Wołowina polską specjalnością. Działania podejmowane na tym rynku
fot. MRiRW
Polska wołowina to wysokie standardy i wysoka jakość – podkreślali zgodnie # przedstawiciele Rady Sektora Wołowiny, którzy wspólnie z ministrem Janem Krzysztofem Ardanowskim przedstawili na konferencji prasowej działania podejmowane na tym rynku.
– Chcę podziękować za zaangażowanie Radzie Sektora Wołowiny, która reprezentuje zarówno hodowców, jak i producentów oraz przetwórców. Znalezienie rozwiązań na problemy, które na tym rynku się pojawiają, to nasza wspólna sprawa – podkreślił minister Jan Krzysztof Ardanowski i dodał, że chciałby, aby standardem w ramach Porozumienia Rolniczego stało się wypracowywanie takich rozwiązań dla poszczególnych branż.
Minister dodał, że obecnie na rynku europejskim najgorsza sytuacja dotycząca spadku cen na wołowinę jest w Polsce.
– Nie jest to sytuacja wyłącznie rynku europejskiego, ale także reakcji w ramach branży w naszym kraju – zauważył minister. Podkreślił jednak, że problemem, który obecnie się pojawia jest umowa z krajami Mercosur. Niesie ona szczególne zagrożenia dla rynku wołowiny. Polska domaga się od KE informacji, jak umowa ta może wpłynąć na rynek europejski, a także polski.
– Wołowina, cukier i bioetanol to są rynki wrażliwe dla Polski – podkreślił szef resortu rolnictwa.
Minister przedstawił działania podejmowane przez ministerstwo i podkreślił, że zostały one przygotowane w ścisłej współpracy z branżą.
– Powinny one pomóc uregulować opłacalność produkcji na rynku wołowiny, zarówno w obecnej sytuacji, jak również w sposób trwały w przyszłości – mówił Jan Krzysztof Ardanowski.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi pracuje nad: przepisami, które pomogą m.in. wzmocnić nadzór nad polskimi ubojniami; nad ulepszeniem systemu identyfikacji i rejestracji zwierząt; systemem stosowania biosensorów, który w połączeniu z technologią Blockchain może zapewnić pełną kontrolę nad zwierzęciem od urodzenia do uboju.
– Wprowadzając ten system w Polsce będziemy jednym z pierwszych europejskich krajów korzystających z tej technologii. System pozwoli na wyeliminowanie prób fałszowania żywności oraz zwiększy wiarygodność i wzmocni wizerunek polskiego mięsa na rynku – podkreślił minister Jan Krzysztof Ardanowski. Dodał, że każda rozsądna i dobrze przeprowadzona zmiana przepisów oznacza korzyść dla całego sektora. Udokumentowane wysokie standardy produkcji i uboju mięsa pomogą promować naszą wołowinę na rynkach zagranicznych. Zaś polscy konsumenci, świadomi tych standardów, wzmocnią swoje zaufanie do krajowych producentów.
Minister zapowiedział, że od przyszłego roku, jeszcze w tej perspektywie finansowej, wprowadzone zostanie wsparcie w ramach nowego działania dotyczącego podwyższonego dobrostanu zwierząt. Wsparcie dotyczyć będzie bydła i świń.
Produkcja wołowiny jest także jednym z kierunków produkcji, uwzględnianych w przygotowywanym w ministerstwie programie wsparcia rolnictwa na obszarach górskich.
Szef resortu rolnictwa poinformował o działaniach podejmowanych w celu rozwoju możliwości eksportowych, m.in. przywrócenia eksportu wołowiny na rynek turecki. Zapowiedział też renegocjowanie świadectw weterynaryjnych do Albanii, Azerbejdżanu, Turcji oraz Uzbekistanu.
– Produkcja wołowiny kulinarnej może być polską specjalnością nie tylko na rynku europejskim i naszą siłą eksportową – przekonywał minister Ardanowski i podkreślił, że sprzyjają temu zarówno warunki klimatyczne, jak również duża ilość użytków zielonych.
Przedstawicie Rady Sektora Wołowiny zgodzili się z ministrem Ardanowskim co do potrzeby zmian przepisów zarówno na szczeblu krajowym, jak i unijnym.
– Wysoki poziom kontroli i nadzoru polskich ubojni bydła oznacza dla konsumentów mięso najwyższej jakości. Opracowywane przepisy pomogą nam podnosić jakość produkcji oraz atrakcyjność naszego mięsa na rynkach zagranicznych, w szczególności dla konsumentów ceniących utrzymanie wysokich standardów dobrostanu zwierząt – mówił przewodniczący Rady Sektora Wołowiny, prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego Jerzy Wierzbicki.
