraz samych mieszkańców, którzy pomagali sobie nawzajem – Ogromną rolę w tak tragicznej nocy odegrali strażacy ze wszystkich jednostek ochotniczej straży pożarnej gminy Kcynia niosąc pomoc w wielu zakątkach naszej gminy – mówił. Burmistrz podziękował wszystkim strażakom, mieszkańcom, radnym, sołtysom, pracownikom MGOPS w Kcyni, pracownikom UM w Kcyni - Za trud, zaangażowanie, poświęcenie i ogromny wysiłek, z jakim przyszło nam się zmagać, bardzo serdecznie, z całego serca dziękuję – mówił. Podziękował także m.in. sołtysowi Ludwikowa Dorocie Tecław za organizację dożynek. Kilka słów zebranym przekazał również wicestarosta Andrzej Kinderman.
W dalszej części przyszła pora na występy lokalnych zespołów. Zaprezentował się Zespół Regionalny „Pałuki”, zagrały orkiestra dęta OSP w Kcyni pod dyrygenturą Mariusza Skotnickiego oraz kapela ze Żnina. Ponadto wystąpił kabaret z Rozstrzębowa.
W międzyczasie rozstrzygnięto konkursy na zagrodę, ozdobę i wieniec dożynkowy.
Galeria





























































Czytaj również
- Wojskowy piknik w Nakle. Atrakcji nie brakowało!
- Projekt pn. "Słuchowisko - legendy pałuckie". Ostatnie nagrania
- Nowe książki w bibliotece. Przeznaczone dla najmłodszych czytelników
- Wspólne świętowanie. Na występ przybyli także zaproszeni goście
- Podsumowanie roku w Klubie Aktywnego seniora. Uroczyste spotkanie
Dodaj komentarz
Sezon na szpinak. Zielona bomba dla zdrowia

Wiosna i wczesne lato to idealny czas, by sięgnąć po świeży#, młody szpinak. Od kwietnia do czerwca trwa jego naturalny sezon – wtedy smakuje najlepiej, jest najtańszy i najzdrowszy. Znajdziemy go na targach, w warzywniakach i coraz częściej – prosto z lokalnych upraw. Ale szpinak to nie tylko zielony dodatek do obiadu – to prawdziwy superfood, który zasługuje na miejsce w każdej kuchni!
(czytaj więcej)Zielone Świątki. Niedziela Zesłania Ducha Świętego

Dzisiaj Zielone Świątki. Kościół katolicki obchodzi #Niedzielę Zesłania Ducha Świętego.
(czytaj więcej)Nie sadź IGO. Postaw na gatunki bezpieczne dla natury

Dzisiaj w naszym mini przewodniku #po świecie bezpiecznego i pięknego ogrodnictwa prezentujemy kolejne, rodzime gatunki, które będą cieszyć Wasze oczy w maju oraz te, których należy za wszelką cenę unikać.
(czytaj więcej)Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności. Każdy jest odpowiedzialny

7 czerwca kolejny już raz obchodziliśmy #Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności. Hasło tegorocznych obchodów, „Nauka w działaniu”, podkreśla ważną rolę, jaką nauka odgrywa w podejmowaniu świadomych decyzji dotyczących żywności. Bez wsparcia nauki nie byłoby możliwe utrzymanie bezpieczeństwa żywności w łańcuchach dostaw, które często obejmują cały glob i przekraczają wiele granic.
(czytaj więcej)
Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!