Dziś mamy 29 lipca 2021, czwartek, imieniny obchodzą:

16 czerwca 2021

Ser zamiast mięsa? Zdradzamy 3 przepisy na pyszne alternatywy!

fot. pow.

fot. pow.

Z ostatniego raportu GUS wynika, że w 2019 Polacy jedli mniej mięsa# – jego spożycie w przeliczeniu na osobę spadło o 2% w porównaniu z rokiem 2018, z średnio 62,4 kg do 61,0 kg. Skąd ten trend? Ograniczamy mięso w diecie z różnych względów - środowiskowych, ekonomicznych lub zdrowotnych. Coraz częściej szukamy produktów, które mają nie tylko wysoką wartość odżywczą i stanowią źródło wielu cennych dla organizmu witamin i składników mineralnych, ale także są cruelty-free, czyli na żadnym etapie ich produkcji nie dochodzi do narażenia zwierząt na cierpienie. Te wymagania zwykle spełnia ser. Jak zyskać co do tego pewność? I co pysznego można z niego przyrządzić? Sprawdzamy.

Diety z małą ilością mięsa lub wykluczające mięso cieszą się od kilku lat coraz większą popularnością. Najczęstsze to fleksitarianizm (duża redukcja spożycia mięsa), wegetarianizm (wykluczenie mięsa) lub weganizm (wykluczenie wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego). O ile wielu z nas rezygnuje ze spożywania mięsa lub mogłoby to sobie dość łatwo wyobrazić, jeśli chodzi o odmówienie sobie jedzenia sera, sytuacja robi się bardziej skomplikowana. Jak można by zrezygnować z czegoś, co jest tak pyszne? Na szczęście okazuje się, tak długo, jak nie masz wrażliwości na laktozę lub nabiał, codzienne spożywanie sera może być częścią zdrowego planu żywieniowego.

Czy ser jest dla nas dobry?
Od dawna wiemy, że ser jest doskonałym źródłem białka i wapnia. - Ser żółty w 100 g zawiera ok 800 mg wapnia, czyli ok. 8 plastrów sera o wadze 15 g może zaspokoić dzienne zapotrzebowanie organizmu na ten pierwiastek. – zauważa Ewa Polińska, ekspert MSM Mońki. Badania pokazują również, że jedzenie sera może zapobiegać niektórym chorobom przewlekłym. Ser pełnotłusty zawiera sprzężony kwas linolowy (CLA). Udowodniono, że CLA zapobiega powstawaniu blaszek miażdżycowych i osadzaniu się ich w tętnicach, co prowadzi do chorób serca. Zmniejsza również tkankę tłuszczową i stany zapalne, jednocześnie poprawiając odpowiedź immunologiczną organizmu. Ser może nawet pomóc nam żyć dłużej! Wyniki badań opublikowane w European Journal of Clinical Nutrition wykazały, że mężczyźni, którzy regularnie jedli ser, żyli dłużej, niż ci, którzy tego nie robili. Czyż to nie wspaniała wiadomość? Jedzenie sera pozwala nam żyć dłużej, aby móc dłużej cieszyć się jego smakiem.

Jaki ser mogą spożywać wegetarianie?
Ser jest zwykle uważany za produkt przyjazny wegetarianom. Jednak niektóre sery zawierają podpuszczkę zwierzęcą, która zawiera enzymy powszechnie pozyskiwane z wyściółki żołądków zwierząt. Chociaż zwierzęta nie są poddawane ubojowi wyłącznie dla podpuszczki, jej spożywanie może nie być akceptowane przez część wegetarian. Na szczęście na rynku dostępnych jest wiele opcji serów przyjaznych dla jaroszy. Do produkcji takich wyrobów używa się podpuszczki roślinnej. – To tzw. podpuszczka mikrobiologiczna. Ma takie samo działanie jak podpuszczka odzwierzęca, ale jest produkowana metodą fermentacji z zastosowaniem podłoża roślinnego. W MSM Mońki wykorzystujemy ją do produkcji wszystkich naszych serów – tłumaczy Ewa Polińska.

Czy można jeść ser codziennie?
Zanim zanurkujesz dłonią w talerzu nachos pamiętaj, że ser jest zdrowy, gdy spożywa się go z umiarem. Jest bogaty w sód i tłuszcze nasycone, co może prowadzić do otyłości i innych przewlekłych schorzeń. Na przykład jedna czwarta szklanki sera cheddar pokrojonego w kostkę ma około 133 kalorii, ½ grama węglowodanów, 11 gramów tłuszczu i 8 gramów białka. Sery o niskiej zawartości tłuszczu i te bez tłuszczu mają co prawda mniej kalorii, ale mogą nie zapewniać takich samych korzyści zdrowotnych. Jedna czwarta szklanki beztłuszczowego sera mozzarella ma 42 kalorie, 1 gram węglowodanów, 0 gramów tłuszczu i 9 gramów białka. No więc jak najlepiej spożywać ser? Włączając go jako element zdrowych posiłków, zamiast robić z niego głównego bohatera – np. w połączeniu z warzywami. Przepisy na szaszłyki serowo-warzywne, wegeburgery serowe i paluchy serowe w panierce orzechowej z dipem koniakowym, znajdziesz poniżej. Smacznego!