Natomiast prezes Związku Polskie Mięso Witold Choiński, zaznaczył, że branża poprzez swoje działania musi przekonać konsumentów, że to co otrzymują spełnia ich oczekiwania.
– Identyfikacja, odpowiednie żywienie, dobrostan podczas całego procesu produkcyjnego to dzisiaj minimum, które należy zagwarantować konsumentom, aby móc konkurować na coraz trudniejszym europejskim i światowym rynku – mówił prezes Choiński.
Prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego Jacek Zarzecki pozytywnie ocenił prace resortu nad rozwiązaniami legislacyjnymi.
– Nie możemy pozwolić, żeby niechlubne wyjątki psuły opinię całej branży. Zależy nam na klarowności i utrzymaniu wysokich standardów, które sprawiły, że dzięki produkcji wysokiej jakości mięsa w przystępnej cenie, od lat jesteśmy jednym z czołowych eksporterów wołowiny w Unii Europejskiej – zaznaczył prezes Zarzecki.
Rada Sektora Wołowiny chce rekomendować unijnym organizacjom wprowadzenie takich samych przepisów i rozwiązań, które przygotowuje resort rolnictwa w Polsce. W dokumencie polscy hodowcy zaapelują o ujednolicenie przepisów w krajach członkowskich w celu podniesienia standardów w sektorze wołowiny. Liczą na wsparcie ze strony naszych reprezentantów w Parlamencie Europejskim.
materiał: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi/red
Czytaj również
- Dofinansowanie zakupu buhajów. Można ubiegać się o dopłaty
- Rekompensaty w ramach Funduszu Ochrony Rolnictwa. Do kiedy wnioski?
- Wsparcie statutowe na 2024 rok. Środki dla kół gospodyń wiejskich
- Kampania dopłat 2024. Ile wniosków wpłynęło do tej pory?
- Zakup i montaż silosów. Dłuższy termin na realizację
Dodaj komentarz
LOKALNY HIT
Prawo pocztowe. Prezydent podpisał nowelizację ustawy
Ustawa umożliwia przekazanie Poczcie Polskiej# 2,052 mld zł dotacji na finansowanie kosztu netto obowiązku świadczenia usług powszechnych w latach 2021-2024 r.
(czytaj więcej)Dzisiaj Wielki Piątek. Czas smutku, żałoby i skupienia
Wielki Piątek jest czasem powagi, smutku, żałoby i skupienia#. W kościele tego dnia nie odprawia się mszy św., tylko ma miejsce wieczorna Liturgia Męki Pańskiej. Najważniejszym jej elementem jest adoracja krzyża. Wierni podchodzą do krucyfiksu, przyklękają i symbolicznym ucałowaniem wyrażają przyjęcie odkupienia Jezusa. Liturgię wielkopiątkową kończy przeniesienie Najświętszego Sakramentu z ciemnicy do tak zwanego Grobu Pańskiego upamiętniającego złożenie do grobu ciała Chrystusa. Grób Pański stanowi ważny element Wielkiego Piątku i jego przygotowywanie jest szczególnie polskim zwyczajem. W grobach tych są często symbole narodowe oraz nawiązania i aluzje do aktualnych wydarzeń oraz problemów społecznych.
(czytaj więcej)Prawdziwy test umiejętności. Zgrupowanie zwane "pętlą taktyczną"
Żołnierze kompanii logistycznej #8. Kujawsko-Pomorskiej Brygady Obrony Terytorialnej, którzy w minionych 14 dniach odbywali szkolenie zintegrowane na poligonie w Łojewie, pomyślnie zakończyli końcowy egzamin podsumowujący znajomość wojskowej wiedzy praktycznej doskonalonej podczas tego zgrupowania poligonowego zwany „pętlą taktyczną”.
(czytaj więcej)Pod Bydgoszczą wylądowało UFO? Tajemniczy spodek pod lasem
- To spodek obcej cywilizacji, UFO, a może to jakieś urządzenie szpiegowskie# z innego kraju? - spekulują mieszkańcy Tarkowa Dolnego w powiecie bydgoskim na widok dziwnego pojazdu, który stanął na jednej z łąk pod lasem w powiecie bydgoskim.
(czytaj więcej)
Komentarze (3) Zgłoś naruszenie zasad
Sad, w dniu 28-07-2019 22:56:48 napisał:
odpowiedz
xxx, w dniu 30-07-2019 13:30:24 napisał:
odpowiedz
sss, w dniu 30-07-2019 13:41:33 napisał:
odpowiedz
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!