Dziś mamy 5 czerwca 2020, piątek, imieniny obchodzą:

10 września 2019

Tydzień Przedsiębiorcy. Bezpłatne szkolenia i porady ekspertów

fot. pow.

fot. pow.

Bydgoski i toruński Oddział ZUS przygotował coś specjalnego dla osób prowadzących własny biznes# – Tydzień Przedsiębiorcy, który potrwa od 23 do 27 września. Przez pięć dni każdy chętny będzie mógł sięgnąć po poradę eksperta, czy wziąć udział w bezpłatnych szkoleniach.

Tydzień Przedsiębiorcy jest zorganizowany w tym samym czasie w całym kraju. Skierowany jest do osób prowadzących własne firmy, księgowych, kadrowych, ale również tych, którzy chcieliby rozpocząć swoją przygodę z własnym biznesem. Tegoroczne przedsięwzięcie odbywa się pod hasłem „Zatrudniam legalnie – pracuję legalnie”.

Przygotowaliśmy cykl bardzo ciekawych szkoleń oraz dyżurów ekspertów. Szkolenia prowadzone będą nie tylko przez pracowników Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, ale również przez przedstawicieli Państwowej Inspekcji Pracy – informuje Krystyna Michałek, rzecznik regionalny ZUS województwa kujawsko-pomorskiego. W programie przewidziano szkolenia z różnych obszarów, począwszy od wypadków przy pracy, legalnego zatrudniania obywateli polskich i cudzoziemców oraz korzyści z tym związanych.

Podczas szkoleń poruszone będą ważne kwestie związane zarówno z prawem do świadczeń krótkoterminowych, jak zasiłki chorobowe, opiekuńcze, macierzyńskie, jak też do tych świadczeń długoterminowych, czyli emerytur i rent. To będzie też doskonała okazja, by dowiedzieć się na temat delegowania pracowników do pracy za granicą. Z kolei dla firm, które mają trudności
z bieżącym opłacaniem składek przewidziano szkolenie „Ulgi w spłacie zadłużenia”.

Do udziału w szkoleniach zapraszamy nie tylko firmy, które zatrudniają cudzoziemców, ale także obcokrajowców, którzy podjęli pracę na terenie województwa kujawsko-pomorskiego. Temat jest
o tyle istotny, że obecnie w naszym regionie zgłoszonych do ubezpieczeń społecznych jest 23,8 tys. cudzoziemców, w tym ponad 19,8 tys. obywateli Ukrainy – dodaje rzeczniczka.

Szczegółowe informacje oraz terminy szkoleń i dyżurów ekspertów zaproszonych Instytucji dostępne są w naszych placówkach oraz na stronie https://www.zus.pl/firmy/pozostale/tydzien-przedsiebiorcy w zakładkach „Seminaria” i „Harmonogramy”. Warto przyjść i skorzystać, ponieważ wszystkie szkolenia i porady ekspertów są bezpłatne.

Harmonogram wykładów w ZUS Oddział w Bydgoszczy

23 września 2019r.

BYDGOSZCZ Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Bydgoszczy, ul. Świętej Trójcy 33
godz. 10.00 – 12.00 Wypadki przy pracy - świadczenia, niezbędne dokumenty, warunki, zasady wypłaty (sala 027)
godz. 12.30 – 13.15 Działania zapobiegające wypadkom przy pracy – PIP (sala 027)
godz. 10.00 - 13.00 dyżur eksperta z Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (sala 24)
godz. 13.30 – 14.30 dyżur eksperta z Państwowej Inspekcji Pracy (sala 24)
BYDGOSZCZ Zakład Ubezpieczeń Społecznych Inspektorat w Bydgoszczy, ul. Ch. Andersena 6, 85-792 Bydgoszcz (pokój 2)
godz. 13.00 - 15.00 dyżur eksperta z Zakładu Ubezpieczeń Społecznych w zakresie: Omówienie zasad podlegania
i warunków, jakie musi spełnić przedsiębiorca zgłaszając się do ZUS z kodem 0590 i 0540

24 września 2019r.
BYDGOSZCZ Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Bydgoszczy, ul. Świętej Trójcy 33
godz. 10.00 – 11.30 Zatrudniam legalnie - pracuję legalnie: mam z tego tytułu świadczenia (sala 027)
godz. 10.00 - 13.00 dyżur eksperta z Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (sala 24)
NAKŁO NAD NOTECIĄ Powiatowy Urząd Pracy, ul. Dąbrowskiego 46, 89-100 Nakło nad Notecią (sala 305 III piętro)
godz. 11.00 - 13.00 dyżur eksperta z Zakładu Ubezpieczeń Społecznych w zakresie: Zatrudniam legalnie - pracuję legalnie: mam z tego tytułu świadczenia
SĘPÓLNO KRAJEŃSKIE Zakład Ubezpieczeń Społecznych Biuro Terenowe w Sępólnie Krajeńskim, ul. T. Kościuszki 16, 89-400 Sępólno Krajeńskie (pokój 12)
godz. 08.00 - 14.00 dyżur eksperta z Zakładu Ubezpieczeń Społecznych w zakresie ulg w spłacie należności wobec ZUS

