Dziś mamy 11 października 2024, piątek, imieniny obchodzą:

29 sierpnia 2024

Pomysły na drugie śniadanie do szkoły i pracy. Pożywne składniki

fot. powierzone

fot. powierzone

Końcówka wakacji nigdy nie jest łatwa. #Mimo, że sierpień nadal kusi pogodą i słodkim smakiem lenistwa, wielu rodziców myślami jest już we wrześniu. Nerwowo szykujemy szkolne wyprawki i zastanawiamy się, jak uprzyjemnić naszym dzieciom pierwsze tygodnie w zupełnie nowej, pełnej obowiązków rzeczywistości. Jednym ze sposobów jest przygotowanie pysznych śniadaniówek, w których możemy sprytnie ukryć wszystkie smaki lata.

Poniedziałek – nie taki straszny

Pierwszy dzień szkoły rządzi się swoimi prawami. Mimo, iż błogi wypoczynek zostaje brutalnie przerwany, nie ma jeszcze standardowych lekcji, a większość dnia nadal można spędzić na podwórku z przyjaciółmi z klasy. Ciekawym pomysłem na mile rozpoczęty rok szkolny jest zorganizowanie pikniku dla dzieci. Beztroski czas w otoczeniu zieleni lub ciekawego placu zabaw, a do tego pyszne przekąski, skutecznie złagodzą stres i nerwy towarzyszące powrotom do szkoły, pracy i starych obowiązków.

Tortille z plasterkami świeżych warzyw, dobrej jakości sera żółtego i aromatycznym ziołowym sosem, to doskonały pomysł na piknikową przekąskę. Ich przygotowanie nie wymaga więcej wysiłku niż przygotowanie tradycyjnej kanapki, a efekt końcowy jest spektakularny.

Ser żółty to wysokoenergetyczna przekąska, która doskonale sprawdzi się podczas naprawdę aktywnego dnia. Doskonale koresponduje z warzywami, kawałkami grillowanego mięsa oraz pieczywem prosto z piekarni – podpowiada Ewa Polińska z MSM Mońki.

Dzięki serom żółtym plasterkowanym zamykanych w opakowaniach typu „open-close” otrzymujemy pełną gwarancję najwyższej świeżości w każdych warunkach. Nowoczesne opakowania pozwalają nie tylko na dłuższe przechowywanie żywności, ale także utrzymanie ich naturalnego smaku i aromatu.

Wtorek – zawsze może być lekko

Pierwsza wczesna pobudka i wypełniony po brzegi plecak. Czy pierwszy dzień lekcyjny po wakacyjnej przerwie zawsze musi „boleć”? Odrobinę przyjemności zapewni kolorowe, pożywne i słodkie drugie śniadanie. Puszyste bułki ze świeżym masłem i domową konfiturą z letnich owoców to doskonały pomysł na szybkie wyczarowanie lata na szkolnym korytarzu.

Tradycja tworzenia domowych konfitur wraca do łask. Nic dziwnego, otwarcie słoiczka pełnego słodkich, sezonowych owoców skutecznie przywołuje miłe wspomnienia minionych wakacji. Wiśnie, maliny, truskawki, jabłka, gruszki, agrest, a nawet owoce egzotyczne, to wszystko możemy zamknąć na długie miesiące i wyciągać zawsze, gdy poczujemy tęsknotę za latem.

Idealnym uzupełnieniem owocowej konfitury jest chrupiące pieczywo i kremowe masło. Masło składa się z tłuszczu mlecznego, mleka i wody. To całkowicie naturalny produkt, który nie potrzebuje żadnych dodatkowych ulepszaczy chemicznych – podkreśla Ewa Polińska, MSM Mońki.

Masło jest przy tym doskonałym źródłem witamin i mikroelementów. To lekkostrawny tłuszcz, który jest ceniony także w medycynie alternatywnej. Działa przeciwnowotworowo i zmniejsza stany zapalne w organizmie.

