Dziś mamy 17 czerwca 2025, wtorek, imieniny obchodzą:

22 kwietnia 2025

Po Wielkanocy zostało jedzenie? Nie wyrzucaj - podziel się!

fot. WSSE w Bydgoszczy

fot. WSSE w Bydgoszczy

Po Wielkanocy zostaje # sporo jedzenia. Warto się nim podzielić.

Możesz podzielić się z lokalnymi schroniskami, sąsiadami czy organizacjami charytatywnymi. Dzięki temu nie tylko unikniesz marnowania jedzenia, ale także pomożesz inny.

Po Wielkanocy nie wyrzucaj jedzenia – oddaj je tam, gdzie mogą się przydać!

Po świętach wielkanocnych często zostaje nam sporo jedzenia – potraw, jajek, ciast i innych smakołyków. Niestety, wiele z nich kończy w koszach na śmieci, co jest nie tylko nieekologiczne, ale także marnotrawstwem cennej żywności. Warto pamiętać, że istnieją miejsca i sposoby, by te produkty oddać potrzebującym lub wykorzystać w inny sposób.

Dlaczego nie warto wyrzucać jedzenia?

Marnowanie jedzenia to poważny problem społeczny i ekologiczny. W Polsce co roku wyrzucamy setki tysięcy ton żywności, podczas gdy wiele osób boryka się z głodem i brakiem podstawowych produktów. Po Wielkanocy, zamiast wyrzucać nadmiar potraw, można je przekazać organizacjom charytatywnym, które z chęcią przyjmą dary i rozdzielą je potrzebującym.

Pozostałą po świętach żywność można na przykład pozostawić w lodówce społecznej w Szubinie.

Oceń artykuł: 20 14

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (9) Zgłoś naruszenie zasad

    • 1 (5)

    Zenon - złośnik, w dniu 22-04-2025 11:44:06 napisał:

    Kiedy będzie lodówka społeczna w Kcyni? Taki pomysł był rzucony z ust kandydatów na burmistrza

    odpowiedz

    • 2 (2)

    ciekawski, w dniu 22-04-2025 11:45:50 napisał:

    a kiedy będzie lodówka społeczna w Sadkach?

    odpowiedz

    • 0 (2)

    CZYTELNICZKA, w dniu 22-04-2025 13:40:26 napisał:

    A MOŻE W NAKLE KTOŚ W KOŃCU POMYŚLI O TAKIEJ LODÓWCE?

    odpowiedz

    • 1 (1)

    se mła, w dniu 22-04-2025 14:30:51 napisał:

    Bardzo fajna inicjatywa, pamiętajcie, że to nie jest tylko dla biednych, a ogólnie dla wszystkich, żeby nie marnować jedzenia

    odpowiedz

    • -1 (3)

    Pr., w dniu 22-04-2025 15:34:22 napisał:

    Tylko jeszcze fajnie by było żeby, taka lodówka w Szubinie była otwarta. Jak gos robicie to dopilnujcie żeby to działało, a nie szum zrobić kilka fotek i na tym koniec.

    odpowiedz

    • 7 (7)

    a, w dniu 22-04-2025 16:07:21 napisał:

    czy naprawdę w dobie tych wszystkich socjalów jest taka bieda, ze potrzebna lodówka. W życiu nie skusiłbym się na sałatkę warzywną z takiej lodówki.

    odpowiedz

    • 4 (14)

    Wolontariusz, w dniu 22-04-2025 17:08:33 napisał:

    jak znasz jakiegoś pisowca oddaj mu to co tobie zostało ze świąt, oderwani od koryta ciężko im się teraz żyje hihihi

    odpowiedz

    • -3 (9)

    Ee, w dniu 22-04-2025 18:42:02 napisał:

    Wolontariusz jesteś moim najlepszym debilem

    odpowiedz

    • 0 (0)

    Karolina, w dniu 22-04-2025 19:00:19 napisał:

    Można by po takiej 1 lodówce postawić na os. Chrobrego i Łokietka.

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

KOBIZE
500PLN
Fotoobraz na płótnie 50x70
121,00 zł PLN
Zezwolenie na zbieranie odpadów
od 2000PLN
Zdjęcia do dokumentów
35,00 złPLN
Aparat dla dzieci
99,00 złPLN
Zezwolenie na transport odpadów
od 2000PLN
Budowa magazynów
Ochrona środowiska dla firm
od 50PLN
0

Sezon na szpinak. Zielona bomba dla zdrowia

Wiosna i wczesne lato to idealny czas, by sięgnąć po świeży#, młody szpinak. Od kwietnia do czerwca trwa jego naturalny sezon – wtedy smakuje najlepiej, jest najtańszy i najzdrowszy. Znajdziemy go na targach, w warzywniakach i coraz częściej – prosto z lokalnych upraw. Ale szpinak to nie tylko zielony dodatek do obiadu – to prawdziwy superfood, który zasługuje na miejsce w każdej kuchni!

(czytaj więcej)
0

"Kręci mnie bezpieczeństwo w lecie". Uroczysta inauguracja

W piątek (13.06.25 r.) odbyła się inauguracja# ogólnopolskiej akcji edukacyjno – informacyjnej pn. „Kręci mnie bezpieczeństwo w lecie”. Event zorganizowany przez policjantów, pod patronatem Burmistrza Żnina, wspólnie z Biurem Prewencji Komendy Głównej Policji, zaproszonymi służbami i instytucjami, odbył się na Plaży Miejskiej nad Jeziorem Żnińskim Małym. Oprócz zabawy była także nauka na temat bezpiecznych zachowań w czasie letnich wakacji.

(czytaj więcej)
0

30 lat KSRG w kilkuminutowym skrócie. To już trzy dekady (film)

Trzy Dekady – 30 lat KSRG w kilkuminutowym skrócie!

(czytaj więcej)
0

Czy św. Wojciech przeszedł przez Pałuki? Historia, hipotezy i szlak

Z każdym rokiem odkrywamy na nowo znaczenie naszego regionu# – Pałuk – w dziejach chrześcijaństwa i kultury Europy Środkowej. Coraz więcej wskazuje na to, że to właśnie tędy mógł przebiegać historyczny szlak św. Wojciecha, który w 997 roku wyruszył z misją chrystianizacji Prusów.

(czytaj więcej)