25 września 2019r.
BYDGOSZCZ Wyższa Szkoła Gospodarki ul. Królowej Jadwigi 14, 85-231 Bydgoszcz Sala Widowiskowa Akademickiej Przestrzeni Kulturalnej
godz. 10.00 – 11.30 Zatrudniam legalnie - pracuję legalnie: ubezpieczenia unijne
godz. 10.00 - 13.00 dyżur ekspertów Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, Państwowej Inspekcji Pracy, Powiatowego Urzędu Pracy, Narodowego Funduszu Zdrowia:
INOWROCŁAW Zakład Ubezpieczeń Społecznych Inspektorat w Inowrocławiu, ul. Solankowa 15, 88-100 Inowrocław (sala szkoleniowa budynek B)
godz. 10.00 – 12.00 Zatrudniam legalnie - pracuję legalnie: ubezpieczenia unijne

26września 2019r.
BYDGOSZCZ Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Bydgoszczy, ul. Świętej Trójcy 33
godz. 10.00 – 11.30 Dobrowolne formy spłaty zadłużenia (sala 027)
godz. 10.00 - 13.00 dyżur eksperta z Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (sala 24)
BYDGOSZCZ Zakład Ubezpieczeń Społecznych Inspektorat w Bydgoszczy, ul. Ch. Andersena 6, 85-792 Bydgoszcz (pokój 13)
godz. 08.00 - 14.00 dyżur eksperta z Zakładu Ubezpieczeń Społecznych w zakresie ulg i umorzeń
ŚWIECIE Stowarzyszenie Wspierania Rozwoju Gospodarczego Ziemi Świeckiej "Inkubator Przedsiębiorczości" ul. Chmielniki 2 B, 86-100 Świecie
godz. 09.00 - 12.00 dyżur eksperta z Zakładu Ubezpieczeń Społecznych
SĘPÓLNO KRAJEŃSKIE Zakład Ubezpieczeń Społecznych Biuro Terenowe w Sępólnie Krajeńskim, ul. T. Kościuszki 16, 89-400 Sępólno Krajeńskie (pokój 12)
godz. 08.00 - 14.00 dyżur eksperta z Zakładu Ubezpieczeń Społecznych w zakresie ulg w spłacie należności wobec ZUS

27 września 2019r.
BYDGOSZCZ Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Bydgoszczy, ul. Świętej Trójcy 33
godz. 10.00 – 11.30 Zatrudniam legalnie - współpraca z ZUS przy ustalaniu i wypłacie świadczeń krótkoterminowych (sala 027)
godz. 10.00 - 13.00 dyżur eksperta z Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (sala 24)

Zapisy na seminaria przyjmujemy do 17 września 2019r. pod numerem telefonu: 52/34-18-109

materiał: Krystyna Michałek /Rzecznik Regionalny ZUS Województwa Kujawsko-Pomorskiego

Oceń artykuł: 0 0

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Mysz optyczna USB MT1091
19,90PLN
Sprawdzanie i regulacja ciśnienia w ogumieniu
Zezwolenie na transport odpadów
od 2000PLN
Fotokoszulka z nadrukiem
35,00PLN
Meble kuchenne
Fotopoduszka w kształcie serca
30,00PLN
Budowa stanu surowego
Remonty mieszkań
0

Nie kupisz już miału do celów grzewczych. Zmiany od 1 lipca 2020 r.

Od 1 lipca 2020 r. będzie obowiązywał zakaz sprzedaży miałów z węgla kamiennego dla #gospodarstw domowych oraz kotłów o mocy poniżej 1 MW. Do dyspozycji kupujących pozostaną jedynie droższe paliwa.

(czytaj więcej)
0

Światowy Dzień Środowiska. Ochrona zasobów wodnych to konieczność

Kwestia dostępności wody jest obecnie jednym z największych wyzwań #dotyczących zrównoważonego rozwoju. Nie tylko w odległych zakątkach świata, ale także w Polsce. Obchodzony 5 czerwca z inicjatywy Organizacji Narodów Zjednoczonych Światowy Dzień Środowiska to dobry moment, by zastanowić się, co każdy z nas może zrobić w kontekście ochrony tego życiodajnego zasobu.

(czytaj więcej)
0

Każdy może zostać szefem kuchni. Wystarczą produkty i pomysł

Czas spędzany w domu i utrudniony dostęp do niektórych produktów, mogą okazać się #źródłem ciekawych pomysłów. Okazuje się, że w na co dzień niedocenianych zasobach domowej spiżarni, drzemie niemały potencjał. O tym, jak własną kuchnię zamienić w prawdziwą fabrykę smakołyków rozmawiamy z Jakubem Kuroniem – szefem kuchni i ekspertem kulinarnym.

(czytaj więcej)
0

Zdrowe odżywianie podczas pracy zdalnej. Przepis na sałatkę w stylu toskańskim

Pomimo cyklicznego znoszenia obostrzeń wielu z nas wciąż pracuje w trybie #zdalnym. A to z kolei stanowi nie lada wyzwanie dla naszej codziennej diety. Inaczej bowiem komponujemy menu zabierane do firmy, inaczej podejść należy do planowania posiłków, pracując w domowym zaciszu. W obu jednak przypadkach kluczem jest zbilansowana dieta, zapewniająca siłę i energię na cały dzień intensywnej pracy.

(czytaj więcej)