Przepis na królewskie leczo. Potrawa z sezonowych warzyw
fot. powierzone
Leczo to jedna z ulubionych potraw serwowanych #latem i wczesną jesienią. Podobnie jak w przypadku bigosu – ilu kucharzy, tyle jest wariantów jego wykonania. Poniżej przedstawiamy autorską wariację przepisu, w którym nie zabrakło ani sezonowych warzyw, ani wyśmienitych wędlin.
Danie pochodzi z Węgier i według oryginalnej receptury tworzone jest tylko z papryki, pomi-dorów, czosnku oraz cebuli. Węgierskie słowo „lescó” oznacza właśnie połączenie pomido-rów z papryką. Smaży się je na smalcu, ale ostrożnie, aby nie rozgotować i zachować mięsi-stość składników. Tak przygotowane stanowi dodatek do dań mięsnych. Polską wersję leczo przyrządza się trochę inaczej - ma ono najczęściej dodatek mięsa oraz cukinii. I chociaż ku-charze twierdzą, że w takiej wersji przypomina raczej francuskie ratatouille to i tak stało się jednym z najpopularniejszych polskich dań, szczególnie w okresie letnio-jesiennym.
– Przygotowując leczo mamy sporą dowolność, jeśli chodzi o wybór mięsa, które do niego dodamy – mówi Anna Burak z firmy Dobrowolscy. – Doskonale nada się zarówno kiełbasa, jak i boczek czy szynka. Wybierając nasz autorski dodatek warto jednak zwracać uwagę na jakość wędlin. Tylko te sprawdzone nadadzą naszemu posiłkowi doskonały smak i aromat.
Przepis na królewskie leczo
Składniki:
- 3 laski Kiełbasy wiejskiej z Wadowic Dobrowolscy
- 500 g Szynki z Wadowic Dobrowolscy
- 6 papryk
- 6 cukinii średniej wielkości
- 3 duże cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 papryczki chili
- 6 dużych pomidorów
- 3 łyżki suszonego majeranku
- 3 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 4 łyżki sosu sojowego
- pieprz i sól
Sposób przygotowania:
Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Cukinie obieramy ze skórki (jeżeli cukinie są bardzo dojrzałe i mają duże pestki, to dodatkowo usuwamy gniazdo nasienne) i kroimy w grubszą kostkę. Podobnie ( z wyjątkiem obierania ze skórki) postępujemy z papry-kami. Cebulę przekrawamy na pół i kroimy w piórka, kiełbasę na plasterki, a szynkę w grubszą kostkę. Chili siekamy bardzo drobno, podobnie czosnek, który dodatkowo przed posieka-niem miażdżymy. Warzywa i wędliny przekładamy do osobnych misek.
Do dużego garnka wlewamy olej, rozgrzewamy go, wrzucamy czosnek oraz chili i chwilę pod-smażamy (przez maks. 2 minuty) ciągle mieszając. Następnie dodajemy cebulę, którą pod-smażmy do zeszklenia. Dorzucamy kiełbasę i szynkę, podsmażamy przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając.
Dodajemy pomidory, paprykę oraz przyprawy (majeranek, sos sojowy, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz). Minimalizujemy płomień, przykrywamy garnek pokrywką i dusimy przez ok. 40 minut, co chwilę mieszając. Dodajemy cukinię i tym razem dusimy przez ok. 15 minut. Na koniec ściągamy pokrywkę i gotujemy na minimalnym ogniu przez ok. 5-10 minut, aby zredukować płyny.
Gotowe - można podawać na stół. Smacznego!
Materiał: Sylwia Makowska
Czytaj również
Dodaj komentarz
LOKALNY HIT
Dojedź bezpiecznie do wyznaczonego celu. Skorzystaj z modułu pogodowego
Coraz więcej mglistych dni, opady deszczu i niższa temperatura #– to pierwsze oznaki jesieni, które już możemy zauważyć w pogodzie. Czym charakteryzuje się ta pora roku? Zmienną aurą, która bezpośrednio wpływa na prowadzenie pojazdu. Dlatego warto odpowiednio zaplanować podróż, by bezpiecznie dojechać do wyznaczonego celu.
(czytaj więcej)Jak chronić siebie i swoje dane w sieci? Miesiąc cyberbezpieczeństwa
W świecie, gdzie codzienność przenosi się do Internetu#, bezpieczeństwo w sieci staje się priorytetem. Każdego dnia jesteśmy narażeni na różnego rodzaju cyberzagrożenia, które mogą dotknąć każdego. Październik, Europejski Miesiąc Cyberbezpieczeństwa, to idealny moment, aby poznać najważniejsze zasady ochrony swoich danych i dowiedzieć się, jak skutecznie zabezpieczyć aktywności w sieci.
(czytaj więcej)Miłośników grzybobrania nie brakowało. Frekwencja zaskoczyła organizatorów
„chodźMYnagrzyby” to hasło grzybobrania zorganizowanego# w podbydgoskim Łochowie, które jak magnes przyciągnęło mieszkańców kujaw i pomorza w sobotni poranek. Lista chętnych osób zapełniła się już po kilkunastu godzinach, a samo wydarzenie cieszyło się ogromnym zainteresowaniem. Nie zabrakło wspólnych rozmów, uśmiechu, porad ekspertów i przede wszystkim… grzybów!
(czytaj więcej)Dynia smaczna, odżywcza i zdrowa. Cenne składniki także w pestkach
Owoce i warzywa jemy cały rok. Najsmaczniejsze są te# sezonowe.
(czytaj więcej)
Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!