Znamy smaki Krajny i Pałuk
fot. DW
Dzisiaj, podczas jarmarku św. Wawrzyńca, rozstrzygnięto XIII edycję Konkursu Dziedzictwa # Kulinarnego "Smaki Krajny i Pałuk".
Komisja konkursowa w składzie:
Roman Skiba - specjalista z zakresu etnofgrafii, dyrektor Muzeum Kultury Ludowej w Osieku nad Notecią
Anna Sergott - kustosz Muzeum Ziemi Krajeńskiej
Wiesława Czajkowska - szef kuchni
Natalia Mazur - technolog żywności, nauczyciel przedmiotów gastronomicznych w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Sypniewie i Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Więcborku wybrała najlepsze spośród 58 produktów zgłoszonych do konkursu.
Oto wyniki konkursu, który został podzielony na cztery kategorie:
Kategoria I Produkty i potrawy mięsne (w tym zupy mięsne)
1 miejsce Czernina z kaczki - sołectwo Małocin
2 miejsce Królik na dziko - KGW Michalin
3 miejsce Żeberka w kapuście - KGW Turzyn
Wyróżnienia: Bigos staropolski - KGW Występ
Udziec jagnięcy po staropolsku - Stowarzyszenie Razem dla Małocina
Kategoria II Produkty i potrawy jarskie (w tym zupy jarskie) oraz potrawy z ryb (w tym zupy rybne)
1 miejsce Chłodnik wiosenny - KGW Gumnowice
2 miejsce Pasztet warzwny delikatny - sołectwo Suchary
3 miejsce Barszcz biały rybny - KGW Ślesin
Wyróżnienia: Babka ziemniaczana - Kujawsko-Pomorskie Stowarzyszenie Kobiet koło Górki Zagajne
Miód lipowy - własna pasieka pszczelarska P.Kuś
Kategoria III Przetwory owocowe i warzywne
1 miejsce Gruszka w Syropie - sołectwo Małocin
2 miejsce Konfitura z zielonych orzechów włoskich - TMKL Doman
3 miejsce Pigwa w syropie - Stowarzyszenie na rzecz rozwoju wsi Anieliny i Łodzia "Żakuś"
Wyróżnienia: Mus z szarej renety - OSP Górki Zagajne,
Gąszcz Śliwkowo-Chrzanowy do mięs - TMKL Doman
Kategoria IV Dziecięce fantazje kulinarne
1 miejsce Ciasta kruche z rabarbarem - NSP Olszewka
2 miejsce Czekoladowy Trix - SP im. Orła Białego w Palmierowie, klasa IV
3 miejsce Drożdżowe rogaliki z jabłkami - ZS Stowarzyszenia "Żakuś"
Wyróżnienia: Sakiewki z nadzieniem a'la kebab - SP im. Ziemi Krajeńskiej w Samsiecznie
Oceniając zgłoszone do konkursu produkty, członkowie komisji konkursowej kierowali się takimi kryteriami jak: wygląd, oryginalność przepisu, walory smakowe, tradycja wytwarzania. Członkowie komisji wręczyli laureatom nagrody i dyplomy.
Galeria
Czytaj również
Dodaj komentarz
LOKALNY HIT
Najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dlaczego warto jeść śniadanie?
Śniadanie to najważniejszy posiłek# w ciągu dnia. Dzięki niemu dostarczamy organizmowi węglowodany, które są źródłem energii.
(czytaj więcej)Sprawdzono jakość handlową jaj. Jakie nieprawidłowości stwierdzono?
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów #Rolno-Spożywczych (IJHARS) przedstawia wyniki planowej kontroli w zakresie jakości handlowej jaj, przeprowadzonej w IV kwartale 2023 r. w sklepach spożywczych i innych punktach sprzedaży detalicznej na terenie całego kraju.
(czytaj więcej)Zmień swoje dotychczasowe nawyki. Serce kocha sport
Systematyczna aktywność fizyczna jest podstawą# zdrowego stylu życia. Małymi krokami spróbuj zmienić swoje dotychczasowe nawyki.
(czytaj więcej)Kwiecień plecień. Poranne opady śniegu zaskoczyły mieszkańców
W kcyńskiej gminie dziś rano #padał śnieg z deszczem i to dość intensywnie. Za oknem przez kilkanaście minut panowała iście zimowa aura.
(czytaj więcej)
Komentarze (3) Zgłoś naruszenie zasad
mieszkaniec, w dniu 29-05-2016 21:32:26 napisał:
odpowiedz
mieszkaniec, w dniu 30-05-2016 18:18:24 napisał:
odpowiedz
Xyz, w dniu 30-05-2016 21:36:45 napisał:
odpowiedz
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!