Tylko u nas! Tradycyjne rogale marcińskie (sonda)
fot. Izabela Chudzyńska
11 listopada obchodzimy Dzień Świętego Marcina, który jest coraz bardziej popularny # w naszym powiecie. Rogale marcińskie, które są nieodłącznym elementem świętowania pochodzą z Poznania. A my chcemy się z Państwem podzielić redakcyjnym przepisem na te pyszne smakołyki.
Rogale marcińskie to tradycyjnie przygotowany rogal z białego maku pieczony z okazji Dnia Świętego Marcina.
Tradycja tego święta wywodzi się jeszcze z czasów pogańskich, podczas składania bogom zamieniono woły na ciasto zwijane w wole rogi. kościół łaciński przejął ten zwyczaj uważając, że rogal przypomina podkowę, którą miał zgubić koń świętego.
Tradycja wypieku rogali marcińskich narodziła się w Poznaniu. Najstarsza reklama z tym słodkim wypiekiem pojawiła się już w 1860 roku w "Dzienniku Poznańskim". Jednak popularna jest legenda, że obecna tradycja pojawiła się w listopadzie 1891 roku.
Ciekawostką jest, że aby cukiernia mogła używać nazwy "rogale marcińskie" lub "rogale świętomarcińskie" musi uzyskać certyfikat Kapituły Poznańskiego Tradycyjnego Rogala Świętomarcińskiego. W 2015 roku takie pozwolenie uzyskało 101 piekarni i cukierni.
Nazwa również została wpisana do rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych w Unii Europejskiej. Cukiernicy w Poznaniu w Dniu Świętego Marcina sprzedają średnio 250 ton rogali!
Przepis na Marcińskie rogale według Izabeli Chudzyńskiej
Skład:
Ciasto
60 dag mąki pszennej;
300 ml mleka;
1 jajko;
12 dag masła;
8 dag cukru;
2,5 dag drożdży;
sól;
10 dag mocno schłodzonego masła (do przełożenia ciasta).
Masa makowa
40 dag maku;
10 dag bakalii (mielone orzechy, rodzynki, figi);
miód lub cukier do smaku;
surowe białko do zagęszczenia masy.
Wykonanie:
Drożdże rozprowadzamy ciepłą wodą, dodajemy cukier, jajko, mleko, mąkę i sól. Do dość kleistego ciasta wlewamy roztopione, letnie masło i wyrabiamy ciasto. Tak przygotowane ciasto dobrze jest odstawić na noc do lodówki, co ułatwi nam późniejszy etap przekładania go masłem (można także ciasto pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut). W tym czasie do zmielonego maku dodajemy miód i cukier (można zdecydować się albo na miód, albo na cukier, ja lubię jedno i drugie) oraz bakalie. Tak przygotowaną masę zagęszczamy białkiem. Następnie wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na pół. Obie części rozwałkowujemy na grubość 5 mm. Na jednej z nich rozkładamy pokrojone w cienkie plasterki masło, przykrywamy drugą częścią i ponownie rozwałkowujemy. Ciasto kroimy na trójkąty, nakładamy na nie makową masę i zwijamy rogaliki. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C. Gotowe rogaliki lukrujemy (4 łyżki cukru pudru i 1 łyżka gorącej wody) i posypujemy skórką pomarańczową lub grubo pokrojonymi orzechami.
Ankieta
Czy obchodzisz Dzień Świętego Marcina?
- Tak
60.9% - Nie
34.8% - Nie mam zdania
4.3%
Czytaj również
- Kulinarne inspiracje. Kanapki pełne wiosennych smaków
- Przepis na maślankowiec. Doskonałe ciasto przyrządzisz w kilka minut
- Wiosna na talerzu. Wejście w nową porę roku będzie czystą przyjemnością
- Pomysły na dania walentynkowe. Jak wyrazić miłość bez słów?
- Słodkości na tłusty czwartek. Przygotuj puszyste faworki
Dodaj komentarz
Prawo pocztowe. Prezydent podpisał nowelizację ustawy
Ustawa umożliwia przekazanie Poczcie Polskiej# 2,052 mld zł dotacji na finansowanie kosztu netto obowiązku świadczenia usług powszechnych w latach 2021-2024 r.
(czytaj więcej)Dzisiaj Wielki Piątek. Czas smutku, żałoby i skupienia
Wielki Piątek jest czasem powagi, smutku, żałoby i skupienia#. W kościele tego dnia nie odprawia się mszy św., tylko ma miejsce wieczorna Liturgia Męki Pańskiej. Najważniejszym jej elementem jest adoracja krzyża. Wierni podchodzą do krucyfiksu, przyklękają i symbolicznym ucałowaniem wyrażają przyjęcie odkupienia Jezusa. Liturgię wielkopiątkową kończy przeniesienie Najświętszego Sakramentu z ciemnicy do tak zwanego Grobu Pańskiego upamiętniającego złożenie do grobu ciała Chrystusa. Grób Pański stanowi ważny element Wielkiego Piątku i jego przygotowywanie jest szczególnie polskim zwyczajem. W grobach tych są często symbole narodowe oraz nawiązania i aluzje do aktualnych wydarzeń oraz problemów społecznych.
(czytaj więcej)Społeczne sadzenie lasu. Akcja żołnierzy Obrony Terytorialnej
27 marca kujawsko-pomorscy Terytorialsi z kompanii #dowodzenia, 81 batalionu lekkiej piechoty z Torunia, 83 batalionu lekkiej piechoty z Grudziądza oraz pracownicy cywilni RON wraz Dowódcą 8. Kujawsko-Pomorskiej Brygady Obrony Terytorialnej płk Marcinem Dojasiem w ramach kolejnej udanej współpracy Brygady z leśnikami wzięli udział w akcji społecznego sadzenia lasu.
(czytaj więcej)Pod Bydgoszczą wylądowało UFO? Tajemniczy spodek pod lasem
- To spodek obcej cywilizacji, UFO, a może to jakieś urządzenie szpiegowskie# z innego kraju? - spekulują mieszkańcy Tarkowa Dolnego w powiecie bydgoskim na widok dziwnego pojazdu, który stanął na jednej z łąk pod lasem w powiecie bydgoskim.
(czytaj więcej)
Komentarze (1) Zgłoś naruszenie zasad
rozżalona , w dniu 15-11-2018 10:12:59 napisał:
odpowiedz
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!