Dziś mamy 6 czerwca 2020, sobota, imieniny obchodzą:

03 kwietnia 2020

Były komendant chorągwi ZHP hm. Jan Głodek odszedł na wieczną wartę

fot. Chorągiew Kujawsko-Pomorska ZHP

fot. Chorągiew Kujawsko-Pomorska ZHP

2 kwietnia 2020 roku został powołany na wieczną wartę w wieku 87 lat hm. Jan Głodek, #komendant Chorągwi Bydgoskiej ZHP w latach 1961-1969. Odszedł instruktor, który swoją osobistą postawą zawsze dawał przykład, jak pięknie realizować w życiu harcerskie ideały i postępować zgodnie z Prawem Harcerskim.

Druh Janek był szczególnie związany z Harcerskim Ośrodkiem Wodnym w Funce, gdzie był kustoszem Izby Tradycji, po której oprowadzał opowiadając o znajdujących się tam eksponatach. A o historii harcerstwa i chorągwi opowiadał niezwykle pięknie. Z nieodłącznym aparatem pojawiał się na imprezach, obozach i uroczystościach harcerskich. Przez lata dokumentował historię naszej chorągwi, również jako wieloletni przewodniczący oraz członek Komisji Historycznej Chorągwi.

Był członkiem i przewodniczącym sądu koleżeńskiego Stowarzyszenia Przyjaciół Harcerstwa oraz aktywnym członkiem Harcerskiego Kręgu Seniora w Szubinie od momentu jego założenia w 2011 roku. Został odznaczony m.in. Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski, Medalem KEN, Złotym Krzyżem “Za Zasługi dla ZHP”, Złotym Odznaczeniem im. Janka Krasickiego, Odznakami Honorowymi “Za Szczególne Zasługi dla Rozwoju Woj. Bydgoskiego” i “Za Zasługi dla Miasta Bydgoszczy” oraz Medalem “Za Zasługi w Budowie Daru Młodzieży”.

Pozostanie w naszej pamięci jako Człowiek niezwykle ciepły, zawsze mający dla każdego dobre słowo, pełen humoru i życzliwości..

Czuwaj Druhu!

Cześć Twojej Pamięci!

materiał: hm. Barbara Małecka Chorągiew Kujawsko-Pomorska ZHP

Oceń artykuł: 2 0

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (1) Zgłoś naruszenie zasad

    • 2 (2)

    Druh, w dniu 03-04-2020 19:13:27 napisał:

    Pozostaniesz w naszych sercach i pamięci. Czuwaj Druhu Janie. Cześć Jego pamięci!

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

MEBLE PIOTR PASIEKA
Pokój dzienny/ młodzieżowy lub sypialnia
Oczyszczanie twarzy
Sprawdzanie i regulacja ciśnienia w ogumieniu
Usługi transportowe
Szampon wiśniowy do włosów farbowanych Joanna 1l
15PLN
Bon upominkowy
Meble systemowe w kolorze Biały Wysoki Połysk
0

Nie kupisz już miału do celów grzewczych. Zmiany od 1 lipca 2020 r.

Od 1 lipca 2020 r. będzie obowiązywał zakaz sprzedaży miałów z węgla kamiennego dla #gospodarstw domowych oraz kotłów o mocy poniżej 1 MW. Do dyspozycji kupujących pozostaną jedynie droższe paliwa.

(czytaj więcej)
0

Światowy Dzień Środowiska. Ochrona zasobów wodnych to konieczność

Kwestia dostępności wody jest obecnie jednym z największych wyzwań #dotyczących zrównoważonego rozwoju. Nie tylko w odległych zakątkach świata, ale także w Polsce. Obchodzony 5 czerwca z inicjatywy Organizacji Narodów Zjednoczonych Światowy Dzień Środowiska to dobry moment, by zastanowić się, co każdy z nas może zrobić w kontekście ochrony tego życiodajnego zasobu.

(czytaj więcej)
0

Każdy może zostać szefem kuchni. Wystarczą produkty i pomysł

Czas spędzany w domu i utrudniony dostęp do niektórych produktów, mogą okazać się #źródłem ciekawych pomysłów. Okazuje się, że w na co dzień niedocenianych zasobach domowej spiżarni, drzemie niemały potencjał. O tym, jak własną kuchnię zamienić w prawdziwą fabrykę smakołyków rozmawiamy z Jakubem Kuroniem – szefem kuchni i ekspertem kulinarnym.

(czytaj więcej)
0

Zdrowe odżywianie podczas pracy zdalnej. Przepis na sałatkę w stylu toskańskim

Pomimo cyklicznego znoszenia obostrzeń wielu z nas wciąż pracuje w trybie #zdalnym. A to z kolei stanowi nie lada wyzwanie dla naszej codziennej diety. Inaczej bowiem komponujemy menu zabierane do firmy, inaczej podejść należy do planowania posiłków, pracując w domowym zaciszu. W obu jednak przypadkach kluczem jest zbilansowana dieta, zapewniająca siłę i energię na cały dzień intensywnej pracy.

(czytaj więcej)