Dziś mamy 26 września 2020, sobota, imieniny obchodzą:

25 marca 2020

Chipsy paprykowe wycofane ze sprzedaży. Co w nich wykryto?

fot. GIS

fot. GIS

Główny Inspektor Sanitarny informuje, że firma Lidl sp. z o.o. sp. k., ze względu #na bezpieczeństwo konsumentów z alergią na siarczyny, samodzielnie podjęła decyzję o wycofaniu z rynku produktu „Snack Day, Chipsy paprykowe, 175 g” z datą minimalnej trwałości 28.09.2020 oraz 19.10.2020 i poinformowała organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej o podjętych działaniach.

Zagrożenie:

Firma Lidl sp. z o.o. sp. k. poinformowała, że ostatnie badanie ww. produktu wykazało obecność niezadeklarowanej substancji alergennej – dwutlenku siarki. Klienci z alergią na siarczyny nie powinni spożywać wycofywanego produktu ze względu na możliwe wystąpienie reakcji alergicznej. Dla pozostałych osób (bez alergii na siarczyny) artykuł nie stwarza ryzyka.

Szczegóły dotyczące produktu:

Nazwa produktu: „Snack Day, Chipsy paprykowe, 175 g”

Data minimalnej trwałości: 28.09.2020 oraz 19.10.2020

Producent: Trüller Knabber – Gebäck GmbH, ul. Erna – Scheffler – Str. 3, 51103 Köln, Niemcy

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Firma Lidl niezwłocznie podjęła decyzję o wycofaniu z rynku przedmiotowego artykułu. Informacja dla klientów została zamieszczona na stronie internetowej oraz w sklepach, w których sprzedawano artykuł, tj. w województwach: wielkopolskim, zachodniopomorskim, lubuskim, dolnośląskim, opolskim i śląskim.

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej zostały poinformowane o sprawie przez firmę Lidl i monitorują proces wycofywania produktu z rynku.

Zalecenia dla konsumentów:

Produkty oznaczone datami minimalnej trwałości wskazanymi w komunikacie nie powinny być spożywane przez osoby z alergią na siarczyny, dla pozostałych osób (bez alergii na siarczyny) artykuł nie stwarza ryzyka.

Firma Lidl sp. z o.o. sp. k. poinformowała o możliwości zwrotu produktu (również napoczętego) w każdym sklepie Lidl bez konieczności okazywania paragonu.

Materiał: GIS

Oceń artykuł: 7 6

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Fotokoszulka z nadrukiem
35,00PLN
Meblościanka z oferty firmy FADOME
Masaż leczniczy
Pokój dzienny/ jadalnia/ sypialnia/ biuro
Kasa fiskalna Novitus NANO E
1290 nettoPLN
Torba na akcesoria fryzjerskie
82PLN
Narożnik z funkcją spania, 6 kolorów do wyboru
Tonery Directions
27PLN
0

Światowy Dzień bez Samochodu. Zamiast auta wybierz rower!

W dniu dzisiejszym obchodzimy Światowy# Dzień bez Samochodu. Jest to idealny czas, aby do pracy zamiast samochodem pojechać rowerem albo autobusem.

(czytaj więcej)
0

Zrób to warzywnie! Tradycyjne dania w roślinnej odsłonie

Idealny przepis na poradzenie sobie z nudą w kuchni sprowadza się do jednego słowa: #warzywa! Mimo że plony z pól i grządek mogą wydawać się mało spektakularnym elementem dań, potrafią nieźle namieszać – zwłaszcza w tradycyjnych i znanych na wylot recepturach. Gulasz, gołąbki, spaghetti, pulpety czy curry mogą smakować wyśmienicie w warzywnej wersji bez mięsa. Zapraszamy do zielonej rewolucji w kuchniach!

(czytaj więcej)
0

Zdrowa dieta na urlopie? To proste! Wystarczy pamiętać o kilku zasadach

Wyjazdy wakacyjne rządzą się swoimi prawami, a miejsca, które odwiedzamy kuszą #rozmaitymi aromatami i smakami. Jak cieszyć się wypoczynkiem bez wyrzutów sumienia i wpływu na figurę? Swoimi radami na wakacje bez wyrzeczeń dzieli się Gaja Kuroń, ekspertka dietetyczna w Kuroniowie Diety.

(czytaj więcej)
0

Sezon na grzyby w pełni. Poznajcie przepisy z tymi smakołykami

Początek jesieni nie musi oznaczać pożegnania z lokalnymi specjałami i sezonowymi #przysmakami. To pora idealna dla wszystkich miłośników grzybów. Zamiast zerkać w stronę warzywnych grządek, warto skupić się na darach prosto z lasu. Kurki, borowiki, podgrzybki, kanie, rydze, maślaki… Kulinarna wyobraźnia zaczyna pracować na najwyższych obrotach! Zastanawiacie się, jak wykorzystać te aromatyczne i pełne smaku skarby? Skorzystajcie z porad szefa kuchni Knorr i pozwólcie sobie na niezrównaną grzybową ucztę.

(czytaj więcej)