Dziś mamy 5 czerwca 2020, piątek, imieniny obchodzą:

07 maja 2019

Rajd rowerowy. Upamiętnili powstańców wielkopolskich

fot. powierzone

fot. powierzone

27 kwietnia 2019 r. z inicjatywy Pana Henryka Wesół odbył się rajd rowerowy upamiętniający powstańców wielkopolskich.#

Trasa rajdu przebiegała "śladami powstańców - Władysława Wesół, Bolesława Mężydło i Mieczysława Kulczyńskiego". Niesprzyjająca aura tego dnia spowodowała niską frekwencję, mimo to kilku pasjonatów jazdy na rowerze zdecydowała się pojechać. Uczestników powitał organizator Pan Henryk Wesół oraz Przewodniczący Rady Miejskiej Pan Jan Kurant. Rajd wystartował po wystrzale z rakietnicy. Trasa rajdu przebiegała przez Miastowice (pomnik pomordowanych w lasku dziewierzewskim), Chraplewo, Królikowo, Słupy, Wąsosz, Chomętowo, aż do Gąbina - miejsca urodzenia powstańca Władysława Wesół. Po odpoczynku, poczęstunku oraz spotkaniu z rodziną uczestnicy wyruszyli dalej do miejsca spoczynku powstańca wielkopolskiego - Władysława Wesół w Szaradowie. Na cmentarzu wartę honorową pełnili członkowie Towarzystwa Historycznego w Kcyni oraz kapitan rezerwy p. Stanisław Pilarski. Dalej uczestnicy rajdu odwiedzili miejsce pracy i życia powstańca Władysława Wesół. Rajd rowerowy zakończył się wspólnym grillowaniem z rodziną, sąsiadami i przyjaciółmi pod biesiadnikiem w Suchoręczku.

Henryk Wesół wraz z rodziną dziękują sponsorom za możliwość organizacji rajdu: Urząd Miejski w Kcyni, Dźwiękowe Archiwum w Kcyni, Gminne Centrum Kultury i Biblioteki w Kcyni, Bank Spółdzielczy w Kcyni, Wytwórnia Musztardy Państwa Grewling, Państwo Jaster oraz Pani Mirosława Górecka-Mantych.

Materiał: Henryk Wesół

Autor nie wyraża zgody na komentowanie.

Oceń artykuł: 3 1

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (1) Zgłoś naruszenie zasad

    • 0 (0)

    Ola, w dniu 11-05-2019 12:48:38 napisał:

    Panie Stasiu super

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Czytniki kodów kreskowych
Test amortyzatorów
Bezpłatne kontrolowanie sprawności układu kierowniczego
Gimnastyka korekcyjna
Szkolenia bhp wstępne
od 30PLN
Masaż gorącymi kamieniami
Rejestracja podmiotów gospodarczych
od 50PLN
Pokój dzienny/ jadalnia/ sypialnia/ biuro
0

Nie kupisz już miału do celów grzewczych. Zmiany od 1 lipca 2020 r.

Od 1 lipca 2020 r. będzie obowiązywał zakaz sprzedaży miałów z węgla kamiennego dla #gospodarstw domowych oraz kotłów o mocy poniżej 1 MW. Do dyspozycji kupujących pozostaną jedynie droższe paliwa.

(czytaj więcej)
0

Światowy Dzień Środowiska. Ochrona zasobów wodnych to konieczność

Kwestia dostępności wody jest obecnie jednym z największych wyzwań #dotyczących zrównoważonego rozwoju. Nie tylko w odległych zakątkach świata, ale także w Polsce. Obchodzony 5 czerwca z inicjatywy Organizacji Narodów Zjednoczonych Światowy Dzień Środowiska to dobry moment, by zastanowić się, co każdy z nas może zrobić w kontekście ochrony tego życiodajnego zasobu.

(czytaj więcej)
0

Każdy może zostać szefem kuchni. Wystarczą produkty i pomysł

Czas spędzany w domu i utrudniony dostęp do niektórych produktów, mogą okazać się #źródłem ciekawych pomysłów. Okazuje się, że w na co dzień niedocenianych zasobach domowej spiżarni, drzemie niemały potencjał. O tym, jak własną kuchnię zamienić w prawdziwą fabrykę smakołyków rozmawiamy z Jakubem Kuroniem – szefem kuchni i ekspertem kulinarnym.

(czytaj więcej)
0

Zdrowe odżywianie podczas pracy zdalnej. Przepis na sałatkę w stylu toskańskim

Pomimo cyklicznego znoszenia obostrzeń wielu z nas wciąż pracuje w trybie #zdalnym. A to z kolei stanowi nie lada wyzwanie dla naszej codziennej diety. Inaczej bowiem komponujemy menu zabierane do firmy, inaczej podejść należy do planowania posiłków, pracując w domowym zaciszu. W obu jednak przypadkach kluczem jest zbilansowana dieta, zapewniająca siłę i energię na cały dzień intensywnej pracy.

(czytaj więcej)