Dziś mamy 2 października 2023, poniedziałek, imieniny obchodzą:

26 maja 2023

Sentymentalna podróż do przeszłości. Smaki naszego dzieciństwa

fot. powierzone

fot. powierzone

Z okazji Dnia Matki kierujemy najlepsze życzenia do naszych mam, ale też wspominamy #najpiękniejsze chwile spędzane w ich towarzystwie. To one bardzo często wywarły ogromny wpływ na nasz sposób postrzegania świa-ta, ale też gusta – w tym kulinarne. Smak potraw przyrządzanych przez ma-my pamiętamy zwykle przez całe życie i traktujemy jako ważny punkt odnie-sienia.

W trzecim dziesięcioleciu XXI wieku polska kuchnia wygląda nieco inaczej niż ta pod koniec wieku XX. Dzięki mass mediom i podróżom rozsmakowaliśmy się w potrawach z całego świa-ta. Dużo więcej eksperymentujemy, próbując egzotycznych połączeń i smaków. Spożywamy też więcej warzyw i owoców, ponieważ zrozumieliśmy, że ich obecność w diecie przekłada się nasze samopoczucie i zdrowie.

W naszych jadłospisach znajdują się jednak nienaruszalne pozycje. Takie, z którymi łączy nas sentyment i najlepsze, przechowywane głęboko w sercu wspomnienia – to potrawy przygo-towywane dla nas przez mamę. Ich zapach i smak kojarzą nam się przeważnie z najszczęśliw-szym okresem życia. W Dniu Matki przypominamy 3 dania, które wiele osób z zna z własnego dzieciństwa. Z pewnością potrafilibyście tę listę rozszerzyć o wiele dodatkowych pozycji...

Kiełbasa z cebulą

To proste danie królowało na stołach szczególnie pod koniec PRL-u i wiele mam podawało je zarówno na obiad, jak i kolację. Można je przyrządzać również na grillu. Kilka kawałków Kieł-basy toruńskiej stryjka Dobrowolscy nacinamy z obu stron na całej długości. Na patelni pod-grzewamy olej lub oliwę, a cebulę kroimy na talarki. Kładziemy kiełbaski na patelni i dokła-damy cebulę. Pamiętajmy o regularnym obracaniu, bo tylko wtedy unikniemy zbytniego przypieczenia. Na talerze danie wykładamy w momencie, kiedy zarówno kiełbasa jak i cebu-la zarumienią się. Na grillu pamiętajmy o użyciu aluminiowej folii lub tacki. Gotową kiełbasę podajemy z keczupem lub musztardą i pieczywem. Możemy też posypać np. szczypiorkiem.

Pierogi z mięsem

Klasyczne, smaczne i pożywne polskie danie, które w zależności od przyrządzającej je mamy może w istotny sposób różnić się detalami smakowymi. Mięso wkładamy do garnka i zale-wamy około 1,5 l wody. Dodajemy włoszczyznę i gotujemy przez 30 minut. W trakcie goto-wania dodajemy liście laurowe, pieprz oraz ziele angielskie i gotujemy przez kolejne 30 mi-nut. Gotowe mięso odcedzamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz rozdrabniamy do ulubionej konsystencji. Do wykonania ciasta wykorzystujemy mąkę, olej, jajko i wodę. Wyra-biamy je do czasu, gdy będzie elastyczne i sprężyste. Następnie rozwałkowujemy ciasto na cienki placek o grubości 2 mm. Z ciasta wycinamy kółka szklanką lub foremką, nakładamy ły-żeczką farsz i sklejamy. Pierogi układamy na desce posypując mąką. Gotujemy w lekko oso-lonym wrzątku. Na skwarki wykorzystujemy Kiełbasę głogowską Dobrowolscy, którą kroimy na drobną kostkę i podsmażamy, aż się zarumieni. Pierogi podajemy ciepłe, polane skwar-kami.

Zapiekanka makaronowa z serem i szynką

Jest daniem, które można przygotować szybko i nie wymaga skomplikowanych dodatków. Przeważnie produkty do jego wykonania można znaleźć w każdym domu, dlatego zapiekanka stanowi smaczny posiłek kryzysowy, który możemy wykonać, gdy mamy niewiele czasu.

