Dziś mamy 3 czerwca 2020, środa, imieniny obchodzą:

08 kwietnia 2020

Kryminalni zatrzymali podpalacza. Straty wyceniono na ponad 120 tys. zł

fot. KPP Nakło

fot. KPP Nakło

Nakielscy kryminalni zatrzymali 49-latka podejrzanego o podpalenia stogów na terenie gminy #Kcynia. Straty, jakie spowodował swoim działaniem podpalacz opiewały na kwotę ponad 120 tysięcy złotych. Decyzją sądu najbliższe 3 miesiące mężczyzna spędzi w areszcie śledczym.

Zgłoszenie o pierwszym pożarze stogu w jednej z podkcyńskich miejscowości policja otrzymała w listopadzie ubiegłego roku. Kolejne tego typu zgłoszenia wpłynęły w marcu i na początku kwietnia br. W każdym przypadku podpalacz podkładał ogień pod stogi z balotami słomy. Pokrzywdzeni, których mienie spłonęło wycenili straty na łączną kwotę ponad 120 tysięcy złotych.

Podpalacz cieszył się wolnością do minionego poniedziałku (6.04.20), kiedy to jego personalia ustalili nakielscy kryminalni. Podejrzany został zatrzymany w jednej z podkcyńskich wsi i trafił do policyjnego aresztu. Na podstawie zgromadzonego materiału dowodowego śledczy przedstawili mu zarzuty zniszczenia mienia poprzez podpalenie i wystąpili z wnioskiem o tymczasowe aresztowanie podejrzanego. Do wniosku tego przychylił się oskarżyciel i o areszt dla podpalacza wystąpił do sądu.

Posiedzenie sądu odbyło się wczoraj (7.04.20) i zapadła decyzja, że najbliższe 3 miesiące 49-letni mieszkaniec kcyńskiej gminy spędzi w areszcie. Za zniszczenie mienia grozi mu kara od 3 miesięcy do 5 lat pozbawienia wolności.

Materiał: podkom. Justyna Andrzejewska Oficer prasowy KPP Nakło nad Notecią

Oceń artykuł: 8 0

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (10) Zgłoś naruszenie zasad

    • 18 (18)

    Kara, w dniu 08-04-2020 14:52:16 napisał:

    I co to da, że odsiedzi za nasze podatki? Wszyscy wandale, podpalacze itp. powinni za wyrządzone szkody płacić z własnej kieszeni lub to odpracować. Inaczej do nich nie dotrze, że niszczą czyjąś własność dopóki nie poczują ile to kosztuje

    odpowiedz

    • 7 (9)

    oaza spokoju, w dniu 08-04-2020 16:18:46 napisał:

    Gdyby za swoje winy odbywali kary może by zmądrzeli lecz po wyjściu z sanatorium mają więcej energii do kolejnych przestępstw.

    odpowiedz

    pokaż odpowiedzi (1)
    • 3 (3)

    antypiroman, w dniu 08-04-2020 18:39:34 napisał:

    49 lat niby dojrzały wiek a to gość z bardzo pustym łbem dociepać piromanowi z bardzo grubej rury

    odpowiedz

    • 0 (0)

    R.R, w dniu 08-04-2020 20:20:56 napisał:

    On już siedział za podpalenia i jak wyjdzie nadal będzie podpal

    odpowiedz

    • 1 (1)

    stodoła , w dniu 08-04-2020 22:14:10 napisał:

    Proponuje każdego dnia przypalać go w celi,(przez pięć lat ). Tak mocno by na zawsze odechciało mu się brać do łapy nawet zapałek .To psychol do kwadratu ...

    odpowiedz

    • 0 (0)

    Wacek, w dniu 09-04-2020 00:23:52 napisał:

    Oj krzychu

    odpowiedz

    • 0 (0)

    bn, w dniu 09-04-2020 11:02:52 napisał:

    No taki wyjdzie posiedzi i dlaej bedzie robił to samo ciekawy jestem czy tylko tam a w innych miejscowosciach to tez byl on czy jeszcze ktos inny pewnie sie do tego nie przyznaje

    odpowiedz

    • 1 (1)

    Tomasz Świerc, w dniu 09-04-2020 11:51:05 napisał:

    Co z tego że złapali, który to już raz został złapany 3-5 może więcej jak nieodpowiedzialna prokuratura za chwilę wypuści i tak w kółko oby tylko do większej tragedii nie doszło przez brak odpowiedzialności i rozumu. Wstyd i hańba dla wymiaru sprawiedliwości !!!

    odpowiedz

    • -1 (1)

    Tomasz Świerc, w dniu 09-04-2020 12:24:04 napisał:

    Problem był jest i będzie nadal jeśli nie zmieni się podejście do sprawy prokuratury, władz urzędu , ośrodka opieki społecznej. Od ponad roku apujemy o zamknięcie w ośrodku zamkniętym , ale na co nasze starania jak urząd woli wydać na remonty mieszkania oskarżonego a wraz Mgops zapewnienie większego luksusu jak w zakładzie karnym .

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Rolery - mezoterapia skóry
Botox i wypełniacze
Kasa fiskalna Sharp
1844PLN PROMOCJAPLN
Kanapa
Tonery Directions
27PLN
Przewóz krajowy
Zabiegi dla panów
Sprawdzanie i regulacja ciśnienia w ogumieniu
0

Nie kupisz już miału do celów grzewczych. Zmiany od 1 lipca 2020 r.

Od 1 lipca 2020 r. będzie obowiązywał zakaz sprzedaży miałów z węgla kamiennego dla #gospodarstw domowych oraz kotłów o mocy poniżej 1 MW. Do dyspozycji kupujących pozostaną jedynie droższe paliwa.

(czytaj więcej)
0

Dzień Różnorodności Biologicznej. Dlaczego należy dbać o każdy gatunek?

Środowisko naturalne w ostatnich dekadach musi mierzyć się z wieloma wyzwaniami.# Niestety, za część tych problemów odpowiada człowiek i jego działalność, prowadząca m.in. do intensyfikacji efektu cieplarnianego. Obchodzony z inicjatywy ONZ Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej (22 maja) to dobry moment, by zauważyć, że każdy z nas może przeciwdziałać negatywnym zmianom w światowym ekosystemie.

(czytaj więcej)
0

Każdy może zostać szefem kuchni. Wystarczą produkty i pomysł

Czas spędzany w domu i utrudniony dostęp do niektórych produktów, mogą okazać się #źródłem ciekawych pomysłów. Okazuje się, że w na co dzień niedocenianych zasobach domowej spiżarni, drzemie niemały potencjał. O tym, jak własną kuchnię zamienić w prawdziwą fabrykę smakołyków rozmawiamy z Jakubem Kuroniem – szefem kuchni i ekspertem kulinarnym.

(czytaj więcej)
0

Zdrowe odżywianie podczas pracy zdalnej. Przepis na sałatkę w stylu toskańskim

Pomimo cyklicznego znoszenia obostrzeń wielu z nas wciąż pracuje w trybie #zdalnym. A to z kolei stanowi nie lada wyzwanie dla naszej codziennej diety. Inaczej bowiem komponujemy menu zabierane do firmy, inaczej podejść należy do planowania posiłków, pracując w domowym zaciszu. W obu jednak przypadkach kluczem jest zbilansowana dieta, zapewniająca siłę i energię na cały dzień intensywnej pracy.

(czytaj więcej)