Dziś mamy 6 czerwca 2020, sobota, imieniny obchodzą:

22 maja 2020

Uprawiał konopie indyjskie. 36-latek odpowie także za kradzież prądu

fot. KPP Żnin

fot. KPP Żnin

Barcińscy policjanci zatrzymali 36-letniego mężczyznę, który w swoim domu #jednorodzinnym na terenie gminy Łabiszyn, uprawiał zakazane prawem konopie indyjskie. Mężczyzna odpowie również za kradzież prądu, który był mu niezbędny do przestępczego procederu. Grozi mu nawet 10 lat pozbawienia wolności.

20 maja barcińscy kryminalni uzyskali informację, że jeden z mieszkańców Obielewa w powiecie żnińskim, w swoim domu uprawia marihuanę. Przeprowadzone przeszukanie budynku potwierdziło przypuszczenia mundurowych. Tam policjanci w profesjonalnie przygotowanym pomieszczeniu, wyposażonym w niezbędną do prawidłowego wzrostu roślin, instalacje oświetleniową, wentylacyjną oraz nawadniającą, ujawnili 12 krzaków zakazanej prawem konopi indyjskiej. W wyniku dalszych czynności kryminalni ujawnili ponad 2 gramy gotowego już produktu w postaci suszu marihuany, a także przygotowane do kolejnej fazy produkcji 30 gramów liści tej rośliny.

W trakcie oględzin i zabezpieczania roślin, które będą dowodem w sprawie przed sądem, mundurowi stwierdzili, że mężczyzna nie tylko chciał wyprodukować środki odurzające w większej ilości, ale chciał to zrobić mniejszym kosztem, bo urządzenia, w które wyposażone było pomieszczenie do uprawy zasilane było energią elektryczną, której pobór odbywał się z pominięciem licznika. 

36-latek został zatrzymany i osadzony w policyjnym areszcie. 2 maja usłyszał zarzuty uprawy zakazanej prawem konopi indyjskiej i kradzieży prądu. Mundurowi sprawdzą jeszcze, czy mężczyzna, chwile przed zatrzymaniem nie dopuścił się jeszcze jednego przestępstwa, a mianowicie kierowania samochodem po zażyciu środków odurzających własnej produkcji. Dlatego 36-latkowi pobrano krew do badań na zawartość środków psychoaktywnych.  

O dalszym losie 36-latka zdecyduje prokurator. Za przestępstwa, których dopuścił się mężczyzna grozi nawet 10 lat pozbawienia wolności.

materiał: st. sierż. Katarzyna Leszczyńska-Krawczyk

Oceń artykuł: 2 0

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (1) Zgłoś naruszenie zasad

    • 3 (3)

    Ryjek, w dniu 22-05-2020 13:47:50 napisał:

    Nawet puzon by na to nie wpadł

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Kasa fiskalna Euro z kopią elektroniczną
1099PLN PROMOCJAPLN
Mikrodermabrazja
Szkolenia p.poż.
od 50PLN
Opracowujemy Instrukcje bhp
od 50PLN
Zabiegi odmładzające
Fotopoduszka Jasiek
30,00PLN
Makijaż ślubny
Kasa fiskalna Novitus NANO E
1290 nettoPLN
0

Nie kupisz już miału do celów grzewczych. Zmiany od 1 lipca 2020 r.

Od 1 lipca 2020 r. będzie obowiązywał zakaz sprzedaży miałów z węgla kamiennego dla #gospodarstw domowych oraz kotłów o mocy poniżej 1 MW. Do dyspozycji kupujących pozostaną jedynie droższe paliwa.

(czytaj więcej)
0

Światowy Dzień Środowiska. Ochrona zasobów wodnych to konieczność

Kwestia dostępności wody jest obecnie jednym z największych wyzwań #dotyczących zrównoważonego rozwoju. Nie tylko w odległych zakątkach świata, ale także w Polsce. Obchodzony 5 czerwca z inicjatywy Organizacji Narodów Zjednoczonych Światowy Dzień Środowiska to dobry moment, by zastanowić się, co każdy z nas może zrobić w kontekście ochrony tego życiodajnego zasobu.

(czytaj więcej)
0

Każdy może zostać szefem kuchni. Wystarczą produkty i pomysł

Czas spędzany w domu i utrudniony dostęp do niektórych produktów, mogą okazać się #źródłem ciekawych pomysłów. Okazuje się, że w na co dzień niedocenianych zasobach domowej spiżarni, drzemie niemały potencjał. O tym, jak własną kuchnię zamienić w prawdziwą fabrykę smakołyków rozmawiamy z Jakubem Kuroniem – szefem kuchni i ekspertem kulinarnym.

(czytaj więcej)
0

Zdrowe odżywianie podczas pracy zdalnej. Przepis na sałatkę w stylu toskańskim

Pomimo cyklicznego znoszenia obostrzeń wielu z nas wciąż pracuje w trybie #zdalnym. A to z kolei stanowi nie lada wyzwanie dla naszej codziennej diety. Inaczej bowiem komponujemy menu zabierane do firmy, inaczej podejść należy do planowania posiłków, pracując w domowym zaciszu. W obu jednak przypadkach kluczem jest zbilansowana dieta, zapewniająca siłę i energię na cały dzień intensywnej pracy.

(czytaj więcej)