Środa – nie odpuszczamy

Eksperci alarmują – co czwarte dziecko wychodzi do szkoły bez śniadania. Tymczasem lekarze podkreślają, że właściwie zbilansowane drugie śniadanie wpływa zarówno na fizyczny, jak i psychiczny rozwój naszych dzieci. Jednym z pomysłów na niestandardowe drugie śniadanie, które można przygotować wieczorem, a rano zabrać w pudełku do szkoły, są muffinki na ostro z serem żółtym. Przepis podajemy pod artykułem.

Czwartek – odrobina motywacji nie zaszkodzi

Pod koniec tygodnia zajęć w szkole, nasze dzieci są szczególnie spragnione nowych wrażeń i podkręcenia wszystkich zmysłów.  Nawet królowa polskich śniadań – kanapka z prostych składników – przygotowana w fantazyjny sposób, jest w stanie oczarować małych smakoszy. Czasem wystarczy pokroić kawałki sera żółtego za pomocą foremek do ciasteczek, by różnego rodzaju gwiazdki, duszki, serduszka lub kwiatuszki zamieniły zwykły posiłek w prawdziwą przygodę.

Chrupiące plasterki ulubionych warzyw i owoców, kosteczki żółtego sera lub małe kuleczki mozzarelli, a do tego soczyste listki świeżych ziół lub szpinaku oraz garść ulubionych orzechów lub pestek – szkolna śniadaniówka może przypominać prawdziwy skarbiec smaków i aromatów, jeżeli tylko zadbamy o formę i dobór poszczególnych składników.

Piątek z przytupem

Ludzkie szare komórki są niezwykle energochłonne – wydatkują aż 20% energii przeznaczonej na podstawową przemianę materii całego naszego organizmu. Pod koniec intensywnego tygodnia, rezerwy uczniów są już na wyczerpaniu, dlatego warto zadbać o to, by drugie śniadanie serwowane naszym dzieciom skutecznie zregenerowało młode organizmy. Pożądany efekt osiągniemy pakując im na wynos pożywną, ale szybką w przygotowaniu sałatkę (przepis podajemy na końcu artykułu). W dodatku możemy ją zaserwować w nieco bardziej wyszukany i oryginalny sposób – podać w kupionych lub własnoręcznie upieczonych kruchych babeczkach lub koszyczkach z ciasta francuskiego.

Muffinki na ostro z serem żółtym

Składniki:

- 250 g mąki pszennej,

- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,

- 150 g sera żółtego Gouda MSM Mońki w bloku,

- 75 ml oleju,

- 220 ml jogurtu naturalnego,

- 2 jajka,

- pół łyżeczki soli,

- pieprz, papryka ostra lub chili,

- natka pietruszki i zioła prowansalskie,

- 30 g sera żółtego Gouda MSM Mońki w bloku, na wierzch muffinek papryka w proszku do posypania.

Wykonanie:

Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i przyprawami. Następnie dodać jogurt, olej, roztrzepane jajka, starty na tarce ser żółty i ulubione zioła. Całość następnie wymieszać mikserem do momentu uzyskania jednolitej masy. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, napełnić ciastem prawie do pełnej wysokości papilotek. Wierzch posypać startym żółtym serem i papryką. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C i piec muffinki przez około 20-25 min. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Sałatka z serem żółtym i szynką

Składniki:

- 300 g sera żółtego Podlaskiego MSM Mońki w plastrach,

- 200 g szynki wędzonej parzonej,

- 150 g świeżego ogórka,

- 100 g papryki konserwowej czerwonej,

- 1 puszka groszku konserwowego,

- 1 średnia cebula czerwona,

- 100 g orzechów włoskich łuskanych,

- 3-4 łyżki majonezu,

- pieprz.

Przygotowanie:

Plastry żółtego sera, szynkę, paprykę i ogórka ze skórką pokroić w cienkie paseczki. Dodać groszek konserwowy, pokrojoną w kostkę cebulę i połamane orzechy włoskie. Doprawić do smaku czarnym pieprzem, a następnie dodać majonez i dokładnie wymieszać.