Makaron rurki gotujemy w lekko osolonej wodzie do twardości al dente. Jeżeli mamy taką możliwość to lepiej wybrać makaron pełnoziarnisty, ma więcej błonnika, witamin i mikro-składników. Szynkę z Wadowic z linii Tradycyjnie Wędzone kroimy w kostkę, żółty ser ściera-my na tarce, a śmietanę przyprawiamy papryką, pieprzem i solą. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wkładamy makaron, dodajemy szynkę i polewamy śmietaną. Na sam wierzch wysypujemy ser. Zapiekamy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Materiał: Marta Mikulska

Oceń artykuł: 14 12

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (6) Zgłoś naruszenie zasad

    • 1 (5)

    PiS =PZPR , w dniu 26-05-2023 10:54:29 napisał:

    Ja przez PiS już wracam do dzieciństwa, szukam rowów gdzie szczaw rośnie aby szczawiowej nagotowac

    odpowiedz

    pokaż odpowiedzi (1)
    • 2 (4)

    Kcyniak, w dniu 26-05-2023 11:45:02 napisał:

    W Kcyni za rządów obecnego burmistrza szarugi już dawno szczaw i mirabelki wcinamy, najbardziej cienki burmistrz jakiego Kcynia miała, skutecznie zniechęca do rozwoju i inwestowania

    odpowiedz

    • 2 (2)

    Ja, w dniu 26-05-2023 15:25:35 napisał:

    Szczaw się pojawił a gdzie są robale czyżby na stołach tych co to wymyślili.

    odpowiedz

    pokaż odpowiedzi (1)
    • 1 (1)

    Ja, w dniu 26-05-2023 15:31:47 napisał:

    Jeżeli te wszystkie produkty są nasze to na pewno są zdrowe ale też proszę o ograniczenie tłustych potraw bo możemy przytyć tu i tam. Za dużo to nie zdrowo

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Prowadzenie akt osobowych
od 30PLN
Metryczka dziecka A4
20PLN
Zezwolenie na przetwarzanie odpadów
od 2000PLN
Budowa hal
Przeglądy gaśnic
od 50PLN
Rejestracja podmiotów gospodarczych
od 50PLN
Opracowujemy Instrukcje bhp
od 50PLN
Usługi prowadzenia ksiąg rachunkowych
od 50PLN
0

Jaka powinna być waga szkolnego tornistra? Profilaktyka wad postawy

Pracownicy Państwowej Inspekcji Sanitarnej podejmują# wiele działań prozdrotownych. Dbają m.in. o profilaktykę wad postawy – sprawdzają i edukują w zakresie wagi tornistrów szkolnych uczniów.

(czytaj więcej)
0

Światowy Dzień Jabłka. Zaproszenie na samozbiory owoców

Z okazji Światowego Dnia Jabłka Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa zaprasza na# samozbiory tych owoców. Zachęcamy sadowników do włączania się do akcji, a konsumentów – do wizyt w sadach i samodzielnych zbiorów. Akcja trwa do końca października.

(czytaj więcej)
0

Zwiedzeni darmową próbką witamin. Przyszły rachunki za roczny zapas

Ponad 5 mln zł kary za manipulacje przy wysyłkowej sprzedaży #suplementów diety. Miały być darmowe próbki suplementów, a przychodziły rachunki za roczny zapas produktu wraz z subskrypcją. Prezes UOKiK nałożył ponad 5 mln zł kary na Natural Pharmaceuticals. Dodatkowo sankcje finansowe objęły także osobę zarządzającą spółką.

(czytaj więcej)
0

Program Bezpiecznej Infrastruktury Drogowej. Stan realizacji w regionie

33 zadania poprawiające bezpieczeństwo #na przejściach dla pieszych oraz mające na celu budowę nowych ciągów dla pieszych i rowerzystów w regionie. Program Bezpiecznej Infrastruktury Drogowej przyjęty do realizacji na lata 2021-2024 (PBID) koncentruje się na najmniej chronionych uczestnikach ruchu. Na wielu przejściach jest już bezpieczniej.

(czytaj więcej)