Dziś mamy 5 czerwca 2020, piątek, imieniny obchodzą:

07 czerwca 2019

Laureaci konkursu „Oni tworzyli naszą historię” nagrodzeni

fot.pow

fot.pow

5 czerwca w Ratuszu Staromiejskim w Toruniu odbyło się uroczyste wręczenie nagród# w wojewódzkim konkursie im. gen. bryg. prof. Elżbiety Zawackiej „Oni tworzyli naszą historię”. Kapituła wyłoniła laureatów i wyróżnionych spośród autorów 47 nadesłanych prac.

Ideą konkursu jest upamiętnienie profesor Elżbiety Zawackiej, kurierki Armii Krajowej i jedynej kobiety wśród cichociemnych oraz zarażenie młodych ludzi jej pasją: dokumentowaniem historii. Przedsięwzięcie ma zachęcić uczniów do rozwijania wiedzy historycznej o naszym regionie oraz dokumentowania lokalnych dziejów na podstawie wspomnień świadków, a także zdjęć i pamiątek z domowego archiwum. Nauczycieli zaś skłonić do krzewienia wiedzy o historii regionu.

Do konkursu można nadsyłać prace w dowolnej formie wypowiedzi pisemnej o tematyce „O ludziach”, „O wydarzeniach” lub „Album rodzinny”, w dwóch kategoriach: dla uczniów klas VII i VII szkół podstawowych i klas gimnazjalnych oraz dla uczniów liceów, techników i szkół branżowych. W pierwszej kategorii nadesłano 23 prace, zaś w drugiej 24.

Kapituła konkursu pod przewodnictwem prof. Wojciecha Polaka przyznała następujące nagrody:

 •W kategorii uczniowie klas VII, VIII oraz klas gimnazjalnych:
I miejsce – Urszula Skoczylas, Szkoła Podstawowa im. G. Zielińskiego w Skępem (powiat lipnowski)
II miejsce – Aleksandra Kornacka, Szkoła Podstawowa nr 3 im. Edmunda Wojnowskiego w Wąbrzeźnie
III miejsce – Monika Lisiecka, Szkoła Podstawowa im. Jana Czochralskiego w Kcyni (powiat nakielski)

•W kategorii uczniowie liceów ogólnokształcących, techników i szkół branżowych:
I miejsce – Agnieszka Kamińska, Zespół Szkół Ogólnokształcących w Wąbrzeźnie
II miejsce – Aleksandra Robaczewska, Zespół Szkół Ogólnokształcących w Wąbrzeźnie
III miejsce – Natalia Wrońska, Zespół Szkół Nr 1 im. Karola Wojtyły – Jana Pawła II. III Liceum Ogólnokształcące w Brodnicy

Lista wszystkich laureatów i wyróżnionych w załączeniu

materiał: Beata Krzemińska

Oceń artykuł: 2 0
Pliki do pobrania
Laureaci konkursu Oni tworzyli naszą historię.pdf

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Przewóz krajowy
Fotopoduszka Jasiek
30,00PLN
Mikrodermabrazja
Drukarki fiskalne Innova
2200PLN PROMOCJAPLN
MEBLE PIOTR PASIEKA
Kasa fiskalna ONLINE Datecs WP25
1299PLN PROMOCJAPLN
Zabiegi dla panów
Jadalnia / pokój dzienny
0

Nie kupisz już miału do celów grzewczych. Zmiany od 1 lipca 2020 r.

Od 1 lipca 2020 r. będzie obowiązywał zakaz sprzedaży miałów z węgla kamiennego dla #gospodarstw domowych oraz kotłów o mocy poniżej 1 MW. Do dyspozycji kupujących pozostaną jedynie droższe paliwa.

(czytaj więcej)
0

Światowy Dzień Środowiska. Ochrona zasobów wodnych to konieczność

Kwestia dostępności wody jest obecnie jednym z największych wyzwań #dotyczących zrównoważonego rozwoju. Nie tylko w odległych zakątkach świata, ale także w Polsce. Obchodzony 5 czerwca z inicjatywy Organizacji Narodów Zjednoczonych Światowy Dzień Środowiska to dobry moment, by zastanowić się, co każdy z nas może zrobić w kontekście ochrony tego życiodajnego zasobu.

(czytaj więcej)
0

Każdy może zostać szefem kuchni. Wystarczą produkty i pomysł

Czas spędzany w domu i utrudniony dostęp do niektórych produktów, mogą okazać się #źródłem ciekawych pomysłów. Okazuje się, że w na co dzień niedocenianych zasobach domowej spiżarni, drzemie niemały potencjał. O tym, jak własną kuchnię zamienić w prawdziwą fabrykę smakołyków rozmawiamy z Jakubem Kuroniem – szefem kuchni i ekspertem kulinarnym.

(czytaj więcej)
0

Zdrowe odżywianie podczas pracy zdalnej. Przepis na sałatkę w stylu toskańskim

Pomimo cyklicznego znoszenia obostrzeń wielu z nas wciąż pracuje w trybie #zdalnym. A to z kolei stanowi nie lada wyzwanie dla naszej codziennej diety. Inaczej bowiem komponujemy menu zabierane do firmy, inaczej podejść należy do planowania posiłków, pracując w domowym zaciszu. W obu jednak przypadkach kluczem jest zbilansowana dieta, zapewniająca siłę i energię na cały dzień intensywnej pracy.

(czytaj więcej)