Materiał: Karolina Cempel / Zespół Prasowy Commplace

Oceń artykuł: 2 1

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (3) Zgłoś naruszenie zasad

    • 10 (10)

    Obserwator, w dniu 30-08-2024 18:20:42 napisał:

    Ważniejsze od śniadania są wykwalifikowani nauczyciele a nie jacyś z przypadku bo np. im się praca w MOPS znudziła. Wedlug jakiego klucza zatrudnia dyrektorka SP w Kcyni??, bo napewno nie według jakości sądząc,że wielką nauczycielką jest Pani która nawet matury w pierwszym podejściu nie zdała. Ta szkoła zeszła na psy.Dziwie się ze rodzice siedzą cicho.

    odpowiedz

    • 10 (12)

    Aga, w dniu 30-08-2024 18:55:09 napisał:

    Większość nauczycieli wspomagających to jakaś parodia.Nygusy siedzą w stołek popierdują i nauczycielami się czują.A co prawda pensyjka, wakacje i inne bonusy dostają.

    odpowiedz

    • 6 (6)

    sp, w dniu 05-09-2024 09:39:13 napisał:

    Kiedy Burmistrz Kcyni rozliczy szkoły z fatalnych wyników egzaminów i kiedy wreszcie wlodarz zacznie się interesować tym co dzieje się w tym szkołach,ktotam uczy i co się tam wyprawa.To jest niedopuszczalne nie interesując się edukacja dzieci i młodzieży.Poprzednikom oprócz ostatniego zależało na poziomie.Co ma to radni?Kcynska podstawówka wypadła najgorzej czy ktoś wyciagnie konsekwencje???

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

KOBIZE
500PLN
Zezwolenie na zbieranie odpadów
od 2000PLN
Ewidencja Importu Aut
2400 zł / rokPLN
Konsultacja środowiskowa
200 zł / 0,5 hPLN
Bezpłatne kontrolowanie sprawności amortyzatorów
Budowa hal
Bezpłatne kontrolowanie sprawności układu kierowniczego
Ramki ślubne
39,90 zł PLN
0

Dojedź bezpiecznie do wyznaczonego celu. Skorzystaj z modułu pogodowego

Coraz więcej mglistych dni, opady deszczu i niższa temperatura #– to pierwsze oznaki jesieni, które już możemy zauważyć w pogodzie. Czym charakteryzuje się ta pora roku? Zmienną aurą, która bezpośrednio wpływa na prowadzenie pojazdu. Dlatego warto odpowiednio zaplanować podróż, by bezpiecznie dojechać do wyznaczonego celu.

(czytaj więcej)
0

Jak chronić siebie i swoje dane w sieci? Miesiąc cyberbezpieczeństwa

W świecie, gdzie codzienność przenosi się do Internetu#, bezpieczeństwo w sieci staje się priorytetem. Każdego dnia jesteśmy narażeni na różnego rodzaju cyberzagrożenia, które mogą dotknąć każdego. Październik, Europejski Miesiąc Cyberbezpieczeństwa, to idealny moment, aby poznać najważniejsze zasady ochrony swoich danych i dowiedzieć się, jak skutecznie zabezpieczyć aktywności w sieci.

(czytaj więcej)
0

Miłośników grzybobrania nie brakowało. Frekwencja zaskoczyła organizatorów

„chodźMYnagrzyby” to hasło grzybobrania zorganizowanego# w podbydgoskim Łochowie, które jak magnes przyciągnęło mieszkańców kujaw i pomorza w sobotni poranek. Lista chętnych osób zapełniła się już po kilkunastu godzinach, a samo wydarzenie cieszyło się ogromnym zainteresowaniem. Nie zabrakło wspólnych rozmów, uśmiechu, porad ekspertów i przede wszystkim… grzybów!

(czytaj więcej)
0

Dynia smaczna, odżywcza i zdrowa. Cenne składniki także w pestkach

Owoce i warzywa jemy cały rok. Najsmaczniejsze są te# sezonowe.

(czytaj więcej)