Pełnowartościowa i wysokobiałkowa przekąska. Z czym łączyć żółty ser?

fot. powierzone
Tłusty, tuczący i niezdrowy – wokół dojrzewającego# sera żółtego narosło wiele fałszywych mitów. Tymczasem to pełnowartościowa i wysokobiałkowa przekąska, a każdy plaster jest wypełniony po brzegi cennymi mikroelementami. Nic więc dziwnego, że dietetycy chętnie włączają go do planów żywieniowych swoich pacjentów. Kluczem do zdrowego stylu życia nie jest bowiem całkowita eliminacja poszczególnych produktów, ale zachowanie umiaru i odpowiedniej równowagi. Z czym zatem łączyć dojrzewający ser żółty, by służył nam jak najlepiej? Podpowiadamy.
Wysokobiałkowe śniadania - fundament zdrowego stylu życia
Polacy uwielbiają dojrzewające sery żółte, choć daleko nam w rankingach do Francji, Danii, Finlandii czy Islandii, gdzie każdy mieszkaniec zjada średnio ponad 25 kilogramów sera żółtego rocznie. Co ciekawe, to właśnie mieszkańców Francji i Danii cechuje najniższy wskaźnik otyłości w Europie. Przypadek?
– Dojrzewające sery żółte, przygotowywane wyłącznie z naturalnych składników, są doskonałym źródłem białka, podstawowego budulca nie tylko naszych mięśni, ale i pozostałych struktur ludzkiego organizmu - podkreśla Ewa Polińska z MSM Mońki. – Zawarte w serach żółtych enzymy ułatwiają przebieg wszystkich procesów chemicznych zachodzących każdego dnia w naszym ciele. Aktywnie uczestniczą w budowie komórek, stymulują ich rozwój oraz umożliwia wchłanianie się większości witamin i mikroelementów. – dodaje.
Choć pierwszy posiłek spożywany w ciągu dnia powinien składać się głównie z węglowodanów złożonych, które regulują uwalnianie się glukozy, warto wzbogacić je także o odpowiednie produkty wysokobiałkowe. Wybierając dojrzewający ser żółty warto postawić na gatunki o niższym wskaźniku kaloryczności - ementaler, gouda, Edam, czy Mazdamer. Warto także pamiętać, że sery typu holenderskiego są bogatym źródłem cynku, fosforu, magnezu i potasu. Z kolei sery typu szwajcarskiego charakteryzują się wysoką zawartością wapnia oraz witamin z grupy B.
Doskonałym pomysłem na wartościowe śniadanie są pełnoziarniste tortille wypełnione świeżymi warzywami i tartym serem żółtym. Taki posiłek z pewnością zapewni nam uczucie sytości na długie godziny. Osoby, którym zależy na szybszej regeneracji i odbudowie masy mięśniowej mogą zamienić tortillę na klasyczny omlet z jajek lub omlet z samych białek.
Wysokoenergetyczne paliwo na cały aktywny dzień
Sery żółte podpuszczkowe zaliczamy do przekąsek wysokoenergetycznych, po które swobodnie mogą sięgać osoby prowadzące aktywny tryb życia. Mimo swojej kaloryczności, odpowiadają za prawidłową przemianę energii i właściwy metabolizm wszystkich składników odżywczych. Dodatkowo, wysoka podaż białka zwiększa zużycie energii podczas procesu trawienia, co prowadzi do deficytu kalorycznego, który przekłada się na spadek masy ciała.
Co ciekawe, sery żółte pozytywnie wpływają także na nasz układ nerwowy i hormonalny. Pomagają nawet w leczeniu depresji, zawierają bowiem aminokwas, który bierze udział w wytwarzaniu serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Co więcej, okazuje się, że na zdrowie naszego mózgu wpływają także bakterie i mikroorganizmy żyjące w naszych jelitach i już niewielkie braki bakterii probiotycznych, w które obfitują m.in. sery dojrzewające, powodują spadek zdolności poznawczych, koncentracji i chęci do dalszej aktywności.
– Dobrej jakości ser żółty składa się tylko z trzech składników: mleka, soli i bakterii kwasu mlekowego – zaznacza Ewa Polińska MSM Mońki. – Do produkcji jednego kilograma naszego sera, zużywamy kilkanaście litrów mleka pochodzącego od lokalnych dostawców. Dzięki temu mamy pewność, że nasze sery są wypełnione po brzegi nie tylko dobrym smakiem, ale też bogactwem wartości odżywczych.
Dodatek, który naprawdę „robi różnicę”
Lato zachęca nas do przeróżnych eksperymentów, także tych kulinarnych. Spragnieni nowych smaków zaczynamy odważnie łączyć mniej lub bardziej znane nam składniki, uzyskując często bardzo oryginalne kompozycje. Ser żółty jest jednym z najbardziej uniwersalnych składników przepisów kulinarnych. Wzmacnia smak warzyw, podkreśla słodycz owoców, dodaje kremowości zupom i sosom, doskonale wiąże składniki dań smażonych oraz idealnie rozpływa się na pizzach i zapiekankach.
Niekwestionowanym królem lipca jest młody bób. Soczyście zielone fasolki są doskonałym zamiennikiem zwierzęcego białka i bogatym źródłem kwasu foliowego. Składniki odżywcze zawarte w bobie wiążą kwasy żółciowe i obniżają poziom cholesterolu we krwi. Pomagają także w leczeniu anemii oraz regulują ciśnienie krwi.
Młode ziarna bobu można jeść na surowo prosto ze strączków, jednak najlepiej smakują gotowane na parze lub w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Gotowany i obrany bób można śmiało dodawać do zup oraz gorących dań z makaronem, kaszą lub ryżem. Latem szczególnie polecamy dodawać te zdrowe zielone fasolki do ulubionych sałatek, np. takiej z dodatkiem aromatycznej mięty, chrupiących orzeszków piniowych, słodkiego miodu i sprężystego sera żółtego. Przepis podajemy poniżej – smacznego!
Sałatka z młodego bobu z serem Gouda i miętą
Składniki:
- 0,5 kg młodego bobu,
- 50 g orzeszków piniowych,
- ½ pęczka świeżej mięty,
- 100 g sera żółtego (np. Gouda MSM Mońki),
- 50 ml oleju lnianego,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka miodu gryczanego,
- szczypta grubo zmielonego pieprzu
Wykonanie:
Bób umyć, osuszyć i wyłożyć do miski. Jeżeli bób jest nie jest młody, należy go krótko obgotować w osolonej wodzie, odcedzić ostudzić i obrać z łupiny. Do bobu dodać podprażone na suchej patelni orzeszki, posiekaną miętę i pokrojony w kostkę ser. Olej lniany połączyć z sokiem z cytryny, miodem i pieprzem. Polać sałatkę dressingiem i wymieszać.
Materiał: Karolina Cempel / Zespół Prasowy Commplace
Czytaj również
Dodaj komentarz
O tym budynku krążyły legendy. Zostały tylko gruzy

