Dziś mamy 4 czerwca 2020, czwartek, imieniny obchodzą:

02 kwietnia 2020

Lepiej zapobiegać niż leczyć. Lepsza odporność dzięki zdrowym produktom

fot. Infowire.pl

fot. Infowire.pl

Sezon na infekcje to czas, kiedy bardziej niż zazwyczaj powinniśmy zadbać o siebie i najbliższych#. Widoczne za oknem słońce oraz malownicza wiosenna aura często usypia naszą czujność w obliczu czyhających chorób. W tym szczególnym czasie warto więc naturalnie wzmocnić odporność i skutecznie zmniejszyć ryzyko infekcji m.in. poprzez odpowiednią dietę.

O produktach wspierających nasz organizm oraz domowych sposobach na kuchnię „zero waste” opowiada Gaja Kuroń, ekspertka kulinarna i dietetyk.

Zawsze lepiej zapobiegać niż leczyć. Działania prewencyjne, wymagają od nas dużo mniej wysiłku i zaangażowania, aniżeli mierzenie się ze złapaną infekcją. Składników bogatych w wit. C i wykazujących właściwości przeciwdrobnoustrojowe, w polskiej kuchni jest cała gama. Włączenie do diety nieco większej ilości produktów takich jak maliny, imbir, cytrusy, miód, natka pietruszki, marchew, cebula czy czosnek to pierwszy krok do wzmocnienia odporności i odpowiedniego zabezpieczenia się przed chorobami. Naturalne superfoods, takie jak burak czy seler, także powinny obowiązkowo znaleźć się w naszym codziennym jadłospisie. - Nie bójmy się owoców czy warzyw w formie zamrożonej. O tej porze roku bezpieczniejsze i dużo bardziej wartościowe są mrożonki, aniżeli pełne chemii rzekomo świeże produkty – tłumaczy Gaja Kuroń, dietetyk cateringu dietetycznego Kuroniowie Diety. - Co więcej, przez wszystkich lubiane maliny czy pomidory, wykazują więcej odżywczych i odpornościowych wartości po przetworzeniu, aniżeli te zerwane prosto z krzaka. Warto zatem śmiało sięgać po malinowe domowe konfitury czy pomidorowe pasty i przeciery. Resztę warzyw czy owoców, w miarę możliwości starajmy się jeść w nieprzetworzonej formie, lub gotując na parze bądź też piec w piekarniku. Taki rodzaj obróbki jest najmniej inwazyjny i zapewni zachowanie przez poszczególne produkty, tego co najcenniejsze – dodaje.

Porządek i zero waste

Poszukiwania wzmacniających i ważnych dla odporności składników, zamiast rozpoczynać zakupową gorączką, warto zacząć od przeglądu zalegających na spiżarnianych półkach zapasów. Popularne kiszonki, które można spotkać niemalże w każdym domu to witaminowa bomba przykryta blaszanym wieczkiem. Co więcej, przetwory tego typu, podobnie jak kefiry i jogurty, których częstotliwość spożycia również warto zwiększyć, wykazują zbawienne działanie na naszą florę jelitową, pozostającą  w ścisłej symbiozie z układem immunologicznym. W domowych zakamarkach nietrudno o znalezienie suszonych ziół czy przypraw, które warto wykorzystać do przygotowania naturalnie wspierających w walce z drobnoustrojami naparów. - W tej roli niezastąpiony pozostaje czarny bez, pokrzywa, nagietek czy rumianek. Silnie rozgrzewający złoty napój z kurkumą, imbirem i cytryną, czy też woda z pyłkiem pszczelim skutecznie wspierają bariery odpornościowe naszego organizmu i pomagają szybciej uporać się z infekcją – tłumaczy Gaja Kuroń. Zdaniem ekspertki domową apteczkę, prócz wszystkim znanych czosnku i cebuli, warto wzbogacić również o goździki czy cynamon. Znane przez nasze babcie zdrowotne walory rosołu, mogą okazać się przydatne nie tylko do wzmocnienia organizmu, ale również przyczynić się do żywnościowej polityki “zero waste”. Wykorzystywane w zupie warzywa wystarczy porządnie umyć i gotować bez obierania, a mięso zamarynować i użyć do przygotowania pysznego gyrosa na kolację. Podobnie jak czerstwy chleb i obierki z jabłek spokojnie możemy wykorzystać w domowej szarlotce czy smacznym kompocie. Zero waste to doskonały sposób, na maksymalne wykorzystanie tego, co akurat mamy pod ręką. Jeśli jednak zapas zgromadzonej żywności zacznie się wyczerpywać lub po prostu chcemy jeść zdrowo unikając długich godzin spędzonych w kuchni oraz na zakupach w zatłoczonych sklepach warto pomyśleć o cateringu dietetycznym. – Nasze zestawy to w pełni zbilansowana dieta oparta na produktach najlepszej jakości.  Zdrowe, naturalne posiłki dostarczamy w dowolne miejsce, do pracy lub domu. To idealna alternatywa dla wszystkich, którzy chcą zdrowo się odżywiać i zapewniać organizmowi pełnię składników odżywczych bez wychodzenia z domu -  mówi ekspertka, Gaja Kuroń.

