Pyszne danie z kociołka. Pożywny posiłek doskonały na biesiady

fot. powierzone
Wesołe biesiady przy ognisku, na łonie natury w gronie rodziny i przyjaciół lubi każdy. To okazja do# rozmów, zabawy i odpoczynku. Takie spotkania można połączyć ze wspólnym przygotowaniem smacznego i pożywnego po-siłku, który zasmakuje wszystkim. Zamiast typowej kiełbaski z grilla może-my zaskoczyć towarzystwo pysznym daniem przyrządzonym w kociołku.
Tego typu potrawa znana jest w Polsce nie od dziś. Żeliwne naczynia wyścielano liśćmi kapu-sty i do środka wkładano pokrojone ziemniaki, kiełbasę, boczek i inne warzywa (np. mar-chewkę, pietruszkę i cebulę). Wymieszane produkty były doprawiane i stawiane na ogniu na około 2 godziny. Danie przyrządzane jest w wielu rejonach Polski i określane różnymi na-zwami np. prażone, pieczone, pieczonki czy duszonki. W okolicach Chrzanowa mówi się na nie ziemniaki po cabańsku, co pozwala domniemywać skąd wziął się przepis. Nazwa pochodzi bowiem od Cabanów, którzy byli pasterzami pilnującymi trzody potrzebnej do wyżywienia armii tatarskiej w XIII wieku i właśnie tak przygotowywali dla siebie jedzenie. Sposób jest charakterystyczny dla ludów koczowniczych, pozostających w ciągłym ruchu, trudniących się wypasem zwierząt, dlatego był popularny np. na stepach Mongolii. A zatem na pikniku mo-żemy chociaż przez chwilę poczuć się jak dawni wędrowni pasterze, a przy okazji zrobić coś wspólnie.
- Przygotowywanie dania w kociołku piknikowym to pomysł, który stanowi doskonałą alterna-tywę dla tradycyjnej kiełbasy pieczonej na patyku lub na grillu – mówi Anna Burak z firmy Dobrowolscy. - To również ciekawy sposób na integrację uczestników pikniku. Kociołek moż-na przygotować wspólnymi siłami – jedni rozpalają ogień, inni kroją produkty, jeszcze inni doglądają powstającego dania. Wspaniałe połączenie przyjemnego z pożytecznym! A kiedy pogoda nie dopisuje, danie to bez problemu przygotujemy też w kuchni. Pamiętajmy jednak, aby do przyrządzenia potrawy wykorzystywać produkty bardzo świeże, a wędliny wysokiej ja-kości – przy daniach jednogarnkowych jakość ma podstawowe znaczenie wpływające na koń-cowy smak.
Kociołek piknikowy z kiełbasą głogowską
Składniki:
- ok. ½ kg Kiełbasy głogowskiej Dobrowolscy,
- ok. ½ kg Boczku stryjka z linii Tradycyjnie Wędzone Dobrowolscy,
- 1,5 kg cukinii,
- 1 kg ziemniaków,
- ½ kg pieczarek,
- 2 średnie cebule,
- 2 świeże czerwone papryki,
- 2 marchewki,
- 2 ząbki czosnku,
- 700 ml pulpy pomidorowej (passaty) lub 1 kg pomidorów,
- ok. 200 ml bulionu,
- 100 ml śmietany 18% lub puszka 400 g mleczka kokosowego,
- 2 łyżki fermentowanego sosu sojowego i/lub ½ łyżki sosu rybnego,
- oliwa lub dowolny nadający się do smażenia olej,
- przyprawy: papryka wędzona, sól, pieprz/chili, gałązki świeżego majeranku (lub majeranek suszony), 4 suszone liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, gałązki świeżego koperku (lub koperek suszony), kilka gałązek świeżej natki pietruszki.
Sposób przygotowania:
Kociołek stawiamy bezpośrednio na palenisku lub na kracie nad paleniskiem. Najlepiej, aby był żeliwny, jeżeli gotujemy w plenerze. W kuchni wystarczy zwykły garnek. Wlewamy olej.
Kiełbasę głogowską Dobrowolscy kroimy na plasterki a Boczek stryjka Dobrowolscy w kostkę i wrzucamy do kociołka. Dodajemy marchew i cebulę pokrojone w talarki. Wszystko lekko podsmażamy.
Następnie zalewamy całość 200 ml bulionu i dusimy pod przykryciem około 10-15 min. W ra-zie braku bulionu woda z menażki też się nada.
Kroimy pieczarki, cukinie obrane ze skórki i czerwoną paprykę w paski, a następnie wrzuca-my do naczynia. Kolejny krok to dodanie pulpy pomidorowej (passaty) lub obranych ze skórki i pokrojonych w drobną kostkę pomidorów. Teraz czas na sos sojowy i/lub sos rybny. Sos ryb-ny ma intensywny zapach, ale nie należy się tym przerażać, bo w potrawie aromat ten znik-nie znakomicie podbijając smak.
Dodajemy wyciśnięty na prasce (lub pokrojony na plasterki) czosnek i przyprawy w ilości we-dług gustu. Polecane przez nas dawkowanie to: łyżeczka papryki wędzonej, ½ łyżeczki pieprzu lub chili, gałązka pociętego majeranku lub łyżeczka suszonego, 4 suszone liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, gałązkę pociętego drobno koperku lub łyżeczka suszonego.
Potrawa będzie gotować się na ognisku około 2 godzin. Mieszamy zatem w naszym kociołku od czasu do czasu, sprawdzając, czy zawartość już jest gotowa. Smacznego i dobrej zabawy!
Materiał: Marta Mikulska
Czytaj również
Dodaj komentarz
LOKALNY HIT
Korzystna zmiana. Wyższe limity dorabiania do emerytury i renty