We wtorek (11 lutego) wyburzono # dom przy Szosie Bydgoskiej w Łochowie. Nie byłoby w tym nic sensacyjnego, gdyby nie dziwne opowieści związane z tym miejscem. Podobno w niewykończonym nigdy budynku działy się niesamowite rzeczy. Mówiło się, że dom był nawiedzony.
(czytaj więcej)Nowi mistrzowie WOT. Żołnierski wielobój

W dniach 14-16 lutego 2025 r. Centrum Szkolenia Wojsk Obrony Terytorialnej # zorganizowało drugą edycję mistrzostw WOT w wieloboju żołnierskim. W zawodach udział wzięło blisko 150 Terytorialsów reprezentujących 20 Brygad Obrony Terytorialnej oraz drużyna z CSWOT.
(czytaj więcej)Dzień Kota. Jak rozpoznać, czy jest szczęśliwy?

Przypadający na 17 lutego Światowy Dzień Kota to # doskonała okazja do celebracji więzi między ludźmi i kocimi przyjaciółmi, a także na poszerzanie naszej wiedzy na temat tych czworonożnych towarzyszy. Jako opiekunowie zawsze chcemy mieć pewność, że nasze koty są szczęśliwe. Jak poznać, czy nasz pupil jest zadowolony z życia? Podpowiadamy – oto 7 oznak, że nasz kot jest szczęśliwy.
(czytaj więcej)Renta wdowia. Na co zwrócić uwagę przy wypełnianiu wniosku?

Ponad 288 tys. seniorów złożyło już wniosek #do ZUS o tzw. rentę wdowią. W województwie kujawsko-pomorskim zarejestrowano 19,2 tys. takich wniosków. Połączone świadczenia będą mogły być wypłacane od lipca tego roku, a na złożenie wniosku pozostało jeszcze pół roku. Zakład wskazuje, na co warto zwrócić szczególną uwagę przy wypełniania wniosku o „rentę wdowią”.
(czytaj więcej)
Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!