Kuchenne szafki w każdym domu mogą skrywać i skrywają dużo dobrego, dlatego warto sięgać po zdrowe zapasy lub korzystać ze sprawdzonych rozwiązań i unikać wizyt w pobliskich aptekach, jeśli nie jest to konieczne. Zbilansowana dieta, bogata w produkty wspierające nasz układ immunologiczny to dobre działanie profilaktyczne, które w zaciszu domowym może stosować każdy z nas.

Materiał: Infowire.pl

Oceń artykuł: 83 4

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Opracowujemy Instrukcje bhp
od 50PLN
Naczepa platforma
Pieczątki Colop
Rolery - mezoterapia skóry
Prowadzenie akt osobowych
od 30PLN
Żel UV 5ml
7,50PLN
Mikrodermabrazja
Mysz optyczna USB MT1091
19,90PLN
0

Nie kupisz już miału do celów grzewczych. Zmiany od 1 lipca 2020 r.

Od 1 lipca 2020 r. będzie obowiązywał zakaz sprzedaży miałów z węgla kamiennego dla #gospodarstw domowych oraz kotłów o mocy poniżej 1 MW. Do dyspozycji kupujących pozostaną jedynie droższe paliwa.

(czytaj więcej)
0

Dzień Różnorodności Biologicznej. Dlaczego należy dbać o każdy gatunek?

Środowisko naturalne w ostatnich dekadach musi mierzyć się z wieloma wyzwaniami.# Niestety, za część tych problemów odpowiada człowiek i jego działalność, prowadząca m.in. do intensyfikacji efektu cieplarnianego. Obchodzony z inicjatywy ONZ Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej (22 maja) to dobry moment, by zauważyć, że każdy z nas może przeciwdziałać negatywnym zmianom w światowym ekosystemie.

(czytaj więcej)
0

Każdy może zostać szefem kuchni. Wystarczą produkty i pomysł

Czas spędzany w domu i utrudniony dostęp do niektórych produktów, mogą okazać się #źródłem ciekawych pomysłów. Okazuje się, że w na co dzień niedocenianych zasobach domowej spiżarni, drzemie niemały potencjał. O tym, jak własną kuchnię zamienić w prawdziwą fabrykę smakołyków rozmawiamy z Jakubem Kuroniem – szefem kuchni i ekspertem kulinarnym.

(czytaj więcej)
0

Zdrowe odżywianie podczas pracy zdalnej. Przepis na sałatkę w stylu toskańskim

Pomimo cyklicznego znoszenia obostrzeń wielu z nas wciąż pracuje w trybie #zdalnym. A to z kolei stanowi nie lada wyzwanie dla naszej codziennej diety. Inaczej bowiem komponujemy menu zabierane do firmy, inaczej podejść należy do planowania posiłków, pracując w domowym zaciszu. W obu jednak przypadkach kluczem jest zbilansowana dieta, zapewniająca siłę i energię na cały dzień intensywnej pracy.

(czytaj więcej)