Dziś mamy 4 czerwca 2020, czwartek, imieniny obchodzą:

09 kwietnia 2020

Przed szpitalami pojawiły się specjalne namioty. Czemu służą?

fot. MM

fot. MM

Przed szpitalami w Nakle i Szubinie rozstawione zostały namioty, w których odbywać #się będzie selekcja pacjentów.

Przypomnijmy, w województwie kujawsko-pomorskim jest 5 szpitali, które przyjmują pacjentów z podejrzeniem lub zakażeniem koronawirusem COVID-19. Są to szpitale w: Grudziądzu, Toruniu, Świeciu oraz dwa szpitale w Bydgoszczy. Obecnie jednak każdy szpital w województwie, a jest ich 36, musi być przygotowany również na taką ewentualność. W tym celu rozstawiane są specjalne namioty.

W namiotach będzie mierzona temperatura oraz wydawana decyzja o tym, gdzie ma trafić dany pacjent tj. do danej jednostki, do której się zgłosił, do szpitala jednoimiennego zakaźnego, czy do szpitala w podwyższonej gotowości. Jest to tzw. triage – Chcemy ochronić te szpitale przed możliwością zarażenia z zewnątrz, a jednocześnie umieć pokierować tak danego pacjenta, który może być zakażony, aby ta pomoc była udzielona adekwatnie do potrzeby - informuje wojewoda kujawsko-pomorski Mikołaj Bogdanowicz.

Namioty rozstawione zostały przez strażaków z Nakła i Szubina.

Oceń artykuł: 4 1

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (7) Zgłoś naruszenie zasad

    • 4 (4)

    aha, w dniu 09-04-2020 14:37:43 napisał:

    MaseczkaDlaPolski, miasta zgłaszajcie się, to nic Was nie kosztuje, a mieszkańcy mają maseczkę za darmo.

    odpowiedz

    • 4 (14)

    Rajmund, w dniu 09-04-2020 14:42:41 napisał:

    W Nakle jeszcze mobilne krematorium by się przydało .

    odpowiedz

    • 3 (5)

    111, w dniu 09-04-2020 21:48:43 napisał:

    Strach się bać jak człowiek wpadnie pod ich ręce!!!

    odpowiedz

    • 2 (4)

    MIESZKANIEC, w dniu 10-04-2020 10:36:05 napisał:

    Należałoby panią pielegniarkę, która pracuje w zakładzie karnym w Potulicach z zakażonymi na koronawirusa umieścić w tym namiocie, a nie że pracuje na szpitalu zakaźnym z w zakładzie karnym z zakażonymi i na izbie przyjęć w Nakle ..Czy nam jest potrzebna taka pomoc, czy ktoś sie za to weźmie ?Czy czekamy w tym szpitalu na wysyp zakażonych

    odpowiedz

    pokaż odpowiedzi (1)

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Analiza stanu bhp w firmie
od 50PLN
Sypialnia - jasny dekor i ryflowane uchwyty
Szkolenia p.poż.
od 50PLN
Rolki termiczne
0,69PLN 0,49PLN
Naczepa platforma
Mysz optyczna USB MT1091
19,90PLN
Czytniki kodów kreskowych
Kasa fiskalna Euro z kopią elektroniczną
1099PLN PROMOCJAPLN
0

Nie kupisz już miału do celów grzewczych. Zmiany od 1 lipca 2020 r.

Od 1 lipca 2020 r. będzie obowiązywał zakaz sprzedaży miałów z węgla kamiennego dla #gospodarstw domowych oraz kotłów o mocy poniżej 1 MW. Do dyspozycji kupujących pozostaną jedynie droższe paliwa.

(czytaj więcej)
0

Dzień Różnorodności Biologicznej. Dlaczego należy dbać o każdy gatunek?

Środowisko naturalne w ostatnich dekadach musi mierzyć się z wieloma wyzwaniami.# Niestety, za część tych problemów odpowiada człowiek i jego działalność, prowadząca m.in. do intensyfikacji efektu cieplarnianego. Obchodzony z inicjatywy ONZ Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej (22 maja) to dobry moment, by zauważyć, że każdy z nas może przeciwdziałać negatywnym zmianom w światowym ekosystemie.

(czytaj więcej)
0

Każdy może zostać szefem kuchni. Wystarczą produkty i pomysł

Czas spędzany w domu i utrudniony dostęp do niektórych produktów, mogą okazać się #źródłem ciekawych pomysłów. Okazuje się, że w na co dzień niedocenianych zasobach domowej spiżarni, drzemie niemały potencjał. O tym, jak własną kuchnię zamienić w prawdziwą fabrykę smakołyków rozmawiamy z Jakubem Kuroniem – szefem kuchni i ekspertem kulinarnym.

(czytaj więcej)
0

Zdrowe odżywianie podczas pracy zdalnej. Przepis na sałatkę w stylu toskańskim

Pomimo cyklicznego znoszenia obostrzeń wielu z nas wciąż pracuje w trybie #zdalnym. A to z kolei stanowi nie lada wyzwanie dla naszej codziennej diety. Inaczej bowiem komponujemy menu zabierane do firmy, inaczej podejść należy do planowania posiłków, pracując w domowym zaciszu. W obu jednak przypadkach kluczem jest zbilansowana dieta, zapewniająca siłę i energię na cały dzień intensywnej pracy.

(czytaj więcej)