Dziś mamy 30 maja 2020, sobota, imieniny obchodzą:

13 maja 2019

Środki na rozwój społeczny wsi. Podpisano umowy na dofinansowanie

fot. arch

fot. arch

Dziesięć przedsięwzięć sprzyjających rozwojowi obszarów wiejskich otrzymało dofinansowanie# z przypadających na nasz region środków Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich. Łączna kwota wsparcia to 458 tysięcy złotych. Uroczystość podpisania umów o dofinansowanie projektów odbyła się w piątek (10 maja)

- Dedykowane społecznościom wiejskim projekty „miękkie” pozwalają uruchomić i wzmocnić potencjał naszej wsi – potencjał przedsiębiorczości, samoorganizacji i współpracy, nie tylko w sferze  rolnictwa i produkcji żywności – podkreśla marszałek Piotr Całbecki.

Dofinansowanie otrzymało dziesięciu projektów partnerów KSOW: lokalnych grup działania, ośrodka doradztwa rolniczego, izby rolniczej, organizacji pozarządowych i klastra spółdzielczego. Realizowane  przedsięwzięcia dotyczą wielu aspektów rozwoju obszarów wiejskich począwszy od produkcji ekologicznej, promocji produktów tradycyjnych wysokiej jakości, poprzez pszczelarstwo, wsparcie lokalnych liderów i producentów żywności, po aspekty związane z tworzeniem atrakcyjnej oferty turystycznej. Wartość wszystkich projektów to ponad 509 tysięcy złotych, w tym kwota wsparcia ponad 458 tysięcy złotych.

Lista wszystkich umów w załączeniu.

Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich to koordynowana przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi struktura wykorzystująca unijne środki Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich do wspierania i promowania rozwoju społecznego wsi. Należy do niej m. in. szesnaście ulokowanych w urzędach marszałkowskich sekretariatów regionalnych KSOW. Przypadająca na nasze województwa pula środków KSOW w perspektywie 2014-2020 to 2 miliony euro.

Kujawsko-pomorska strona sieci

materiał: Beata Krzemińska rzecznik prasowa Urzędu Marszałkowskiego


Oceń artykuł: 6 5
Pliki do pobrania
Lista projektów KSOW.pdf

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Wypożyczalnia samochodów
Zabiegi odmładzające
Drukarka filskalna Novitus DEONe
2290 nettoPLN
Klasyka w nowym wydaniu w kolorze Orzech Koniakowym
Meble w kolorze Dąb Szary Sonoma / Brązowy Połysk
Fotokubek klasyczny
19,90PLN
Pokój dzienny/ jadalnia
Meble systemowe w kolorze Biały Wysoki Połysk
0

Nie kupisz już miału do celów grzewczych. Zmiany od 1 lipca 2020 r.

Od 1 lipca 2020 r. będzie obowiązywał zakaz sprzedaży miałów z węgla kamiennego dla #gospodarstw domowych oraz kotłów o mocy poniżej 1 MW. Do dyspozycji kupujących pozostaną jedynie droższe paliwa.

(czytaj więcej)
0

Dzień Różnorodności Biologicznej. Dlaczego należy dbać o każdy gatunek?

Środowisko naturalne w ostatnich dekadach musi mierzyć się z wieloma wyzwaniami.# Niestety, za część tych problemów odpowiada człowiek i jego działalność, prowadząca m.in. do intensyfikacji efektu cieplarnianego. Obchodzony z inicjatywy ONZ Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej (22 maja) to dobry moment, by zauważyć, że każdy z nas może przeciwdziałać negatywnym zmianom w światowym ekosystemie.

(czytaj więcej)
0

Każdy może zostać szefem kuchni. Wystarczą produkty i pomysł

Czas spędzany w domu i utrudniony dostęp do niektórych produktów, mogą okazać się #źródłem ciekawych pomysłów. Okazuje się, że w na co dzień niedocenianych zasobach domowej spiżarni, drzemie niemały potencjał. O tym, jak własną kuchnię zamienić w prawdziwą fabrykę smakołyków rozmawiamy z Jakubem Kuroniem – szefem kuchni i ekspertem kulinarnym.

(czytaj więcej)
0

Pielęgnacja włosów w czasie pandemii koronawirusa. O czym warto pamiętać?

Trwająca pandemia jest odczuwalna we wszystkich dziedzinach życia, szczególnie nasze zdrowie jest# obecnie pod specjalnym nadzorem. To czas, kiedy powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na kondycję całego swojego organizmu. Nie zawsze jednak zdajemy sobie sprawę, że aktualna sytuacja może również negatywnie wpłynąć na nasze włosy.

(czytaj więcej)