Wegeburger serowy
4szt
Składniki:

Burger:
4 szt bułki do hamburgerów
600 g sera gouda Mońki w bloku
100 g bułki tartej
100 g sezamu
3 jaka
70 g mąki
50 ml oleju
Do smaku: sól, pieprz

Dodatki:
1 szt pomidor (plastry)
1 szt cebuli czerwonej (w plasterkach)
50 g ruccoli
4 szt korniszona

Sos:
50 g ajwaru
Szczypta chilli
120 g majonezu
40 g jogurtu naturalnego

Wykonanie:
Ser kroimy na plastry grubości 1-1,5cm. Bułkę tartą mieszamy z sezamem. Ser panierujemy w mące, jajku, bułce tartej z sezamem i jeszcze raz w jajku i mieszance bułki tartej z sezamem. Smażymy na oleju na złoty kolor z dwóch stron. Składniki sosu dokładnie mieszamy. Bułki przekrajamy na połówki, podgrzewamy na suchej patelni lub w piecu, smarujemy sosem bazyliowym, nakładamy ruccolę, burgera serowego i warzywa, polewamy sosem i przykrywamy drugą połówką bułki.

Szaszłyki serowo - warzywne
Składniki:
200 g sera żółtego Aldamer Mońki, pokrojonego w kostkę 2x2cm
100 g cukinii pokrojonej w paski
100 g pomidorów koktajlowych
100 g pieczarek przeciętych na ćwiartki
Zioła prowansalskie
Sól
Pieprz

Wykonanie:
Kostki sera owiń plastrami cukinii. Składniki nabij na zmianę na patyczki od szaszłyków. Grilluj przez 3-4 minuty.


Paluchy serowe w panierce orzechowej z dipem koniakowym

-dla 4 os.

Składniki:
300 g sera żółtego Gouda Mońki w bloku
150 g orzechów włoskich
70 g bułki tartej
3 jajka
50 g mąki
50 ml oleju do smażenia

Sos koniakowy na zimno:
30 ml koniaku lub brandy
100 g majonezu
20 g ketchupu
Do smaku: sól pieprz

Wykonanie
Blok sera pokroić w plastry grubości 1,5cm. Następnie każdy plaster pokroić wzdłuż na 4 części.
Orzechy rozdrabniamy w blenderze i mieszamy z bułką tartą. Otrzymane słupki z sera panierujemy w mące, jajku, panierce orzechowej i jeszcze raz w jajku i panierce orzechowej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na wolnym ogniu po 2 minuty z każdej strony. Składniki sosu mieszamy ze sobą i doprawiamy.

Materiał: Karolina Cempel

Oceń artykuł: 2 0

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Sypialnia w ciemnym, orzechowym kolorze
Szkolenia pierwsza pomoc
od 50PLN
Meblościanka z oferty firmy FADOME
Sporządzanie listy płac
od 50PLN
Deska elewacyjna
Elewacje
Narożnik z funkcją spania, 6 kolorów do wyboru
Rejestracja podmiotów gospodarczych
od 50PLN
0

Pandemia ma też pozytywne strony? Wyniki badania mogą szokować

Czwarta fala zakażeń Covid-19 stoi u drzwi, coraz więcej# państw prośbą i groźbą stara się przekonywać opierających się przed szczepieniami obywateli. Może opór to po części efekt przekonania, że pandemia nie jest taka straszna? W badaniu zrealizowanym dla Rejestru Dłużników BIG InforMonitor co szósty Polak mówi, że nie doświadczył żadnych negatywnych skutków pandemii. Według co czwartej dorosłej osoby pandemia przyniosła tyle samo następstw pozytywnych, co negatywnych, są też nieliczni, którzy dostrzegają więcej plusów sytuacji. Inaczej uważa połowa społeczeństwa.

(czytaj więcej)
0

Martwisz się o swoje dziecko w sieci? Najważniejsza jest rozmowa

Co zrobi rodzic, żeby zapewnić swojemu dziecku# bezpieczeństwo? Odpowiedź jest prosta – wszystko. Tak samo powinno być w internecie. A jak najlepiej ochronić najmłodszych przed zagrożeniami w sieci? Podpowiadamy.

(czytaj więcej)
0

Polacy nie chcą rezygnować z mięsa dla dobra klimatu. Zmiana jest konieczna

Zdaniem ekspertów ograniczenie spożycia mięsa i nabiału to# jedno z kluczowych działań, jakie możemy podjąć, by przeciwdziałać zmianie klimatu. Tymczasem, tylko niewielu z nas byłoby skłonnych do podjęcia takiego kroku w trosce o planetę – pokazują to wyniki najnowszego badania „Zmiana klimatu a produkcja żywności – badanie świadomości mieszkańców Polski” przeprowadzonego przez Upfield.

(czytaj więcej)
0

Ceny w górę, wydatki w dół. Oszczędzamy na przyjemnościach

Z danych GUS wynika, że w porównaniu z# pierwszą połową ub.r. inflacja w pierwszym półroczu 2021 r. wyniosła 3,6 proc. Najbardziej wzrosły koszty transportu, utrzymania mieszkania i łączności czy edukacji. Znacząco zdrożała też oferta restauracji i hoteli oraz rekreacji i kultury. Ceny rosną, ale równolegle ponad 40 proc. Polaków, pod wpływem pandemii, chce ograniczać wydatki. Oszczędzamy głównie na przyjemnościach – książkach, kinie, usługach fryzjerskich czy jedzeniu na mieście. Tylko 3 proc. osób uświadomiło sobie w czasie pandemii, że trzeba korzystać z życia i mniej przejmować się pieniędzmi – wynika z badania dla Rejestru Dłużników BIG InfoMonitor.

(czytaj więcej)