Dziś mamy 5 czerwca 2020, piątek, imieniny obchodzą:

02 maja 2019

"Żywa lekcja historii". Uczniowie zapoznali się z tradycjami narodowymi

fot. Wawrzyn Nowak SP Mycielewo

fot. Wawrzyn Nowak SP Mycielewo

26 kwietnia 2019 r. członkowie Towarzystwa Historycznego w # Kcyni odwiedzili Szkołę Podstawową w Mycielewie.

Społeczność uczniowska miała niepowtarzalną okazję uczestniczyć w "żywej lekcji historii" dotyczącej Powstania Wielkopolskiego, którą członkowie towarzystwa realizowali w ramach projektu.

Lekcja odbywała się w plenerze, podczas której omówiono m.in. elementy umundurowania. Uczniowie mogli namacalnie poznać lokalną historię m.in. przymierzając części wyposażenia powstańczego.

Lekcja była częścią projektu "Pamięć o Powstaniu Wielkopolskim żywa w sercach i umysłach młodego pokolenia" realizowanego w ramach konkursu ofert Nr 1/2019 na wykonywanie zadań publicznych związanych z realizacją zadań powiatu nakielskiego w 2019 r. w zakresie podtrzymywania i upowszechniania tradycji narodowej, pielęgnowania polskości oraz rozwoju świadomości narodowej, obywatelskiej i kulturowej, pod nazwą „Powstanie Wielkopolskie 1918-1919 na Krajnie i Pałukach”.

Wcześniej członkowie towarzystwa odwiedzili uczniów Szkoły Podstawowej w Palmierowie.

materiał: Towarzystwo Historyczne w Kcyni

Autor nie wyraża zgody na komentowanie artykułu. 

Oceń artykuł: 1 1

Czytaj również

udostępnij na FB
0

Nie kupisz już miału do celów grzewczych. Zmiany od 1 lipca 2020 r.

Od 1 lipca 2020 r. będzie obowiązywał zakaz sprzedaży miałów z węgla kamiennego dla #gospodarstw domowych oraz kotłów o mocy poniżej 1 MW. Do dyspozycji kupujących pozostaną jedynie droższe paliwa.

(czytaj więcej)
0

Światowy Dzień Środowiska. Ochrona zasobów wodnych to konieczność

Kwestia dostępności wody jest obecnie jednym z największych wyzwań #dotyczących zrównoważonego rozwoju. Nie tylko w odległych zakątkach świata, ale także w Polsce. Obchodzony 5 czerwca z inicjatywy Organizacji Narodów Zjednoczonych Światowy Dzień Środowiska to dobry moment, by zastanowić się, co każdy z nas może zrobić w kontekście ochrony tego życiodajnego zasobu.

(czytaj więcej)
0

Każdy może zostać szefem kuchni. Wystarczą produkty i pomysł

Czas spędzany w domu i utrudniony dostęp do niektórych produktów, mogą okazać się #źródłem ciekawych pomysłów. Okazuje się, że w na co dzień niedocenianych zasobach domowej spiżarni, drzemie niemały potencjał. O tym, jak własną kuchnię zamienić w prawdziwą fabrykę smakołyków rozmawiamy z Jakubem Kuroniem – szefem kuchni i ekspertem kulinarnym.

(czytaj więcej)
0

Zdrowe odżywianie podczas pracy zdalnej. Przepis na sałatkę w stylu toskańskim

Pomimo cyklicznego znoszenia obostrzeń wielu z nas wciąż pracuje w trybie #zdalnym. A to z kolei stanowi nie lada wyzwanie dla naszej codziennej diety. Inaczej bowiem komponujemy menu zabierane do firmy, inaczej podejść należy do planowania posiłków, pracując w domowym zaciszu. W obu jednak przypadkach kluczem jest zbilansowana dieta, zapewniająca siłę i energię na cały dzień intensywnej pracy.

(czytaj więcej)