Od 1 czerwca 2025 roku renciści oraz # emeryci, którzy nie osiągnęli jeszcze powszechnego wieku emerytalnego (60 lat dla kobiet i 65 lat dla mężczyzn), będą mogli dorabiać więcej, bez obawy, że ich świadczenie wypłacane przez ZUS zostanie zmniejszone lub zawieszone. Nowe limity miesięcznego przychodu wzrosną – niższy próg o 339,50 zł brutto, a wyższy o 630,60 zł brutto.
(czytaj więcej)Pociąg na Hel. Pasażerowie nadali mu nazwę

Nazwę „Latarnik” dla powracającego do # rozkładu jazdy pociągu na Hel wybrali pasażerowie w konkursie zorganizowanym przez samorząd województwa (który jest organizatorem pasażerskich przewozów kolejowych w regionie) i przewoźnika (spółkę Arriva). Zwycięzcom gratulowała dziś (14 maja) wicemarszałek Aneta Jędrzejewska z przedstawicielami spółki Arriva. Pierwszy kurs pociągu 19 czerwca.
(czytaj więcej)Światowy Dzień Ziemi. Jak możesz się zaangażować?

22 kwietnia swój dzień obchodzi # Ziemia. Pierwszy w historii Dzień Ziemi odbył się w 1970 roku, a jego idea została zapoczątkowana przez amerykańskiego senatora Gaylorda Nelsona, który będąc w 1969 roku świadkiem katastrofy ekologicznej postanowił taki dzień zorganizować.
(czytaj więcej)Zarezerwuj wizytę w ZUS online. Na konkretny dzień i godzinę

Nie trzeba wychodzić z domu, aby załatwić sprawy w ZUS-ie.# Z pracownikiem Zakładu można porozmawiać, nawiązując połączenie wideo podczas e-wizyty. Rezerwację takiego spotkania można dokonać nie tylko na stronie zus.pl, ale także za pośrednictwem aplikacji mZUS oraz aplikacji mObywatel.
(czytaj więcej)
Komentarze (1) Zgłoś naruszenie zasad
Ja, w dniu 07-06-2023 20:02:06 napisał:
odpowiedz
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!