Dziś mamy 26 maja 2020, wtorek, imieniny obchodzą:

11 czerwca 2019

Przedwakacyjna akcja HDK. Szlachetna postawa krwiodawców

fot. Z. Wiejaczka

fot. Z. Wiejaczka

W okresie wakacyjnym zwiększa się zapotrzebowanie na krew, ponieważ liczba # wypadków rośnie, a jednocześnie spada liczba zgłaszających się dawców krwi.

Dlatego tradycyjnie wolontariusze pod opieką pani pedagog – Wiolety Zymni zorganizowali kolejną letnią akcję krwiodawstwa w Zespole Szkół Technicznych.

W dniu 6.06.2019 pracownicy Wojskowego Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa z Bydgoszczy pobrali około13 litrów krwi od pełnoletnich uczniów i absolwentów ZST i ZSO, a także od nauczycieli: Aliny Król, Aliny Kowalskiej i Łukasza Beczaka.

Letnia akcja cieszyła się dużym zainteresowaniem, szczególnie wśród młodych osób, które po raz pierwszy oddały krew.

Jesteśmy dumni, że honorowe oddawanie krwi stało się tradycją ZST, a nasza szkoła jest liderem krwiodawstwa w województwie kujawsko – pomorskim.

Szkolne Koło Wolontariatu dziękuje wszystkim krwiodawcom za szlachetną postawę i bezinteresowną pomoc. Zapraszamy na kolejną akcję już we wrześniu :)

materiał: W. Zymni

Autor nie wyraża zgody na komentowanie artykułu. 

Oceń artykuł: 11 0

Czytaj również

udostępnij na FB
0

Nie kupisz już miału do celów grzewczych. Zmiany od 1 lipca 2020 r.

Od 1 lipca 2020 r. będzie obowiązywał zakaz sprzedaży miałów z węgla kamiennego dla #gospodarstw domowych oraz kotłów o mocy poniżej 1 MW. Do dyspozycji kupujących pozostaną jedynie droższe paliwa.

(czytaj więcej)
0

Dzień Różnorodności Biologicznej. Dlaczego należy dbać o każdy gatunek?

Środowisko naturalne w ostatnich dekadach musi mierzyć się z wieloma wyzwaniami.# Niestety, za część tych problemów odpowiada człowiek i jego działalność, prowadząca m.in. do intensyfikacji efektu cieplarnianego. Obchodzony z inicjatywy ONZ Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej (22 maja) to dobry moment, by zauważyć, że każdy z nas może przeciwdziałać negatywnym zmianom w światowym ekosystemie.

(czytaj więcej)
0

Każdy może zostać szefem kuchni. Wystarczą produkty i pomysł

Czas spędzany w domu i utrudniony dostęp do niektórych produktów, mogą okazać się #źródłem ciekawych pomysłów. Okazuje się, że w na co dzień niedocenianych zasobach domowej spiżarni, drzemie niemały potencjał. O tym, jak własną kuchnię zamienić w prawdziwą fabrykę smakołyków rozmawiamy z Jakubem Kuroniem – szefem kuchni i ekspertem kulinarnym.

(czytaj więcej)
0

Pielęgnacja włosów w czasie pandemii koronawirusa. O czym warto pamiętać?

Trwająca pandemia jest odczuwalna we wszystkich dziedzinach życia, szczególnie nasze zdrowie jest# obecnie pod specjalnym nadzorem. To czas, kiedy powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na kondycję całego swojego organizmu. Nie zawsze jednak zdajemy sobie sprawę, że aktualna sytuacja może również negatywnie wpłynąć na nasze włosy.

(czytaj więcej)