Dziś mamy 6 czerwca 2020, sobota, imieniny obchodzą:

24 marca 2020

Nadmierna prędkość mogła okazać się tragiczna w skutkach

Niedostosowanie prędkości do warunków drogowych to prawdopodobna przyczyna #zdarzania drogowego, do którego doszło w minioną sobotę w Kołaczkowie. Policja apeluje do kierowców – noga z gazu!

Zgłoszenie o zdarzeniu dyżurny szubińskiej policji odebrał w minioną sobotę (21.03.20) około 1.50. Policjanci skierowani na miejsce zastali w rowie pojazd ciężarowy marki scania.

Jak wynika ze wstępnych ustaleń policjantów, kierujący pojazdem marki scania, 67-letni mieszkaniec Golubia-Dobrzynia, nie dostosował prędkości do warunków drogowych, w wyniku czego wjechał do rowu. Na skutek tego zdarzenia doszło do przewrócenia się pojazdu. Na szczęście nikomu nic się nie stało. Sprawca zdarzenia za spowodowanie zagrożenia w ruchu drogowym został ukarany mandatem.

Jest to jeden z wielu przykładów, gdzie nadmierna prędkość okazuje się bardzo niebezpieczna i może być tragiczna w skutkach, dlatego też policjanci po raz kolejny apelują do kierowców o ostrożność i bezwzględne przestrzeganie przepisów drogowych.

Zbliżająca się wiosna, dłuższy dzień i coraz ładniejsza pogoda sprawiają, że niektórzy kierujący traktują sprzyjające warunki drogowe jak „zielone światło” dla szybkiej jazdy. Jednak statystyki pokazują, że najwięcej wypadków ma miejsce podczas dobrych warunków atmosferycznych, w ciągu dnia, na prostym odcinku drogi. Dane te świadczą o tym, że na bezpieczeństwo w ruchu drogowym największy wpływ mają decyzje podejmowane przez człowieka.

Materiał: mł. asp. Zofia Wrzeszcz p.o. Oficera prasowego KPP Nakło nad Notecią        

Oceń artykuł: 1 0

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (2) Zgłoś naruszenie zasad

    • 4 (6)

    użytkownik szos, w dniu 24-03-2020 11:48:50 napisał:

    Mandat powinien być konkretny bo tak doświadczony kuczer popełnił juniorski błąd który na szczęście nie skończył się tragedią . Niech idzie do kościoła i podziękuje Bogu że tak zakończyła się jego jazda.

    odpowiedz

    • -1 (1)

    muroporowy, w dniu 24-03-2020 19:42:26 napisał:

    Dobrze,że w ten mur nie zaje....ł, bo znowu eskę by przełożyli o 2 lata, bo mur się obalił i trza nowy postawić i dopłacić z 10 baniek

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Meble młodzieżowe i dziecięce
Kasa fiskalna Sharp
1844PLN PROMOCJAPLN
Stoły i krzesła - różne wzory i kolory
Meble systemowe w kolorze Biały Wysoki Połysk
Fotokubek z kolorowym uchwytem w kształcie serca
24,90PLN
Kasa fiskalna ONLINE FAREX PRO600
1349PLN PROMOCJAPLN
Rolki termiczne
0,69PLN 0,49PLN
Sprawdzanie skuteczności hamowania
0

Nie kupisz już miału do celów grzewczych. Zmiany od 1 lipca 2020 r.

Od 1 lipca 2020 r. będzie obowiązywał zakaz sprzedaży miałów z węgla kamiennego dla #gospodarstw domowych oraz kotłów o mocy poniżej 1 MW. Do dyspozycji kupujących pozostaną jedynie droższe paliwa.

(czytaj więcej)
0

Światowy Dzień Środowiska. Ochrona zasobów wodnych to konieczność

Kwestia dostępności wody jest obecnie jednym z największych wyzwań #dotyczących zrównoważonego rozwoju. Nie tylko w odległych zakątkach świata, ale także w Polsce. Obchodzony 5 czerwca z inicjatywy Organizacji Narodów Zjednoczonych Światowy Dzień Środowiska to dobry moment, by zastanowić się, co każdy z nas może zrobić w kontekście ochrony tego życiodajnego zasobu.

(czytaj więcej)
0

Każdy może zostać szefem kuchni. Wystarczą produkty i pomysł

Czas spędzany w domu i utrudniony dostęp do niektórych produktów, mogą okazać się #źródłem ciekawych pomysłów. Okazuje się, że w na co dzień niedocenianych zasobach domowej spiżarni, drzemie niemały potencjał. O tym, jak własną kuchnię zamienić w prawdziwą fabrykę smakołyków rozmawiamy z Jakubem Kuroniem – szefem kuchni i ekspertem kulinarnym.

(czytaj więcej)
0

Zdrowe odżywianie podczas pracy zdalnej. Przepis na sałatkę w stylu toskańskim

Pomimo cyklicznego znoszenia obostrzeń wielu z nas wciąż pracuje w trybie #zdalnym. A to z kolei stanowi nie lada wyzwanie dla naszej codziennej diety. Inaczej bowiem komponujemy menu zabierane do firmy, inaczej podejść należy do planowania posiłków, pracując w domowym zaciszu. W obu jednak przypadkach kluczem jest zbilansowana dieta, zapewniająca siłę i energię na cały dzień intensywnej pracy.

(czytaj więcej)