Wiejski jarmark w sercu Torunia. Lokalne żywność i dania kuchni regionalnej
fot. Mikołaj Kuras dla UMWKP
Świeża i lokalna żywność na wyciągnięcie ręki# - dziś (15 października) na straganach przed Urzędem Marszałkowskim można zaopatrzyć się w najwyższej jakości produkty pochodzące z regionalnych upraw i hodowli. Szesnastu wytwórców sprzedaje warzywa, owoce, ryby, sery, przetwory i wędliny. Wystawców i odwiedzających przywitał marszałek Piotr Całbecki.
- Jest to jedna z form promocji kujawsko-pomorskiego rolnictwa i przetwórstwa spożywczego. W ten sposób pomagamy nie tylko naszym producentom, ale też propagujemy zdrową żywność - podkreśla marszałek Piotr Całbecki.
Gospodarz województwa zapowiedział utworzenie miejsca, w którym regionalne wyroby będzie można zakupić przez cały rok. Projekt będzie finansowany ze środków Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich, budżetu województwa i grantu Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Zadebiutuje za półtora roku w Przysieku.
Podczas naszego jarmarku mieszkańcy mogą skosztować ciepłych dań kuchni regionalnej. Czernina, pierogi z gęsiną i kapustą czy barszcz czerwony z pasztecikiem to tylko niektóre z przysmaków czekających na odwiedzających. Jarmark cieszy się ogromnym zainteresowaniem. Już po godzinie na niektórych stoiskach brakowało produktów. Odwiedzający opuszczają plac przed Urzędem Marszałkowskim z torbami pełnymi lokalnych przysmaków.
Zdrowe słodkości w postaci różnorodnych miodów są dostępne przy stoiskach:
- „Pasieka przy Forcie” Cezarego Maćczaka z Kijewa Królewskiego (powiat chełmiński),
- „Pasieka Rodzinna” Jacka i Tomasza Paulów z Gniewkowa (powiat inowrocławski),
- „Kraina Skrwy Manufaktura Zdrowia” Agnieszki Pawłowskiej (powiat rypiński).
Sery różnego rodzaju można znaleźć na stoiskach:
- „Serowar na Pałukach” Wojciecha Cieślewicza z Jadowników Bielskich (powiat żniński),
- „KozieŁawy” Emilii i Krzysztofa Witkowskiego (powiat rypiński).
Różnorodne warzywa, przetwory warzywne i owocowe oferują:
- „Ogrody Joli” Marii Wiśniewskiej-Staszak z Mlewa (powiat golubsko-dobrzyński),
- „Folwark Warzyn” Michała Sędłaka (powiat inowrocławski),
- „Ekologiczne Gospodarstwo Zielarskie Wróbel” z Gołotów (powiat chełmiński),
- „Gospodarstwo Sadownicze E.M. Chabowscy” ze Strzelec Górnych (powiat bydgoski)
Wyroby mięsne, wśród których znajdą się wędliny i pasztety, oferują:
- Monika i Marcin Błaszczyk (Szonowo, powiat grudziądzki),
- Stanisław Wzorek (Zelgno-Bezdół, powiat toruński),
- „U Doroty” Dorota i Franciszek Słomkowscy (Murczyn, powiat żniński).
- Mirosława i Bogdan Liczbik z Trzebcza Szlacheckiego (powiat chełmiński).
Dostęp do zdrowych olejów zapewnia rodzinne Gospodarstwo Rolne MajFarma (Krusza Duchowna, powiat inowrocławski), a gospodarstwo EKO-MŁYN Kazimierza Jachymskiego z Dziewierzewa (powiat nakielski) umożliwia zakup mąk i kasz. Do stoiska OL-MAT z Kruszwicy (powiat inowrocławski) zapraszamy miłośników ryb w occie.
Do degustacji dostępne są także owoce z Gospodarstwa Sadowniczego Mądrzejewscy (powiat nakielski) oraz Gospodarstwa Sadowniczo-Szkółkarskiego Andrzej i Maciej Grochowalscy (powiat brodnicki).
Świeże wyroby wytwarzane tradycyjnymi metodami będą możliwe do zakupienia także w sklepie internetowym Lokalna Żywność. Internetowe okienko zakupowe zostanie otwarte 20 października. Szczegóły dotyczące zamawiania żywności dostępne w zakładce Gdzie odebrać.
Materiał: Beata Krzemińska / rzecznik prasowa Urzędu Marszałkowskiego
Galeria
Czytaj również
- "U stóp Ukrzyżowanego". Koncert pasyjny w kcyńskim Sanktuarium
- Światowy Dzień Poezji. Przedstawiono twórczość polskich poetów
- Marsz z kijkami w Turzynie. Trasa liczyła blisko 8 kilometrów
- Mieszkańcy przygotowują palmy wielkanocne. Przedświąteczne zajęcia
- Warsztaty pałuckie dla dorosłych. Zorganizowano mini kiermasz
Dodaj komentarz
Prawo pocztowe. Prezydent podpisał nowelizację ustawy
Ustawa umożliwia przekazanie Poczcie Polskiej# 2,052 mld zł dotacji na finansowanie kosztu netto obowiązku świadczenia usług powszechnych w latach 2021-2024 r.
(czytaj więcej)Dzisiaj Wielki Piątek. Czas smutku, żałoby i skupienia
Wielki Piątek jest czasem powagi, smutku, żałoby i skupienia#. W kościele tego dnia nie odprawia się mszy św., tylko ma miejsce wieczorna Liturgia Męki Pańskiej. Najważniejszym jej elementem jest adoracja krzyża. Wierni podchodzą do krucyfiksu, przyklękają i symbolicznym ucałowaniem wyrażają przyjęcie odkupienia Jezusa. Liturgię wielkopiątkową kończy przeniesienie Najświętszego Sakramentu z ciemnicy do tak zwanego Grobu Pańskiego upamiętniającego złożenie do grobu ciała Chrystusa. Grób Pański stanowi ważny element Wielkiego Piątku i jego przygotowywanie jest szczególnie polskim zwyczajem. W grobach tych są często symbole narodowe oraz nawiązania i aluzje do aktualnych wydarzeń oraz problemów społecznych.
(czytaj więcej)Społeczne sadzenie lasu. Akcja żołnierzy Obrony Terytorialnej
27 marca kujawsko-pomorscy Terytorialsi z kompanii #dowodzenia, 81 batalionu lekkiej piechoty z Torunia, 83 batalionu lekkiej piechoty z Grudziądza oraz pracownicy cywilni RON wraz Dowódcą 8. Kujawsko-Pomorskiej Brygady Obrony Terytorialnej płk Marcinem Dojasiem w ramach kolejnej udanej współpracy Brygady z leśnikami wzięli udział w akcji społecznego sadzenia lasu.
(czytaj więcej)Pod Bydgoszczą wylądowało UFO? Tajemniczy spodek pod lasem
- To spodek obcej cywilizacji, UFO, a może to jakieś urządzenie szpiegowskie# z innego kraju? - spekulują mieszkańcy Tarkowa Dolnego w powiecie bydgoskim na widok dziwnego pojazdu, który stanął na jednej z łąk pod lasem w powiecie bydgoskim.
(czytaj więcej)
Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!