Przyznano nagrody w kilku kategoriach. Znamy laureatów!
fot. K-PODR w Minikowie
W miniony weekend w Minikowie odbyły się# targi Lato na Wsi – Święto Smaku i Tradycji. Za organizację tego wydarzenia odpowiadał Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego. Na odwiedzających czekało całkiem sporo atrakcji. Poznaliśmy też laureatów w kilku kategoriach. Poniżej zamieszczamy listę wyróżnionych.
W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:
Podkategoria: produkty i przetwory mięsne:
I nagroda: Leokadia i Wiesław Wysoccy za półgęska oraz Manufaktura Wędliniarska „Olchowy Dymek” za pieczoną polską
Podkategoria: produkty i przetwory z ryb
I nagroda: Manufaktura Przysmaków Rybnych „CudoRybka” za pastę z sandacza
Podkategoria: produkty mleczne
I nagroda: Grudziądzka Spółdzielnia Mleczarska za serek homogenizowany waniliowy
Podkategoria: miody
I nagroda: brak
Wyróżnienia:
Justyna Wilczewska za pulardę
Jadwiga Patyk za płotki w zalewie
W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego:
Podkategoria: przetwory owocowe
I nagroda: Elżbieta Pińska za konfiturę z wiśni
Podkategoria: przetwory warzywne
I nagroda: Wytwórnia Musztardy Kcyńskiej za musztardę kcyńską jabłkową
Podkategoria: produkty zbożowe
I nagroda: Agata Minda za chleb z płaskurki na zakwasie
Podkategoria: wyroby cukiernicze
Jacek Grabowski za małą czarną po krajeńsku
Wyróżnienia:
KGW Krusze Razem za konfiturę z pigwy
KGW w Brzeźnie „Żurawinki” za sarni grzbiet
Folwark Warzyn za korniszony
KGW Nieżywięć za ciastka amoniaczki
W kategorii napoje regionalne:
Podkategoria: napoje bezalkoholowe
I nagroda: KGW Liszkówko za kompot rabarbarowy z miętą
Podkategoria: napoje alkoholowe
I nagroda: KGW Pturek za nalewkę wiśniową
Wyróżnienia:
Arleta Bruska za fermentowany sok z brzozy
Joanna Fröhlke za jarzębiak
Elżbieta Górska za „Gruczniaka nocą”
Inne produkty regionalne:
I nagroda: KGW Czołówek za zakwas na żur kujawski
Wyróżnienia:
KGW Nowy Ciechocinek za pierogi z gęsiną
Magdalena Potulska za fjut z maślanki
Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2022” następujące produkty:
1. Kaczkę po myśliwsku – KGW w Brzeźnie „Żurawinki”
2. Piernik notecki – KGW Pturek
3. Piwo jasne pełne „Gruczniak” – „Gruczniak” Elżbieta Górska
4. Kulis – kwas do buraczków – Anna Patyk
5. Smarowidło kujawskie – Akademia Szkolnictwa „AS” Branżowa Szkoła I Stopnia Inowrocław
6. Pasztet z gołębi – Agata Minda Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Olszewki i Lubaszcza
Materiał: Aleksandra Hapka - K-PODR w Minikowie / red.
Autor nie wyraża zgody na komentowanie artykułu.
Galeria
Czytaj również
Najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dlaczego warto jeść śniadanie?
Śniadanie to najważniejszy posiłek# w ciągu dnia. Dzięki niemu dostarczamy organizmowi węglowodany, które są źródłem energii.
(czytaj więcej)Sprawdzono jakość handlową jaj. Jakie nieprawidłowości stwierdzono?
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów #Rolno-Spożywczych (IJHARS) przedstawia wyniki planowej kontroli w zakresie jakości handlowej jaj, przeprowadzonej w IV kwartale 2023 r. w sklepach spożywczych i innych punktach sprzedaży detalicznej na terenie całego kraju.
(czytaj więcej)Zmień swoje dotychczasowe nawyki. Serce kocha sport
Systematyczna aktywność fizyczna jest podstawą# zdrowego stylu życia. Małymi krokami spróbuj zmienić swoje dotychczasowe nawyki.
(czytaj więcej)Poranne ćwiczenia strażaków. Udział wzięło pięć zastępów
W czwartek, 25 kwietnia w godzinach rannych strażacy #prowadzili ćwiczenia na obiekcie przy ulicy Kcyńskiej w Szubinie.
(czytaj więcej)