Dziś mamy 19 kwietnia 2024, piątek, imieniny obchodzą:

25 listopada 2016

Kujawsko-pomorska wieprzowina bez GMO

fot. MG

fot. MG

Znakomici uczeni, specjaliści, posłowie i szefowie różnych instytucji oraz firm wzięli udział w # konferencji podsumowującej szkolenia pt. „Kujawsko-pomorska wieprzowina produkowana z wykorzystaniem polskiego białka pochodzenia roślinnego”. Zachęcano rolników do korzystania z polskich roślin bobowatych.

Piątkowa konferencja była podsumowaniem szkoleń, które przez kilka dni organizowano w siedzibie KPODR Minikowo. Specjaliści różnych dziedzin przekonywali rolników, producentów pasz, do wykorzystywania polskich roślin bobowatych (dawniej strączkowych) do karmienia trzody chlewnej oraz przetwórców wieprzowiny i restauratorów do wieprzowiny polskiej produkcji. Na konferencji pojawiło się ponad 60 osób.

Byli znakomici goście, w tym szef sejmowej komisji rolnictwa poseł Jarosław Sachajko, poseł Paweł Skutecki, Wojewódzki Inspektor IJHARS Waldemar Sieńko, zastępca dyrektora ANR Marek Szczygielski, wiceprezes Polskiej Izby Nasiennej Tomasz Chmielnicki, Karol Będkowski z biura powiatowego ARiMR oraz właściciele firm masarskich, paszowych, hoteli i restauracji, a przede wszystkim rolnicy i producenci trzody chlewnej.

Podczas konferencji uczestnicy wysłuchali informacji kilku wykładów, podsumowujących szkolenia: Tworzenie grup operacyjnych w ramach działania „Współpraca" oraz założenia Sieci Innowacji w Rolnictwie i na Obszarach Wiejskich (mgr inż. Aleksander Bomberski, KPODR Minikowo); Zabiegi marketingowe w promocji i dystrybucji nowego lub ulepszonego produktu mięsnego (inż. Violetta Naskręt, Masarnia Władysławowo Sp.); Zasady żywienia trzody chlewnej z użyciem krajowych źródeł białka pochodzenia roślinnego (dr inż. Anita Zaworska, UP Poznań); Rasy trzody chlewnej zalecane do tuczu z wykorzystaniem białka roślinnego (prof, dr hab. Wojciech Kapelański UTP Bydgoszcz); Rasy trzody chlewnej - działania POLSUS (mgr inż. Tomasz Kmuk, POLSUS); Bilans korzyści wynikających ze spożywania mięsa wieprzowego. Jak jeść wieprzowinę i dlaczego nie warto z niej rezygnować (prof. dr hab. med. Maciej Świątkowski UMK Bydgoszcz). Dyskusję moderował dr. Ryszard Kamiński z KPODR Minikowo.

Rolnicy mogli dowiedzieć się o wielu aspektach chowu trzody chlewnej, tworzenia mieszanek paszowych, przetwarzania tusz i promowania polskich produktów. Poseł Sachajko zwrócił uwagę, że klienci są gotowi zapłacić o nawet 30% więcej za lepsza jakościowo wieprzowinę, która nie pochodzi z chowu przemysłowego. W jego ocenie produkty ze znaczkiem „Produkt Polski. Wolny od GMO” ma szanse podbić nie tylko rynek krajowy. Poseł zapowiedział, że sejm będzie tworzył prawo sprzyjające takiej produkcji.

Organizatorem konferencji był Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie.

Oceń artykuł: 99 107

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (3) Zgłoś naruszenie zasad

    • 0 (0)

    qwerty, w dniu 25-11-2016 23:40:26 napisał:

    UMK Bydgoszcz, naprawdę?

    odpowiedz

    • 5 (5)

    Były Stoczniowiec PO kursie strzyżenia psów, w dniu 27-11-2016 06:40:50 napisał:

    Współczesna hodowla trzody niewiele ma wspólnego z tą z przed 20 lat. Obecnie większość rolników mówi, że nie hoduje i nie uprawia lecz produkuje. Wszystko ustawione jest na produkcję jak największej masy kosztem jakości. Nawet chlewnie i mierzwa śmierdza toksynami.

    odpowiedz

    • 2 (2)

    ana, w dniu 25-02-2017 15:55:45 napisał:

    "Bilans korzyści wynikających ze spożywania mięsa wieprzowego." rak, choroby serca, miażdzyca, problemy ze snem, znużenie, ciężkie trawienie, kilogramy tłuszczu. pewnie same zalety :P weganizm - zdrowie , jedzenie tylko made in natura, nie z fabryk

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Balustrady Bramy Ogrodzenia
Fotoobraz na płótnie 50x70
121,00 zł PLN
Rozliczenia ZUS
od 50PLN
Bezpłatne kontrolowanie sprawności ustawienia świateł
Zezwolenie na zbieranie odpadów
od 2000PLN
Budowa magazynów
Bezpłatne kontrolowanie sprawności amortyzatorów
Szkolenia bhp okresowe
od 70PLN
0

Podstawowe szkolenie łączników i zwiadowców. Zajęcia w Kowalewku

W ramach rocznego planu pracy zatwierdzonego przez #Komendę Jednostki w Kowalewku trwają zajęcia z zakresu budowy i obsługi motocykli typu Honda 125 SL, a także qadów Yamaha Grizzly 550.

(czytaj więcej)
0

Światowy Dzień Chorych na Hemofilię. Zaburzenia krzepnięcia krwi

Wczoraj obchodziliśmy Światowy Dzień# Chorych na Hemofilię.

(czytaj więcej)
0

Edukacyjny piknik z okazji Dnia Ziemi. Wstęp bezpłatny

22 kwietnia 2024 r. po raz pięćdziesiąty czwarty obchodzimy# Dzień Ziemi. To święto ekologiczne, które w tym roku promowane jest hasłem: Planeta kontra plastik. W ramach obchodów Główny Inspektorat Ochrony Środowiska jest współorganizatorem edukacyjnego pikniku na terenie Państwowego Instytutu Geologicznego – PIB.

(czytaj więcej)
0

Wskoczył do rzeki, by ratować nastolatkę. Ryzykował własnym życiem (film)

Starszy aspirant Łukasz Grabowski z Komendy #Miejskiej Policji w Toruniu, ryzykując własne życie, uratował młodą kobietę. Nie zważając na silne prądy i niską temperaturę wody, funkcjonariusz ruszył na pomoc 16-latce, która tonęła w nurcie Wisły.

(czytaj więcej)