Kanapki w różnym wydaniu. Przekąski na karnawałowy stół
fot. powierzone
Może być ozdobą garden party albo karnawałowego przyjęcia. Spotkamy ją w uczniowskim plecaku i w wykwintnej restauracji#. Cóż to za przekąska? Oczywiście: kanapka. Podrzucamy wam dzisiaj kilka pomysłów na kanapki z jajkiem, które zjecie ze smakiem, ale najpierw nie będziecie mogli oderwać od nich wzroku!
Kanapka to prosta przekąska na ciepło lub zimno, towarzysząca nam codziennie. Wystarczy pieczywo i dodatki. Sztuka tkwi we właściwym dobraniu proporcji. W rękach umiejętnego kulinarnego twórcy kanapka stanie się smaczna i pożywna, a jednocześnie atrakcyjna wizualnie. Klasycznym produktem często pojawiającym się na kanapkach jest jajko.
- To idealny kanapkowy dodatek – mówi Tomasz Jokiel z Ferm Drobiu Jokiel. – Dlaczego? Ponieważ w jakiejkolwiek formie się tam pojawi zawsze wzbogaca przekąskę o korzystne dla naszego zdrowia składniki. Dlatego zachęcam do eksperymentowania, próbowania różnych konfiguracji i sposobów podania.
Tartynki z jajkiem, szynką i ogórkiem
Tartynka to dawne określenie niewielkiej kanapki z bułki lub chleba i wyszukanymi dodatkami. Podawano takie podczas uroczystych przyjęć, balów i rautów, szczególnie w okresie dwudziestolecia międzywojennego. W naszej wersji proponujemy klasyczne połączenie szynki, zielonego ogórka i gotowanego jajka. Taka kanapka jest jednocześnie pożywna i doskonale wygląda na stole.
Przepis: pieczywo kroimy na mniejsze kawałki i cienko smarujemy masłem, przygotowujemy kilka plastrów wysokogatunkowej szynki, ogórka myjemy i kroimy na cienkie plasterki, ugotowane jajka kroimy w ten sam sposób odkładając plastry bez żółtka. Składniki układamy na pieczywie, doprawiamy solą i pieprzem, a na koniec posypujemy szczypiorkiem lub zieloną pietruszką.
Kanapka z jajecznicą i pomidorami
Jajecznicę zwykle jemy z talerza, ale to nie jedyna możliwość. Równie dobrze smakuje nałożona na pieczywo. Taką „jajecznicową” kanapkę można jeść z dodatkiem pomidora, ale jest doskonała także wzbogacona kawałkiem wędzonego łososia i posypana rukolą lub bazylią.
Przepis: ciemne pieczywo (może być tostowane) smarujemy cienko masłem albo skrapiamy oliwą, jajecznicę dla wzbogacenia smaku smażymy na cebuli przyprawiając solą i pieprzem, nakładamy grubą warstwę na pieczywo, przystrajamy ćwiartkami pomidorków koktajlowych, posypujemy zieloną pietruszką lub szczypiorkiem.
Kanapka z pastą awokado i jajkiem sadzonym
Jajko na kanapce może też pojawić się w formie jajka sadzonego. Warto jednak pamiętać, że korzystniej niż na tłuszczu jest smażyć dietetycznie – na wodzie (także na mineralnej). To zdrowsze. Jak to zrobić? Podobnie jak w przypadku oleju czy masła. Na suchą patelnię wlewamy niewielką ilość wody (ok. 1,5 cm), a gdy się zagotuje wbijamy jajko i zmniejszamy ogień. Czekamy ok. 2 minuty, aż białko się zetnie i przyprawiamy. Przed położeniem na kanapce wyjmujemy łyżką cedzakową i odsączamy z nadmiaru wody.
Przepis: Pieczywo skrapiamy oliwą (możemy je podpiec w tosterze). Awokado przekrajamy, usuwamy pestkę, wydrążamy miąższ, rozgniatamy go i smarujemy kromki. Skrapiamy kilkoma kroplami soku z cytryny. Na wierzchu kładziemy jajko. Posypujemy nasionami czarnuszki i dekorujemy świeżą bazylią.
Materiał: Marta Mikulska
Czytaj również
- Co przygotować na majówkę? Pyszne i tanie dania
- Smaczne posiłki na świeżym powietrzu. Jak urozmaicić grillowanie?
- Jak gotować wiosną, aby schudnąć zdrowo? Zrzuć zbędne kilogramy
- Można je gotować, smażyć lub zapiekać. Rusza sezon na szparagi
- Odpoczynek na łonie natury. Co warto zabrać ze sobą na piknik?
Dodaj komentarz
38. rocznica katastrofy w Czarnobylu. Konsekwencje zdrowotne i środowiskowe
W kwietniu 1986 r. całym światem wstrząsnęła wiadomość o awarii #w Czarnobylskiej Elektrowni Atomowej położonej na terenie ZSRS, ok. 100 km. na północ od Kijowa. W efekcie błędów operatorów przeprowadzających jeden z testów oraz wad konstrukcyjnych reaktora jądrowego 26 kwietnia 1986 r. o godzinie 1:23 doszło do dwóch wybuchów.
(czytaj więcej)Sprawdzono jakość handlową jaj. Jakie nieprawidłowości stwierdzono?
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów #Rolno-Spożywczych (IJHARS) przedstawia wyniki planowej kontroli w zakresie jakości handlowej jaj, przeprowadzonej w IV kwartale 2023 r. w sklepach spożywczych i innych punktach sprzedaży detalicznej na terenie całego kraju.
(czytaj więcej)Zmień swoje dotychczasowe nawyki. Serce kocha sport
Systematyczna aktywność fizyczna jest podstawą# zdrowego stylu życia. Małymi krokami spróbuj zmienić swoje dotychczasowe nawyki.
(czytaj więcej)Poranne ćwiczenia strażaków. Udział wzięło pięć zastępów
W czwartek, 25 kwietnia w godzinach rannych strażacy #prowadzili ćwiczenia na obiekcie przy ulicy Kcyńskiej w Szubinie.
(czytaj więcej)
Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!