Dziś mamy 6 czerwca 2020, sobota, imieniny obchodzą:

13 maja 2020

Inicjatywa nakielskiej sekcji brydża sportowego. Brydżyści grają w sieci

fot. arch.

fot. arch.

Z uwagi na pandemię koronawirusa, brydżyści nie mogą tradycyjnie usiąść do zielonych #stolików. Dlatego nakielska sekcja brydżowa organizuje turnieje w sieci.

– Niestety na razie nie możemy spotkać się na żywo przy brydżowym stoliku. Nie pozostaje nam nic innego jak grywać sobie w necie i tutaj powstał pomysł. Po rozmowie z sędzią brydżowym Ludwikiem Pazderskim pomyśleliśmy o organizowaniu turniejów na stronie BBO – wyjaśnił szef sekcji brydżowej, zawodnik Eurobac Nakło Piotr Wołowski. Początkowo planowano, że turnieje będą organizowane w poniedziałki o godz. 18.15. Pierwszy turniej oznaczony jako Eurobac Nakło miał być rozegrany 27 kwietnia. (Parametry turnieju miały zostać ustawione bez cofania odzywki i poprawiania wyników przez sędziego). Brydżyści spotkali się w sieci, ale okazało się, że rozegranie turnieju było niemożliwe, z uwagi na inne rozgrywane wówczas turnieje. Trzeba było znaleźć inny termin. – W sumie to nie był to czas stracony. Wielu z nas założyło nicki na BBO. Kilku zapoznało się jak ten program działa - sporo do przodu – ocenił Piotr Wołowski.

Wystartowaliśmy

Ostatecznie, 1 maja brydżyści zagrali pierwszy turniej indywidualny. Wystartowało w nim 24 zawodników z powiatów: nakielskiego, bydgoskiego i sępoleńskiego.

Wynik turnieju z 1 maja:
1. Józek Korthals - 67,38% Więcbork
2. Włodek Heymann - 64,62% Eurobac Nakło
3. Piotr Wołowski - 64,12% Eurobac Nakło
4. Bogdan Kowalczyk - 63,12% Blotka Świecie
5. Bogdan Najmrodzki - 58,50% Eurobac Nakło
6. Jan Rdesiński - 57,00% Eurobac Nakło

– Myślę że zabawa była przednia, a oto czołówka turnieju – wskazał Wołowski.

W niedzielę, 3 maja klub brydżowy Eurobac Nakło zorganizował kolejny turniej brydżowy na amerykańskim serwerze bridgebase. Turniej odbył się na zapis maksymalny, a sędziował Ludwik Pazderski. Wystartowało 14 duetów w tym gościnnie para węgiersko–angielska. Był także gość specjalny - Przemek Zawada (aktualnie 5 zawodnik w rankingu PZBS), czołowy brydżysta Polski reprezentujący zespół bridge24.pl (zespół ekstraklasy brydżowej - wielokrotny medalista tych rozgrywek).

Turniej wygrali zagraniczni goście (duet węgiersko-angielski) z wynikiem 68,23%. Drugie miejsce zajęła para Przemek Zawada (bridge24.pl) - Piotr Wołowski (Eurobac I Nakło) - 61,46%. Trzecie miejsce para Bemixu Więcbork Roman Grabowski - Benedykt Mieszczak – 60,94%.

Zagraliśmy na impy

W piątek, 8 maja zagraliśmy kolejny turniej brydża sportowego na amerykańskiej platformie bridgebase. Tym razem sędzia Ludwik Pazderski zafundował nam turniej liczony na tzw impy. W turnieju wzięło udział 12 par.  Wygrała para Eurobac I Nakło Ziemowit Brzykcy - Piotr Wołowski, drugie miejsce Bogdan Kowalczyk (Blotka Świecie) - Alina Majchrzak (Eurobac II), a trzecie miejsce przypadło parze Włodzimierz Heymann (Eurobac) - Józef Korthals (Więcbork).

W klasyfikacji długofalowej prowadzi Piotr Wołowski (Eurobac) przed Bogdanem Kowalczykiem (Blotka Świecie), a 3 miejsce aktualnie zajmuje Józek Korthals (Więcbork).

Indywidualnie...

Niedzielny (10 maja) turniej miał charakter indywidualnej rywalizacji. Wystąpiło 24 zawodników. Pierwsze i trzecie miejsce zajęli zawodnicy spoza naszego regionu. Drugie miejsce zdobył Zbigniew Pełka z Szubina (Eurobac II). Czwarty był Przemek Zawada, piaty Tomasz Nowak z Nakła (Eurobac), a szósty Michał Kaczmarek z Kcyni.

Oceń artykuł: 14 0

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (1) Zgłoś naruszenie zasad

    • 0 (0)

    Przechodzień, w dniu 13-05-2020 23:42:44 napisał:

    gratuluję

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Gabinet / jadalnia / pokój dzienny
Przypinka z agrafką o śr. 56mm
3,55PLN
Czytniki kodów kreskowych
Sprawdzanie geometrii kół
Usta - powiekszanie
Sprawdzanie skuteczności hamowania
Sprawdzanie zawieszenia pojazdu
Meble kuchenne
0

Nie kupisz już miału do celów grzewczych. Zmiany od 1 lipca 2020 r.

Od 1 lipca 2020 r. będzie obowiązywał zakaz sprzedaży miałów z węgla kamiennego dla #gospodarstw domowych oraz kotłów o mocy poniżej 1 MW. Do dyspozycji kupujących pozostaną jedynie droższe paliwa.

(czytaj więcej)
0

Światowy Dzień Środowiska. Ochrona zasobów wodnych to konieczność

Kwestia dostępności wody jest obecnie jednym z największych wyzwań #dotyczących zrównoważonego rozwoju. Nie tylko w odległych zakątkach świata, ale także w Polsce. Obchodzony 5 czerwca z inicjatywy Organizacji Narodów Zjednoczonych Światowy Dzień Środowiska to dobry moment, by zastanowić się, co każdy z nas może zrobić w kontekście ochrony tego życiodajnego zasobu.

(czytaj więcej)
0

Każdy może zostać szefem kuchni. Wystarczą produkty i pomysł

Czas spędzany w domu i utrudniony dostęp do niektórych produktów, mogą okazać się #źródłem ciekawych pomysłów. Okazuje się, że w na co dzień niedocenianych zasobach domowej spiżarni, drzemie niemały potencjał. O tym, jak własną kuchnię zamienić w prawdziwą fabrykę smakołyków rozmawiamy z Jakubem Kuroniem – szefem kuchni i ekspertem kulinarnym.

(czytaj więcej)
0

Zdrowe odżywianie podczas pracy zdalnej. Przepis na sałatkę w stylu toskańskim

Pomimo cyklicznego znoszenia obostrzeń wielu z nas wciąż pracuje w trybie #zdalnym. A to z kolei stanowi nie lada wyzwanie dla naszej codziennej diety. Inaczej bowiem komponujemy menu zabierane do firmy, inaczej podejść należy do planowania posiłków, pracując w domowym zaciszu. W obu jednak przypadkach kluczem jest zbilansowana dieta, zapewniająca siłę i energię na cały dzień intensywnej pracy.

(czytaj więcej)