Dziś mamy 5 grudnia 2020, sobota, imieniny obchodzą:

22 maja 2020

Dzień Różnorodności Biologicznej. Dlaczego należy dbać o każdy gatunek?

fot. pow.

fot. pow.

Środowisko naturalne w ostatnich dekadach musi mierzyć się z wieloma wyzwaniami.# Niestety, za część tych problemów odpowiada człowiek i jego działalność, prowadząca m.in. do intensyfikacji efektu cieplarnianego. Obchodzony z inicjatywy ONZ Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej (22 maja) to dobry moment, by zauważyć, że każdy z nas może przeciwdziałać negatywnym zmianom w światowym ekosystemie.

Zachowywanie bioróżnorodności w środowisku naturalnym jest niezwykle ważnym zadaniem, które zostało postawione nie tylko przed naszym, ale także przed kolejnymi pokoleniami. Bogactwo poszczególnych ekosystemów zapewnia bowiem prawidłowe funkcjonowanie łańcuchów pokarmowych. Zaburzenia w tym zakresie mogą natomiast nieść za sobą bardzo duże ryzyko – brak w przyrodzie nawet jednego gatunku w wielu przypadkach uruchomi lawinę, którą może być trudno powstrzymać i odwrócić. Dlatego tak ważne jest podejmowanie odpowiednich działań.

Zrównoważony rozwój

Zwiększająca się z roku na rok światowa populacja ludzi wiąże się z jednej strony z rozwojem, ale z drugiej również z postępującą urbanizacją. Tylko od 1992 roku tereny miejskie powiększyły swoją powierzchnię ponad dwukrotnie. Rosnąca liczba mieszkańców naszej planety potrzebuje także coraz większej ilości pożywienia. – Podejmowanie działań zmierzających do wzrostu wydajności produkcji jest czymś naturalnym i potrzebnym. Tego rodzaju operacje powinny jednak w głównej mierze opierać się na procesach modernizacyjnych, a nie na zdecydowanym powiększaniu obszarów rolniczych, kosztem np. lasów równikowych – podkreśla Radosław Żuk, prezes Fundacji BOŚ.

Niestety, w wielu częściach naszego globu produkcja żywności nie odbywa się w sposób zrównoważony, przez co cierpi środowisko naturalne. Zarówno to morskie, jak i lądowe. Istnieją jednak wyspecjalizowane instytucje, które na co dzień zajmują się przeciwdziałaniem negatywnym zmianom przyrodniczym.

Jak chronić ekosystem?

Walką o przetrwanie globalnej fauny i flory zajmują się podmioty międzynarodowe, poszczególne państwa i trzeci sektor, czyli organizacje pozarządowe. Po drugiej stronie stoją interesy gospodarcze. Duża odpowiedzialność spoczywa m.in. na branży spożywczej, wykorzystującej w gigantycznym stopniu olej palmowy. Plantacje roślin, z których pozyskiwany jest ten surowiec, zastępują tropikalne lasy. W ten sposób ograniczana jest różnorodność biologiczna.

– Każdy może w odpowiedzialny sposób robić zakupy, unikając produktów tworzonych ze składników, przyczyniających się do degradacji ważnych ekosystemów. I nie chodzi w tym przypadku wyłącznie o olej palmowy. Coraz większe połacie lasów tropikalnych zajmują uprawy soi, która odgrywa istotną rolę w produkcji pasz dla zwierząt gospodarskich. A pamiętajmy, że w dużej części to od nas samych zależy, jakie artykuły wybierzemy w sklepie. Warto mieć świadomość tego, że indywidualne decyzje rzeczywiście mogą sprawić, że świat będzie bardziej różnorodny – mówi Radosław Żuk.

Oprócz zmiany nawyków żywieniowych, warto zastanowić się nad ograniczeniem zużycia drewna i materiałów z niego wytwarzanych. Stosunkowo łatwo, zarówno w biurze, jak i w domu, zmniejszyć wykorzystanie papieru. Cyfrowy obieg dokumentów czy elektroniczne wersje książek przyniosą nie tylko wytchnienie środowisku, ale także oszczędność miejsca oraz, wielu przypadkach, również pieniędzy.

Materiał: Mateusz Patoła

Oceń artykuł: 8 4

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Sprawdzanie świateł
Balustrady Bramy Ogrodzenia
Fotopuzzle z nadrukiem A4
26,90PLN
Naczepa platforma
Budowa stanu surowego
Pomoc przy kontroli ZUS
od 50PLN
Lakiernictwo
Sprawdzanie zawieszenia pojazdu
0

Zimowa dieta też może być pełna warzyw. Sezon na jarmuż i brukselkę

Wiosenne i letnie miesiące rozpieszczają nas ogromem świeżych warzyw i owoców. #Chrupiący szczypiorek, wyrazista rzodkiewka, wykwintne szparagi, pachnące słońcem pomidory i ogórki… Wymieniać można długo! Nie oznacza to jednak, że zimą jesteśmy skazani wyłącznie na mrożonki i przetwory, które udało się zrobić w sezonie wakacyjnym. Istnieją warzywa, które właśnie o tej porze roku smakują i prezentują się na talerzach najlepiej. Najwyższa pora docenić smak i wszechstronność jarmużu oraz brukselki.

(czytaj więcej)
0

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dlaczego warto je jeść?

Aż 83 proc. Polaków zaczyna dzień od śniadania: 75% na pierwszy posiłek w ciągu #dnia wybiera kanapki. Jak przygotować pełnowartościowe śniadanie i dlaczego ten posiłek jest tak ważny dla naszego zdrowia?

(czytaj więcej)
0

Nowoczesne technologie w służbie czystości. Precz z zarazkami w łazience!

Szeroko rozumiana czystość jest dziś ważniejsza niż kiedykolwiek. Podwójnie zwracamy #uwagę na to, by wszystko co nas otacza było dla nas bezpieczne. Bezpieczeństwo w łazience to systematyczne pozbywanie się z niej wszelkich zarazków, bakterii, drobnoustrojów i grzybów. Na pomoc w codziennych obowiązkach przychodzą producenci, którzy poprzez stosowanie w swoich produktach nowoczesnej technologii sprawiają, że sprzątanie łazienki jest łatwe, szybkie i nie wymaga stosowanie silnych detergentów. Korzystajmy z dobrodziejstw technologicznych - dla naszego zdrowia.

(czytaj więcej)
0

Polacy unikają regularnych wizyt u stomatologa. Strach przed bólem

Jak wynika z badań przeprowadzonych przez SW Research na zlecenie #Grupy LUX MED, jedynie 39 proc. Polaków między 25. a 60. r.ż. deklaruje wizyty u stomatologa przynajmniej raz na pół roku. Zlekceważony problem stomatologiczny, może prowadzić do poważnych chorób nie tylko zębów i jamy ustnej, ale także całego organizmu. Bakterie wywołujące stany zapalne mogą przedostawać się do innych narządów i przyczyniać się nawet do udarów mózgu czy zawałów.

(czytaj więcej)